abonnement Unibet Coolblue
pi_53201243
Gisteren Kalossi gebrand 's avonds zonder daglicht, dus met een lamp. Echt compleet mislukt. Koffie was zuur, echt smerig. Niet genoeg op de kraks gelet en dan gaat het echt mis.
Jammer maar kan een keer gebeuren
pi_53206480
Hey, wanneer het je gelukt is die Kalossi te branden ( ) dan moet je 'm 'ns 50-50 mengen met de cuba... Dan krijg je een kop waarin je beide smaken hebt maar de kalossi overheerst tijdens het drinken en de nasmaak van de cuba blijft hangen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 16 september 2007 @ 12:34:52 #228
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_53215647
Misschien trap ik een open deur in, maar kijk eens naar http://nl.youtube.com/watch?v=qxw_cGWuRJU
pi_53215752
Goed idee die mix. Ik heb Cuba al wel eens gemixt met Lintong uit Indonesie en dat is ook geen slechte combi. Nog meer goede combi's kunnen maken?
pi_53216415
quote:
Op zaterdag 15 september 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Gisteren Kalossi gebrand 's avonds zonder daglicht, dus met een lamp. Echt compleet mislukt. Koffie was zuur, echt smerig. Niet genoeg op de kraks gelet en dan gaat het echt mis.
Jammer maar kan een keer gebeuren
<flauw>
LOL, om het eindpunt te bepalen gebruikt men in een branderij een kleurmeter die 5x nauwkeuriger is dan het menselijk oog, en jij brandt met lamplicht? :p Nou ja, elke dag leert men weer
</flauw>

Weet iemand nog een adres voor echte topkoffie/-espresso in Parijs?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53221732
Hee tim, wij hebben niet duizenden mensen die elke keer van exact dezelfde koffie moeten kunnen genieten Maar toegegeven, ik wilde ook gisteravond branden en heb maar even tot vanochtend gewacht voor beter licht. Desondanks liet ik de roast veel te ver gaan en is m'n malabar nu mooi egaal glimmend van buiten

Ik heb even op 't coffeegeek forum gekeken naar een toko in Parijs: http://www.coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/318976

Zelf dus nooit geprobeerd maar als een geek er tevreden mee is kan 't niet slecht zijn iig!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53223799
Zonde is dat he zo'n glimmende roast. Het grootste nadeel vind ik wel als je die na anderhalf twee dagen openmaakt (de pot of zak waar die inzit) dat is geen koffielucht maar een olielucht, echt smerig. Toch zijn er wel merken die zo branden. Izzo koffie bijvoorbeeld hebben echt van die glimmende bonen, de fabel gaat zelfs dat ze er olijfolie overheen gooien tijdens het koelproces.
pi_53225098
Haha

Een voordeel van zo'n glimmende roast, iig bij deze malabar, is dat er meteen na het afkoelen een zeer drinkbare espresso van gezet kan worden!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zondag 16 september 2007 @ 20:48:28 #234
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_53227728
Espresso
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_53233940
quote:
Op zondag 16 september 2007 16:39 schreef W1ZZ het volgende:
Hee tim, wij hebben niet duizenden mensen die elke keer van exact dezelfde koffie moeten kunnen genieten Maar toegegeven, ik wilde ook gisteravond branden en heb maar even tot vanochtend gewacht voor beter licht. Desondanks liet ik de roast veel te ver gaan en is m'n malabar nu mooi egaal glimmend van buiten

Ik heb even op 't coffeegeek forum gekeken naar een toko in Parijs: http://www.coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/318976

Zelf dus nooit geprobeerd maar als een geek er tevreden mee is kan 't niet slecht zijn iig!
Ha, die gaat morgen of overmorgen bezocht worden! Bedankt!

Zelf ook nog http://www.coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/251829 gevonden

Is iemand van jullie wel eens bij de Blonde Pater geweest? De barista's daar eindigen standaard hoog bij de kampioenschappen...

