You're welcome! Als ik jou was zou ik de lucy meteen schrappen. Mocht je dan ooit je maler of espresso apparaat willen upgraden heb je een probleem en die lucy' zijn nauwelijks door te verkopen itt zowel de rocky als de silvia. Die RVS base voor 40 euro is geen slecht idee, ik heb een losse knockbox en dat doet 't ook perfect maar zo'n base is wel makkelijk denk ik. Het is echter niet nodig en de grindenstein knockbox voor +- 25 E is ook erg aan te bevelen. Stevig en kan in de vaatwasser.quote:Op woensdag 15 augustus 2007 11:38 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de afgelopen dagen goed alle sites doorgenomen en ik geloof dat ik er wel uit ben. Het wordt sowieso een Rancilio Silvia als basis, en dan ws een Rocky als maler. Iets duurder dan mijn oorspronkelijke budget, maar dit schijnt toch wel voldoende te zijn voor een vrijwel perfecte bak koffie. Na wat zoeken op internet, vond ik deze zaak als goedkoopste:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=
620 euro incl verzenden voor een silvia en doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.
Tja, prijzen allemaal vrijwel gelijk, ik zet denk ik een paar kopjes per dag dus is een doser dan aan te raden? Over de lucy is niet zoveel bekend, er is maar 1 review op coffeegeeks, en zelfs op de rancilio site is hij alleen maar met moeite te vinden. Het lijkt erop dat het gewoon een silvia+rocky ineen is, wel fijn natuurlijk, scheelt ruimte enzo, maar ook weer lastiger als je wil upgraden. Op die ene coffeegeeksreview stond wel dat er dat er tov de silvia een three hole nozzle voor stoom is, maar die review is al oud.
Welke van de drie combo's zouden jullie kiezen? Of is het zooitje elders nog goedkoper te regelen?
@ W1ZZ, dat verhaal over dat roeren is eigenlijk heel logisch, goede tip!
Hey, jij hebt toch ook een Cimbali Junior? Ik heb een steamtip met 4 gaten (geloof origineel Cimbali) via Peeze, maar d'r komt voor mij dan veels te veel stoom uit. Ik heb drie gaten dichtgestopt en dan kan ik er goede microfoam uitkrijgen. Met meer gaten lukt me dat niet.quote:Op woensdag 15 augustus 2007 16:57 schreef W1ZZ het volgende:
Met een 4gats stoomding zorg je voor een beter circulatie en daarnaast schijnt het zo te zijn dat de stoom minder krachtig eruit komt (op zich logisch, dezelfde hoeveelheid stoomkracht komt nu uit vier ipv één gat persen dus met minder grote druk) waardoor je rustiger aan kunt doen met stomen. Ik ga 'm binnenkort bestellen en als ik 'm dan heb gebruikt laat ik 't weten wat m'n bevindingen zijn!
Hier heb ik op m'n werk ook erg veel last van. De 3groeps die daar staat heeft zo enorm veel meer stoomkracht dan m'n silvia dat ik er no way de microfoam uit krijg die ik met m'n silvia wel krijg...quote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:52 schreef marmhz het volgende:
De Junior geeft gewoon gigantisch veel stoom en dat vraagt denk ik gewoon een andere techniek dan met een Silvia.
Dat ken ik wel ja maar daar wilde ik voorlopig eigenlijk nog niet aan. Ben niet superhandig met inbouwen van elektrisch spul enzoquote:Op donderdag 16 augustus 2007 17:08 schreef marmhz het volgende:
WZZ1 heb je wel eens gelezen over het PID-en van de Silvia? Dan zet je er een electronische temperatuurbeheerser tussen waardoor je dus zelf kan bepalen hoe heet het water is wat uit de boiler komt. Setjes speciaal voor de Silvia zijn hiervoor te koop o.a. via Ebay. Dan heb je een constante temperatuur tegen relatief geringe kosten. Het is zo´n zelfde ding als op de Brwetus zit.
Je moet er maar eens op googlen er is heel veel info over.
Heb de tip zelf nooit vervangen. Wel een paar keer bij een vriend van me gestoomd en die had een (nog) ouder model Silvia dan ik had. Ik had als ik het me goed kan herinneren een stoomtip met 1 gat en hij had er eentje met twee en die werkte wat prettiger.quote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:59 schreef W1ZZ het volgende:
Mirugai, jij hebt de tip weleens vervangen toevallig? Zo ja, ging het stomen er makkelijker door?
Aha, die zat ook op mijn apparaat:quote:Op donderdag 16 augustus 2007 17:34 schreef marmhz het volgende:
http://xs218.xs.to/xs218/07334/IMAGE_010.jpg
Hier is een plaatje mirugai. Op het plaatje zie je aan een zijkant een gat maar er zitten er dus twee. De eigenlijke stoomtip heeft 1 gat en zit binnenin net boven die twee gaten aan de zijkant.
Er zijn uiteraard wel meer als drie plekken waar koffie wordt gebrand.quote:Op vrijdag 17 augustus 2007 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik zou eerlijk gezegd ook niet op uiterlijk eentje van 2001 of eerder van een nieuwere kunnen onderscheiden. Die met de nieuwe driptray is in NL idd pas vanaf 2007 te koop dacht ik...
Van Kaldi heb ik de Sicilian Blend altijd wel lekker gevonden en de Evening Espresso Delight ook. De Guatemala en de Javaanse vind ik te ongebalanceerd.. Je moet overigens niet verwachten dat je bij Kaldi bonen krijgt die pak 'm beet drie dagen daarvoor zijn gebrand. Als je dat echt wilt kun je in NL voor zover ik weet maar op drie plekken terecht:
http://www.gebrand.nl
http://www.goldencoffeebox.nl
http://www.blanchedael.nl
Van die drie heb ik alleen ervaring met Blanche Dael. Hoewel zij een prettige service en snelle levering hebben vond ik de bonen te lang gebrand. De service van gebrand.nl is prima neem ik aan. Zelfde eigenaar als ongebrand.nl waar ik m'n groene bonen bestel. The Golden Coffeebox weet ik niets van.
P.S.: Niets mis met een moka hoor, komt goede koffie uit zolang je er mee om weet te gaan
Ja, de Pelikaan is fantastisch.quote:Op vrijdag 17 augustus 2007 22:30 schreef W1ZZ het volgende:
maar weet je bij de pelikaan ook wanneer je koffie is gebrand en kun je daar koffie krijgen die pak 'm beet de dag ervoor is gebrand? Dat is wel belangrijk namelijk...
zijn ze nu 2 of 3 jaar op een rij het beste kopje koffie van Nederland in de AD Test?quote:Op vrijdag 17 augustus 2007 20:58 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Er zijn uiteraard wel meer als drie plekken waar koffie wordt gebrand.
Bij mij in de stad is de Pelikaan. Toch wel één van de betere koffiewinkels van Nederland.
Golden Coffebox, daar heb ik begin dit jaar mijn Silvia gekocht. Goede service, aardige mensen.
Afgelopen test kwamen ze er iets minder uit meen ik me te herinneren.quote:Op vrijdag 17 augustus 2007 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
zijn ze nu 2 of 3 jaar op een rij het beste kopje koffie van Nederland in de AD Test?
Als je weinig koffie drinkt zou ik 'm zeker zonder doseerder nemen.quote:Op zondag 19 augustus 2007 18:47 schreef marnix73 het volgende:
Ik heb een Rancilio Silvia en gebruik momenteel servings. Servings, omdat ik gedurende de week ('s avonds) niet zo heel veel koffie drink. Overdag wel, maar dat is op mijn werk.
Zit te overwegen om toch een koffiemolen te kopen met bonen. Bijvoorbeeld een Rancilio Rocky.
Ben er echter nog niet uit of ik nu met of zonder doseerder moeten nemen.
Heeft iemand tips?
Het eerste wat ik bij m'n rocky heb gedaan is het metalen dekplaatje van de doser eruit schroeven, want één keer trekken vind ik net iets te weinig en twee keer is teveel.quote:Op zondag 19 augustus 2007 20:17 schreef Fixers het volgende:
Ik vind die doseer unit toch al een onding. Ik heb 'm ook ingebruik, maar de hoeveelheid koffie is zodanig weinig dat ik met één keer klikken de koffie nieteens kan aanstampen omdat de stamper het metaal van het filterbakje raakt. Ik heb de handleiding erbijgepakt maar kan niks vinden over afstellen van de hoeveelheid koffie per klik. En er staat echt één keer trekken voor één kopje, twee keer trekken voor twee kopjes. ZIjn er rocky gebruikers hier die meer weten over het afstellen van die doser?
Meestal haal ik Costa rica SHB, gewoon een lekkere koffieboon. Niet te zwaar, daar houd ik wel van. En chocolade achtig, dat vind ik ook erg lekker. Die cuba lavado zal ik onthouden, dat klinkt goed!quote:Op maandag 20 augustus 2007 17:16 schreef marmhz het volgende:
Mirugai wat voor bonen haal je meestal bij Ongebrand? Heb je bepaalde favorieten of wissel je steeds? Ik brand sinds ongeveer een half jaartje en ben nog zoekende naar wat ik allemaal lekker vind.
Tot nu toe vind ik Cuba Lavado, de Boliviaanse boon van Ongebrand en die uit Panama wel lekker. Ik houd niet zo van veel ''acidity'' in de koffie hoewel sommige mensen dat juist erg aantrekkelijk vinden. Mijn samken zijn meer richting nootachtig/chocolade.
Nee maar, kijk ik even bij die shop, is de Rancilio Rocky gewoon best goedkoop daar! Die moest ik maar eens gaan bestellen. ¤220,83 voor de doserless rocky inclusief verzenden. Das toch geen geld?quote:Op dinsdag 21 augustus 2007 11:08 schreef Mark_V het volgende:
@ Lassekjus, veel te duur, voor zo'n oude silvia zou ik zelf niet meer dan 200 betalen. Je moet hem nog ergens op gaan halen (reken daar ook nog 20 euro voor, qua tijd/brandstof etc) en je zit op 270. Voor 400 euro heb je een nieuwe met garantie incl. verzenden bij:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=
Jep, en 660 euro voor de combo van silvia+rocky+inox base (die los ook 130 euro is) kost je 650 euro ofzo, geen geld allemaal.....quote:Op dinsdag 21 augustus 2007 11:22 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Nee maar, kijk ik even bij die shop, is de Rancilio Rocky gewoon best goedkoop daar! Die moest ik maar eens gaan bestellen. ¤220,83 voor de doserless rocky inclusief verzenden. Das toch geen geld?
Ik kan me voorstellen dat jullie er zo over denken. Toch geloof ik (en velen met mij) dat de maler belangrijker is dan het espresso-apparaat. Boven een bepaald bedrag wordt de espresso uit een apparaat niet beter, hij wordt alleen makkelijker te zetten. Gemalen koffie blijft niet lang écht vers, dat is een kwestie van minuten. Ik zal vanavond proberen wat filmpjes te schieten om het verschil duidelijk te maken. (dan zet ik twee kopjes, eentje van koffie die net gemalen is en eentje van koffie die ik een paar uur heb laten staan na het malen.quote:Op dinsdag 21 augustus 2007 12:23 schreef snoopy het volgende:
Ooit.