[ Bericht 14% gewijzigd door tim2308 op 17-09-2007 01:14:06 ]
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53238601
Ik heb bij mijn koffiezetacties eigenlijk altijd het probleem dat de laatste slok (dus het eerste zetsel) wat zurig is. Waarschijnlijk is dus de temp aan het begin van den shot te laag (piston moet nog warm worden).

Hoe kan ik dit verbeteren? Want ik doe er echt alles aan om ook dit ding warm te hebben.

Mijn espresso-zetdrill (rancilio Silvia):
1. Zorg voor een warm en schoon apparaat
2. Laat hem doorspoelen totdat lampje aangaat (met piston erop)
3. Vul piston
4. Als het goed is, is het lampje net uit als de piston klaar ende gevuld is
5. Laat doorlopen (zonder piston) totdat er geen stoom meer uitkomt
6. Draai piston erop
7. Maak shot

8. Laatste slok koffie is zuur....

Any1?

Ik ga woensdag denk ik maar eens die koffie bij gebrand.nl bestellen, dan heb ik hem vrijdag en kan ik het weekend aan de slag
  maandag 17 september 2007 @ 11:01:42 #237
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_53238899
quote:
Op maandag 17 september 2007 10:49 schreef Mark_V het volgende:
koffie is zuur....

Any1?
Gebruik je Robusta bonen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_53239000
quote:
Op maandag 17 september 2007 11:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gebruik je Robusta bonen?
Gelukkig niet zeg

Het is ook alleen de laatste slok (dus het eerste zetsel), niet de hele bak
pi_53239557
Grappig, bij mij is de laatste slok juist altijd het zoetst. Vraagje, is de laatste slok ook zuurder wanneer je van tevoren geroerd hebt? Indien ja lijkt het me dat de koffie die je gebruikt bij een lagere drinktemperatuur (dus dattie afgekoeld is tegen de tijd dat je bij de laatste slok komt) gewoon die smaak heeft. Je methode van zetten is goed, je zit aan de hogere kant van de temprange dus als er een offsmaak zou zijn zou die eerder bitter moeten zijn dan zuur. Hoe lang laat je je machine opwarmen? Toch wel minimaal een half uur, neem ik aan?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53240213
quote:
Op maandag 17 september 2007 11:27 schreef W1ZZ het volgende:
Grappig, bij mij is de laatste slok juist altijd het zoetst. Vraagje, is de laatste slok ook zuurder wanneer je van tevoren geroerd hebt? Indien ja lijkt het me dat de koffie die je gebruikt bij een lagere drinktemperatuur (dus dattie afgekoeld is tegen de tijd dat je bij de laatste slok komt) gewoon die smaak heeft. Je methode van zetten is goed, je zit aan de hogere kant van de temprange dus als er een offsmaak zou zijn zou die eerder bitter moeten zijn dan zuur. Hoe lang laat je je machine opwarmen? Toch wel minimaal een half uur, neem ik aan?
Ik drink mijn kopje altijd in een paar slokken leeg, dus gewoon erg snel. Ik heb de komende dagen geen beschikking over mijn espresso-apparaat, maar als ik weer thuis ben zal ik er eens in roeren, kijken of het dan overgaat.

Hij staat minimaal een half uur aan ja . Zou het kunnen zijn dat mijn kopjes te koud zijn? Ik verwarm ze altijd met de warme kraan, dan zijn ze gok ik een graad of 50-60. Kan ik ze beter met het appraat zelf verwarmen?

@Wizz, wat is jouw drill voor zetten dan precies? Maw, hoe kan ik de evt te hoge temp tegengaan?
pi_53240499
quote:
Op maandag 17 september 2007 11:56 schreef Mark_V het volgende:

[..]
Ik verwarm ze altijd met de warme kraan, dan zijn ze gok ik een graad of 50-60. Kan ik ze beter met het appraat zelf verwarmen?
Ik heb in dit topic al een paar keer gehoord dat kopjes onder de kraan of in de magnetron worden verwarmd. Dat terwijl je vlak voor het zetten van de koffie een redelijke bak heel heet water weggooit tijdens de cooling flush. Ik gebruik dit water altijd om de kopjes goed warm te krijgen. Het water zit immers tegen het kookpunt aan, dus prima om de kopjes op te warmen. Zo gebruik ik het water tenminste nog nuttig.
pi_53248829
Doe ik ook idd. Wat ik doe is:

1. malen
2. piston vullen, distributie, tampen
3. flushen tot lampje aan. Ik flush overigens niet via de grouphead maar via het stoompijpje
4. surfen (sommige koffies willen iets kouder water dus soms surf ik tot lampje uit, soms surf ik bijvoorbeeld 30secs lang hangt van de koffie af)
5. brouwen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53271814
Ok, dan zou het ook door de boon kunnen komen.