Dankjewel! Ik ga er nu langs, ik hou jullie op de hoogte...quote:Op maandag 3 september 2007 10:11 schreef marmhz het volgende:
Dat je een Silvia hebt. Dan moeten ze weten wat voor maling je nodig hebt. Zo niet dan zou ik vragen voor een maling die ze ook in hun eigen machine doen (bij de meeste Kaldi's een Kees v/d Westen) En zodra je het kan besteden koop een molen, desnoods een horecamolen van Marktplaats.
Tof! Ik ben benieuwd naar de resultaten....quote:Op maandag 3 september 2007 18:00 schreef W1ZZ het volgende:
Gene Café besteld samen met een kilo Cuba en een kilo Indonesian Kalossi... Can't wait!
1. Direct na het stomen met een vochtige doek het pijpje afvegen. En ik denk dat je de melk iets te heet hebt laten worden. Als je het kannetje voelt schudden dan zit je tegen het kookpunt aan. Als het is aangekoekt: gewoon je pijpje in een hoog glas met spa-rood hangen. (of een ander bruisend watertje). Dan kan je binnen de kortste keren de melkrestjes eraf vegen.quote:Op maandag 3 september 2007 18:40 schreef Mark_V het volgende:
@ Marmhz, dankjewel voor het commentaar. De foto is inderdaad wat licht, maar sowieso kwamen de koffies niet in de buurt van die van W1zz op pagina 1.
Hier nog een foto op een krant, misschien geeft dat een betere referentie
[[url=http://xs319.xs.to/xs319/07361/IMG_3458.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ik had nog wat vraagjes:
1. Ik heb net melk geschuimd, het ging erg goed maar na ongeveer 1seconde na het schuimen zat alle melk aangekoekt op het stoomventiel. Ik heb het er met een schuursponsje af moeten halen. Is daar een handigheidje voor?
2. Mijn apparaat staat nu de hele dag al aan. Ik voelde net in het reservoir en het water dat daarin zit is ongeveer 30 graden. Dat lijkt me niet echt gezond ivm micro-organismen die daarin kunnen gaan feesten. Is daar iets over bekend?
Afwasmiddel?? Dat lijkt me niet echt bevorderlijk voor de smaak van het water, toch? Ik spoel het reservoir met heet water en m'n stoomkannetje ook... Nooit met zeep.quote:Op maandag 3 september 2007 19:07 schreef Fixers het volgende:
2. Ik heb een hele batterei machines dagelijks aanstaan en vul ze regelmatig bij. Eén keer per week gaan de resevoirs eruit en was ik ze af met een beetje afwasmiddel. Maar das alles wat ik verder doe. Het water wordt in de boiler toch wel gepasteuriseerd.
Tuulk gewoon even onder de kraan met een sponsje (borstels zijn zo onhandig) en warm water met een drupje afwasmiddel. Daarna goed naspoelen en terug de machine in.quote:Op maandag 3 september 2007 19:08 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Afwasmiddel?? Dat lijkt me niet echt bevorderlijk voor de smaak van het water, toch? Ik spoel het reservoir met heet water en m'n stoomkannetje ook... Nooit met zeep.
Was wel benieuwd naar de ervaring van anderen met opschuimen. Welke grootte van het kannetje kunnen jullie aanbevelen voor 1 à 2 kopjes: 0.4, 0.6 of 0.9 liter?quote:1. Ik heb net melk geschuimd, het ging erg goed maar na ongeveer 1seconde na het schuimen zat alle melk aangekoekt op het stoomventiel. Ik heb het er met een schuursponsje af moeten halen. Is daar een handigheidje voor?
Ik heb vandaag de zak even gecheckt en er staat inderdaad hetzelfde op.quote:Op woensdag 5 september 2007 15:29 schreef W1ZZ het volgende:
Bestelling binnen!! Helaas kan ik vandaag niet branden, heb geen tijd Maar morgenochtend wel, kan niet wachten!
Marmhz staat er op de cubaanse die jij koopt ook cuba altura lavado ipv cuba turquino lavado?
mijn profiel klopt niet helemaal, ik woon het grootste deel vd tijd in jena, duitsland, en hier is zover ik weet geen fatsoenlijke koffie te krijgen. er is een koffiewinkel, maar daar kreeg ik zo'n slechte espresso voor mn neus dat ik me niet voor kan stellen dat ze wel goede koffie verkopen. ik zou eens kunnen kijken bij die kaldi als ik weer eens in eindhoven ben.quote:Op donderdag 6 september 2007 01:34 schreef W1ZZ het volgende:
Als je deze koffie wilt blijven gebruiken is eigenlijk de enige keuze die ik zie meer koffie gebruiken. Een alternatief is naar bijv. Kaldi gaan. Ook in Eindhoven is een Kaldi: http://www.kaldi.nl/kaldi-eindhoven.html die kunnen je koffie voor je malen op een fijnere stand dan de lavazzakoffie (die eigenlijk voor een mokapotje bedoeld is en dus grover is).
bedankt voor de tips, ik ga eens kijken. het nadeel van bestellen vind ik de verzendkosten, aangezien je beter niet teveel tegelijk besteld, ivm de versheid. maar als de koffie echt goed is heb ik het er wel voor over.quote:Op donderdag 6 september 2007 13:20 schreef marmhz het volgende:
Hoi Byte_me. Ken je het grote Duitse forum kaffeenetz.de? Als je daar je vraag stelt weet ik zeker dat je geholpen kan worden aan een goede koffieleverancier. Als bestellen via de post geen probleem is voor je dan bestel eens koffie bij www.blanchedael.nl of www.gebrand.nl. Van gebrand weet ik bijna 100 procent zeker dat ze naar het buitenland leveren en hun koffie is echt heel vers.
Ziet er netjes uit die boontjes! Grappig dat je bij Kaldi hebt getest. Deden ze de Dieckmann nu de deur uit ? Wel erg relaxte mensen daar in Groningen bij de Kaldi. Hier zijn ze echt zo van 'we krijgen aangeleverd wat we aangeleverd krijgen'' en dat is het dan ook. Zo weinig passie en kennis. Geen wil om nieuwe dingen te ontdekken en daarvoor kom je toch in zo'n winkel. Ik Maastricht verkochten ze wel een brander en dat vertelde ik hier en dan is het antwoord '' dat is niet des Kaldi's'' met andere woorden moet je dus maar die Smit en Dorlas drinken waarvan je niet weet wanneer die gebrand is.quote:Op donderdag 6 september 2007 22:00 schreef W1ZZ het volgende:
Dat van de verzendkosten klopt maar als je bijvoorbeeld bij ongebrand.nl espressomelange bestelt ben je 20E voor een kilo dagverse koffie kwijt. Voor een kilo niet zo dagverse maar wel 'premium' koffie ben je bij Kaldi of Simon Levelt ook zo'n 20E kwijt.
marmhz, couldn't be happier! Vandaag bij Kaldi brandsessie gehouden en getest op hun Kees van der Westen. Wat me vooral opvalt is hoe egaal de bonen er uitkomen, ook SO's. Dit is een El Salvador (en ik heb niet de mooiste bonen uitgezocht voor de foto ):
[[url=http://xs319.xs.to/xs319/07364/DSC01169.jpg.xs.jpg]afbeelding][/url]
Ik heb een aantal keer gebrand met verschillende hoeveelheden en ik merkte dat er geen noemenswaardig verschil is. De 100gr brazil ging tot full city in 14 mins en de 300gr el salvador in 16 mins. De afkoeltijd is inderdaad wat lang maar 't is echt niet zo dat wanneer je tot city brandt je bonen er als full city uitkomen ofzo...
Dan heb je ze wel gigantisch vol gedaan. In principe heeft in ieder geval de Tea een over pressure valve (OPV) die teveel druk op de puck wegfiltert en een 3 weg klep die als je de koffiehendel naar beneden drukt het water direct bij de puck weghalen. Je krijgt toch sowieso al bijna het piston er niet in als je de filterbak te vol doet?quote:Op vrijdag 7 september 2007 11:01 schreef Fixers het volgende:
Zeg hebben jullie wel eens last van espressoblunders danwel flaters? Ik heb namelijk afgelopen week tot twee keer toe een piston overvuld. Eén keer bij een isomac Venus met het gevolg dat ie enorm begon te lekken en koffiedrap langs de rand sproeide. De tweede was bij een Isomac Tea (met een E-61) met als gevolg dat het piston eruitknalde. In dat laatste ben ik gelukkig niet de enige, dat heeft een collega ook wel eens gehad.
Erg genant als je aan een klant uit aan het leggen bent dat de basis van espressomaken heel niet zo vreselijk moeilijk is.
Iets minder genant, maar nog steeds vervelend: als iemand aan je koffiemolens zit. Op de fijnste stand doet je espressomachine dan niks.
De Dieckmann gaat hoogstwaarschijnlijk de deur uit ja Ze zijn altijd bereid dingen voor de klant te doen en dingen te bestellen die ze eigenlijk niet in hun assortiment hebben. Maar niet verder willen kijken dan het eigen assortiment, tja dat is iets dat je overal vindt tegenwoordig. Over die S&D bonen, dat kun je wel weten want de houdbaarheidsdatum is exact twee jaar na de branddatum bij de Kaldi bonen.quote:Op vrijdag 7 september 2007 17:45 schreef marmhz het volgende:
[..]
Ziet er netjes uit die boontjes! Grappig dat je bij Kaldi hebt getest. Deden ze de Dieckmann nu de deur uit ? Wel erg relaxte mensen daar in Groningen bij de Kaldi. Hier zijn ze echt zo van 'we krijgen aangeleverd wat we aangeleverd krijgen'' en dat is het dan ook. Zo weinig passie en kennis. Geen wil om nieuwe dingen te ontdekken en daarvoor kom je toch in zo'n winkel. Ik Maastricht verkochten ze wel een brander en dat vertelde ik hier en dan is het antwoord '' dat is niet des Kaldi's'' met andere woorden moet je dus maar die Smit en Dorlas drinken waarvan je niet weet wanneer die gebrand is.
Je kan trouwens met de Gene ook gaan klooien met brandprofielen. Ik kwam gister een stukje tegen op toomuchcoffee, waarbij je begint op 148 voor 5 min dan 230 voor 5 min enz. Het idee is dat je de bonen eerst voorbereid door vrij laag te beginnen en ze dan de echte boost te geven.
Een soortgelijk procedé gebruikt een bepaalde koffiebranderij ook. Je kan ook eens proberen om 4 minuten tot 149 te doen, een dag te wachten en dan langzaam afbranden, oftewel doppio tostato Je kan dan iets donkerder branden zonder dat de koffie verbrandt wordt.quote:Op zaterdag 8 september 2007 09:13 schreef W1ZZ het volgende:
Ik gebruik tot nu toe een iets ander profiel dat ik op coffeegeek vond: tot 4 mins op 149, dan tot 10:30 op 234 en dan op max (250) tot ze klaar zijn.