Anyways, ik heb bij ongebrand.nl drie kilo gebrande bonen besteld.
1 kilo uno melange, 1 kilo duo melange en 1 kilo sulawesi. Heb aan Ivo overgelaten hoe hij het precies brandt.

Ik ga het invriezen in porties van 200 gram, die precies in mijn molen passen. Ik hou jullie op de hoogte!
pi_53319151
En Mark is de koffie binnen?
pi_53320523
quote:
Op donderdag 20 september 2007 08:32 schreef marmhz het volgende:
En Mark is de koffie binnen?
Ik zou het niet weten . Ik ben door de weeks nooit thuis, morgen kijk ik wel even of er een briefje ligt, zodat ik het bij het postkantoor kan ophalen.

Ik hou jullie op de hoogte .

Hij zou ze gisteren branden, dus sowieso komt de bestelling op z'n vroegst vandaag bij mij aan de deur
pi_53321694
Ja? Ik dacht dattie altijd op maandag en donderdag brandde...?

Ik heb gisteren iets gedaan om mijn 'barista skills' verder uit te breiden: ik heb een French Press gekocht Vanochtend voor 't eerst gebruikt en 't geeft een veel betere kop koffie dan een americano uit het espresso-apparaat! Had nog wel m'n koffie te fijn gemalen, vrij veel sediment in m'n kop maar iig erg lekker!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53333424
Toevallig dat was ik ook aan het overwegen. Vooral omdat je altijd mensen hebt die geen espresso willen maar een gewone kop koffie. Ik wil dan eigenlijk geen Senseo aanbieden maar een lekker kopje van mijn eigen bonen, maar een Americano is vaak niet helemaal wat het zijn moet. Bovendien is koffie uit een FP vrij snel klaar.
Heb je een goedkope FP gekocht of zo'n dure van Bodum? Op wat voor stand moet je ongeveer malen in een range van 1 tot 10 waarbij 1 heel fijn is natuurlijk?
pi_53334537
Bodum. Op een schaal van 1 tot 10 kan ik niet zo goed beantwoorden maar 't moet denk ik ongeveer zo fijn als filterkoffie die je uit pakt koopt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53335099
Ik heb eindelijk mn bottomless portafilter binnen (zonder haribo ). Ik heb een filmpje gemaakt van de eerste test, al is het wel een beetje vaag. Wat vinden jullie er van? Ik ben nog een beginner.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_53339706
quote:
Op donderdag 20 september 2007 10:48 schreef W1ZZ het volgende:
Ja? Ik dacht dattie altijd op maandag en donderdag brandde...?

Ik heb gisteren iets gedaan om mijn 'barista skills' verder uit te breiden: ik heb een French Press gekocht Vanochtend voor 't eerst gebruikt en 't geeft een veel betere kop koffie dan een americano uit het espresso-apparaat! Had nog wel m'n koffie te fijn gemalen, vrij veel sediment in m'n kop maar iig erg lekker!
Vanwege de belabberde koffie op mijn werk heb ik ook sinds een maand of 2 zo'n apparaat. Met een klein beetje oefening komt daar een heel goed bakkie uit. Eigenlijk beter dan uit een gewoon koffiezetapparaat,

Ik maal de bonen met een simpele molen van de blokker en maal erg grof. Het kost wat meer koffie maar je hebt niet zo veel drap onderin het kopje zitten, al is de laatste slok steeds oppassen geblazen. Wel een echte aanrader. Ik heb trouwens een goedkope van de Hema.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')