Ik kan van perla bonen wel redelijke espresso zetten (met gaggia mdf molen). Ik krijg nu overigens steeds vaker alleen lekkere koffie als ik de dubbele portafilter gebruik (voor twee kopjes). Als ik de enkele (bottomless) gebruik krijg ik geen lekkere espresso meer, daar baal ik van, en ik heb ook veel last van side channeling. Als ik die brander koop schaf ik misschien ook maar een la marzocco filterbakje aan, dan gaat het wellicht beter.quote:Op zondag 9 september 2007 16:07 schreef Mark_V het volgende:
Hey mensen, ik heb vandaag een molentje gekocht. Ik zat was op marktplaats te zoeken en daar stond een Gaggia MDF met base erbij voor 30 euro. Die heb ik dus gekocht, maar ik ben zeker nog van plan snel te upgraden. Ik heb even niet zoveel geld, dus ik spaar liever even door voor een mazzer mini ofzo dan dat ik nu een net-niet molen koop.
Aangezien het zondag is, was alleen de AH open. Daar heb ik dus even wat bonen gehaald, maar de espresso die eruit komt (op stand 4 van de 35 ofzo, dan loopt hij in 20 seconden door) smaakt erg goor. Zijn die AH bonen gewoon brak, of is het echt een prul-molen?
Qua textuur lijkt het heel erg op wat ze mij bij simon levelt hebben gegeven.
Gebruik jij die Gaggia MDF als primaire molen? En ben je er tevreden mee? Kan je iets meer vertellen over welke maalstanden je gebruikt en welk apparaat je hebt? En welke koffie bij jou goed werkt? (Liefst van Kaldi of Simon Levelt, die zitten in de buurt).quote:Op zondag 9 september 2007 19:16 schreef faberic het volgende:
[..]
Ik kan van perla bonen wel redelijke espresso zetten (met gaggia mdf molen). Ik krijg nu overigens steeds vaker alleen lekkere koffie als ik de dubbele portafilter gebruik (voor twee kopjes). Als ik de enkele (bottomless) gebruik krijg ik geen lekkere espresso meer, daar baal ik van, en ik heb ook veel last van side channeling. Als ik die brander koop schaf ik misschien ook maar een la marzocco filterbakje aan, dan gaat het wellicht beter.
Ik gebruik kaldi sicilian blend, meestal op stand 4 of 5. Simon Lévelt werkt niet lekker bij mij, Sicilian blend gaat erg goed, dus ik ben best tevreden over die molen.quote:Op maandag 10 september 2007 14:07 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Gebruik jij die Gaggia MDF als primaire molen? En ben je er tevreden mee? Kan je iets meer vertellen over welke maalstanden je gebruikt en welk apparaat je hebt? En welke koffie bij jou goed werkt? (Liefst van Kaldi of Simon Levelt, die zitten in de buurt).
Alvast bedankt!
Ik had er nog niets over geschreven, maar wil wel wat kwijt.quote:Op maandag 10 september 2007 21:37 schreef W1ZZ het volgende:
wow, mooi! Daar kun je inderdaad van blijven afschaven de eerstkomende heel veel jaar! Misschien heb ik je eerdere posts gemist maar vertel 'ns iets over je apparaat en hoe 't bevalt? Ik zie op de achtergrond een E61 groep maar die hebben er heel veel...
Dat deze een stuk mooier is dan de Ranchillio is natuurlijk zeker. Ook zonder de plaatjes. Een van de plaatjes was trouwens bekrast. Op een demo model zat wel een goed plaatje. Mijn vrouw wilde die graag gewisseld hebben. De verkoper is bijna drie kwartier bezig geweest om de boel te wisselen. Had hij eindelijk de moertjes weer een beetje vast zegt mijn vrouw: ik wil niet vervelend doen, maar je bent de oude plaat er weer op aan het schroeven Dat gezicht van de verkoper. We waren al bijna 2,5 uur in de winkel namelijk. Mag ook wel voor een bedrag van rond de ¤ 1400,-. Hij was afgeprijsd wegens showmodel, maar op internet is hij voor iets minder te krijgen. Ik wilde hem echter in een winkel in de buurt kopen, aangezien het wat makkelijker is met service. Een apparaat van 25 kilo doe je ook niet even op de post. En ik vind het nog steeds belachelijk dat er voor dat geld geen goede tamper bij gedaan wordt.quote:Op maandag 10 september 2007 22:17 schreef W1ZZ het volgende:
Ja zeker weten! Mooie aankoop hoor, ik vind die plaatjes ook wel wat hebben! Mag ik vragen hoeveel je ongeveer kwijt was?
Ik zit te overwegen om gewoon die hele doser eraf te zagen ofzo. Ik heb op internet gelezen dat de meesten er erg tevreden over zijn. Qua maalkwaliteit is hij ongeveer gelijk met de rocky, alleen dan met een paar nadelen:quote:Op maandag 10 september 2007 17:50 schreef faberic het volgende:
[..]
Ik gebruik kaldi sicilian blend, meestal op stand 4 of 5. Simon Lévelt werkt niet lekker bij mij, Sicilian blend gaat erg goed, dus ik ben best tevreden over die molen.
Het grote nadeel is de Doser die toch echt veel restjes koffie vasthoudt en de grove instellingsmogelijkheden.
Dit probleem hebben alle malers met platte maalschijven, ook bijvoorbeeld de Mazzer mini. Ik haal altijd met m'n pink het tunneltje leeg waar de koffie door de doser in valt.quote:Op dinsdag 11 september 2007 09:38 schreef Mark_V het volgende:
3. Horizontale uitgang van de maalschijven, waardoor er altijd wat gemalen koffie achterblijft die niet in de doser valt.
Bedenk wel dat zodra je doserless gaat de koffie er vaak in brokjes uit komt die je weer moet breken om channeling tegen te gaan.quote:Als je die doser eraf sloopt, heb je weinig last meer van nadeel 2 en 3. Zonder doser kan je die reeds gemalen koffie er namelijk makkelijk uithalen. Maar die doser zit vast in de constructie, dus het wordt echt zagen.... ik zie het voorlopig nog even aan, want hij irriteert me nu al mateloos.
Dat klopt en ook daar hebben alle malers last van. Mazzer plaatst bijvoorbeeld een sticker op al z'n malers om het startpunt aan te geven. Deze sticker zit dus bij alle molens op een andere plaats.quote:Het schijnt trouwens ook zo te zijn dat die standen zich totaal niet verhouden van exemplaar tot exemplaar. Je moet dus gewoon zelf proberen....
eigenlijk is het gewoon heel simpel; als je eenmaal écht goede koffie hebt geproefd wil je niet anders meer.quote:Op dinsdag 11 september 2007 16:59 schreef marmhz het volgende:
We hebben het hier nooit zo over gehad in dit forum maar misschien is het leuk eens te bespreken hoe de omgeving van de thuisbarista reageert op het feit dat je zo gek op koffie. Mijn omgeving vind het wel leuk en kan het wel waarderen maar ik zie ook wel veel mensen die denken van ''al dat gedoe voor een kopje koffie'' en zetten vervolgens weer lekker hun Senseo aan
Ik snap soms zelf ook niet waarom ik er zo'n passie voor ontwikkeld heb (ik had eerst ook een Senseo) maar ik kan er niet meer omheen dat ik supergoede koffie wil en niet anders meer. Daarnaast is het ook een leuke hobby.
Heb ik heel geen last van. Behalve de enkele keer dat m'n espressotje mislukt, omdat ik er met mijn hoofd niet bij ben. Maar dat heb ik met alle machines wel eens. Uit de silvia krijg ik toch altijd een op zijn minst redelijk goede espresso. Cappucino is niet mijn sterkste kant, maar met het nylon stoompijpje van de Aquaviva vind ik het gemakkelijkste.quote:Op dinsdag 11 september 2007 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik krijg dit als gemiddeld kopje maar dat betekent niet dat ik er geen moeite voor moet doen. De Silvia is erg kieskeurig vooral wat betreft distributie, dus ik gebruik de WDT en daarnaast moet je temp surfen. Behalve dat is het zoals ieder ander apparaat.
Sloop de plastic froth aider eraf, lees de FROTHING GUIDE van CoffeeGeek en veel oefenen. Dan gaat het vanzelf beter.quote:Op dinsdag 11 september 2007 17:41 schreef zatoichi het volgende:
Latte art is fantastisch, maar met de Gaggia Classic krijg je de melk volgens mij niet goed geschuimd (tenzij jullie tips hebben natuurlijk!).
Niet in A'dam, maar gewoon online: http://www.dekoffiethuiswinkel.nl/quote:Op woensdag 12 september 2007 12:51 schreef jj79 het volgende:
Even een andere vraag. Weet iemand waar je in de buurt van Amsterdam Caffe New York koffie kan kopen?
Ben al langs een aantal winkels geweest, maar geen succes.
Hoe beinvloedt dat de smaak? Ik heb het idee dat dat redelijk funest is.....quote:Op donderdag 13 september 2007 15:40 schreef W1ZZ het volgende:
Je kunt pasgebrande bonen ook in de diepvries gooien, dan blijven ze langer goed. Zorg er dan wel voor dat ze helemaal kunnen ontdooien. Echt wel minimaal een dag.
Naja, ik denk dat ik gewoon 1 kilo uno, 1 kilo duo en 1 kilo sulawesi haal. Hoe zal ik ze laten branden?quote:Uno melange bestaat uit Brazilie, Colombia en verschillende Centraal Amerikaanse soorten, Due bestaat uit een Indonesische koffie en een Centraal Amerikaanse koffie.
Ja hoor, dat doet ie vast. Ik heb er wel vaker een halfje van dit en een halfje van dat genomen, hoewel dat dan wel ongebrande bonen waren.quote:Op vrijdag 14 september 2007 09:57 schreef W1ZZ het volgende:
Misschien kun je 'm vragen of je een kilo duo, een half kilo uno en een half kilo kalossi mag?
In gebrande koffie van topmerken zit 1 tot 2 % vocht en in de ongebrande koffie, ook weer van de topmerken zit 12% vocht. Ik doe geen uitspraken over de rest van de koffiemarktquote:Op vrijdag 14 september 2007 09:33 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb net het artikel over invriezen gelezen, en het lijkt erop dat dit de versheid niet negatief beinvloedt. (...)Op zich ook wel logisch, want waarom invriezen zo slecht is voor groenten etc, komt doordat het water dat erin zit gaat bevriezen en dus de interne structuur sloopt, en in gebrande koffie zit geen water.
Ik zou trouwens weleens willen zien hoe groene bonen het doen in de vriezer, ik denk dat vriezen daarvoor funest is (sowieso is het invriezen van groene bonen niet echt nuttig, maar ik vind het gewoon interessant )
<flauw>quote:Op zaterdag 15 september 2007 18:36 schreef marmhz het volgende:
Gisteren Kalossi gebrand 's avonds zonder daglicht, dus met een lamp. Echt compleet mislukt. Koffie was zuur, echt smerig. Niet genoeg op de kraks gelet en dan gaat het echt mis.
Jammer maar kan een keer gebeuren
Ha, die gaat morgen of overmorgen bezocht worden! Bedankt!quote:Op zondag 16 september 2007 16:39 schreef W1ZZ het volgende:
Hee tim, wij hebben niet duizenden mensen die elke keer van exact dezelfde koffie moeten kunnen genieten Maar toegegeven, ik wilde ook gisteravond branden en heb maar even tot vanochtend gewacht voor beter licht. Desondanks liet ik de roast veel te ver gaan en is m'n malabar nu mooi egaal glimmend van buiten
Ik heb even op 't coffeegeek forum gekeken naar een toko in Parijs: http://www.coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/318976
Zelf dus nooit geprobeerd maar als een geek er tevreden mee is kan 't niet slecht zijn iig!
Gebruik je Robusta bonen?quote:
Gelukkig niet zegquote:
Ik drink mijn kopje altijd in een paar slokken leeg, dus gewoon erg snel. Ik heb de komende dagen geen beschikking over mijn espresso-apparaat, maar als ik weer thuis ben zal ik er eens in roeren, kijken of het dan overgaat.quote:Op maandag 17 september 2007 11:27 schreef W1ZZ het volgende:
Grappig, bij mij is de laatste slok juist altijd het zoetst. Vraagje, is de laatste slok ook zuurder wanneer je van tevoren geroerd hebt? Indien ja lijkt het me dat de koffie die je gebruikt bij een lagere drinktemperatuur (dus dattie afgekoeld is tegen de tijd dat je bij de laatste slok komt) gewoon die smaak heeft. Je methode van zetten is goed, je zit aan de hogere kant van de temprange dus als er een offsmaak zou zijn zou die eerder bitter moeten zijn dan zuur. Hoe lang laat je je machine opwarmen? Toch wel minimaal een half uur, neem ik aan?
Ik heb in dit topic al een paar keer gehoord dat kopjes onder de kraan of in de magnetron worden verwarmd. Dat terwijl je vlak voor het zetten van de koffie een redelijke bak heel heet water weggooit tijdens de cooling flush. Ik gebruik dit water altijd om de kopjes goed warm te krijgen. Het water zit immers tegen het kookpunt aan, dus prima om de kopjes op te warmen. Zo gebruik ik het water tenminste nog nuttig.quote:Op maandag 17 september 2007 11:56 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Ik verwarm ze altijd met de warme kraan, dan zijn ze gok ik een graad of 50-60. Kan ik ze beter met het appraat zelf verwarmen?
Ik zou het niet weten . Ik ben door de weeks nooit thuis, morgen kijk ik wel even of er een briefje ligt, zodat ik het bij het postkantoor kan ophalen.quote:Op donderdag 20 september 2007 08:32 schreef marmhz het volgende:
En Mark is de koffie binnen?
Vanwege de belabberde koffie op mijn werk heb ik ook sinds een maand of 2 zo'n apparaat. Met een klein beetje oefening komt daar een heel goed bakkie uit. Eigenlijk beter dan uit een gewoon koffiezetapparaat,quote:Op donderdag 20 september 2007 10:48 schreef W1ZZ het volgende:
Ja? Ik dacht dattie altijd op maandag en donderdag brandde...?
Ik heb gisteren iets gedaan om mijn 'barista skills' verder uit te breiden: ik heb een French Press gekocht Vanochtend voor 't eerst gebruikt en 't geeft een veel betere kop koffie dan een americano uit het espresso-apparaat! Had nog wel m'n koffie te fijn gemalen, vrij veel sediment in m'n kop maar iig erg lekker!
Grover zelfs. Koffie voor een cafetière wordt zo grof gemalen dat het meer op korrels lijkt dan op poeder. Snelfiltermaling is te fijn. Als we op die schaal 1 nemen voor espresso, dan is 5 snelfilter en zit een cafetière maling op 7-8 schat ik zo in.quote:Op donderdag 20 september 2007 18:46 schreef W1ZZ het volgende:
Bodum. Op een schaal van 1 tot 10 kan ik niet zo goed beantwoorden maar 't moet denk ik ongeveer zo fijn als filterkoffie die je uit pakt koopt.
klopt, ik was moeilijk over te halen tot dergelijke grove korrels, maar het moet toch echt op die manier.quote:Op vrijdag 21 september 2007 10:12 schreef Fixers het volgende:
[..]
Grover zelfs. Koffie voor een cafetière wordt zo grof gemalen dat het meer op korrels lijkt dan op poeder. Snelfiltermaling is te fijn. Als we op die schaal 1 nemen voor espresso, dan is 5 snelfilter en zit een cafetière maling op 7-8 schat ik zo in.
Je zou ook nog een Cona kunnen proberen. Dit moet net zo goed smaken en kun je ook redelijk snel maken.quote:Op zaterdag 22 september 2007 02:30 schreef W1ZZ het volgende:
dus als ik meteen een kop koffie wil is de FP de enige optie
Dat was een lange zeg. Koste moeite.quote:Op maandag 24 september 2007 17:58 schreef W1ZZ het volgende:
En een filmpje van een pull: http://video.google.nl/videoplay?docid=51953719552610353&hl=nl
Klinkt verwachtingsvol. Als het goed is moet mijn kilo vandaag ook binnengekomen zijn. Gisterenmorgen besteld en hij zou gisteren nog op de post gaan. Ik ben benieuwd vanavond.quote:Op dinsdag 25 september 2007 15:04 schreef Mark_V het volgende:
Duo melange: niet zuur, iets grondig, veel body, cijfer 9
Dankjewel voor de tips allemaal!
Kun je die niet gewoon in een winkel met dat soort materialen halen. Ik Schiedam heb je Alligator zitten die de meest bizarre o-ringen gewoon op voorraad heeft. Ik neem aan dat in Middelburg ook wel een dergelijke zaak zal zitten. Gewoon de oude o-ring meenemen. Is waarschijnlijk nog een stuk goedkoper ook.quote:Op woensdag 26 september 2007 00:19 schreef honda1990 het volgende:
Ik zit nu al 5 weken op een o-ring te wachten voor mijn delonghi bar14f, hij zou telkens opgestuurd worden naar het onderdelenhuis, na veel gebel en gedoe zegt het onderdelenhuis dat hij er niet is en er waarsch. ook niet komt. Daar heb ik dan 5 weken op zitten wachten. Kan ik een o-ring via internet bestellen 2 weken wachten en dan afvragen of er ooit nog 1 komt......Zo ik heb het even van me afgeschreven.
Volgens mij is Ytsma in Middelburg zoiets dat is gewoon een onderdelen huis, die hebben heel veel o-ringen op voorraad alleen niet die van DeLongi. Maar iig bedankt voor je tip Ik ga er nu maar 1 via internet bestellen. Dat duurt ong. 2 weken, hopelijk is ie er dan ook Ik moet nu al 5 weken met een mokka apparaatje doen. Opzich niet verkeerd maar natuurlijk geen echte espresso.quote:Op woensdag 26 september 2007 08:56 schreef deom het volgende:
[..]
Kun je die niet gewoon in een winkel met dat soort materialen halen. Ik Schiedam heb je Alligator zitten die de meest bizarre o-ringen gewoon op voorraad heeft. Ik neem aan dat in Middelburg ook wel een dergelijke zaak zal zitten. Gewoon de oude o-ring meenemen. Is waarschijnlijk nog een stuk goedkoper ook.
Ik snap je reactie als ik die apparaten hier op het forum zie Ik vind er erg goeie espresso uit komen voor 70 euro. Tuurlijk het is niet zo lekker als bij een espressobar maar wat wil je. Ik vind het een heel erg goeie oplossing als student wezende voor een goedkope maar wel goeie espresso En wat ik altijd heb geleerd de 3 factoren van goeie espresso zijn 1. grovheid maling 2. qualiteit koffieboon 3. een espressoapparaatquote:Op woensdag 26 september 2007 22:18 schreef marmhz het volgende:
Misschien een flauwe opmerking maar komt uit zo'n machine wel echt lekkere espresso?
Ok..van allebei wist ik het niet. Ik zal marktplaats in de gaten houden!quote:Op donderdag 27 september 2007 15:14 schreef W1ZZ het volgende:
Honda, alle delonghi apparaten zijn stoomapparaten die dus water van meer dan 100 graden door je koffie heen persen waardoor je koffie gewoon verbrandt. De duurdere apparaten (vanaf zeg maar de Gaggia Classic) die druk opbouwen dmv een pomp en niet dmv stoom persen water van minder dan 100 graden erdoorheen.
Over de FF!X1: niet doen, poepapparaat. Durf wel te stellen dat alle FF apparaten flut zijn.
Op zich is het natuurlijk overkill, maar alle echt goeie molens zijn dat bij thuisgebruik. Mijn Mazzer is ook bedoeld om dag in, dag uit in een café te worden gebruikt! Als je er een goeie prijs voor kunt krijgen, waarom niet? Vraag wanneer de burrs (maalschijven) voor het laatst zijn verwisseld en onder wat voor omstandigheden het apparaat werd gebruikt. Als je twijfelt over de burrkwaliteit, informeer dan eerst 'ns in je omgeving (Kaldi ofzo) of ze burrs voor je kunnen bestellen. Voor Mazzer kan dat sowieso maar bij La San Marco heb ik daar geen idee van.quote:Op donderdag 27 september 2007 13:06 schreef Mark_V het volgende:
Wat moet ik denken van La San Marco molens? Is dat wat voor thuisgebruik?
Wat marmhz al zegt, kijk maar 'ns naar de componenten van de junior, dat zegt genoeg. Er zit geen e61 kop op ..hehe, de broeikop vd. junior is bijna dubbel massief en ga zo maar door. Hij zit ook geweldig in elkaar, je kunt bij bijna elk onderdeeltje zonder dat je de halve machine uit elkaar hoeft te schroeven; het is een professionele machine en niet zo'n glansbak die alleen mooi op je aanrecht staat.quote:Op vrijdag 28 september 2007 23:31 schreef Mark_V het volgende:
Tja, die Junior, ik weet niet wat ik ervan moet vinden.... reteduur (2000 euro) maar geen dual boiler en ook niet tot op de graad in te stellen qua temperatuur. En een E61 zit er volgens mij ook niet op.... Een Brewtus is maar 1300 en is dual boiler en heeft een mooie PID en een E61 groep. Waarom is die Junior dan zo duur? De Juniors die je op marktplaats ziet, hebben trouwens allemaal GEEN knoppen aan de bovenkant, zoals de nieuwste versie die op de site staat, wel heeft. Ga je die missen, of zijn dat de automatische controls?
En waarom zou je trouwens GEEN apparaat willen dat je moet aansluiten op je waterleiding?
Op zich is die Junior dus wel een leuk apparaatje. Je ziet hem inderdaad regelmatig voorbijkomen voor minder dan 500 euro tweedehands. Het is echter dan wel altijd het model waar ik een foto van heb toegevoegd, en niet het nieuwe model met al die knopjes. Is dit model echt slechter?quote:Op zaterdag 29 september 2007 12:06 schreef mirugai het volgende:
[..]
Wat marmhz al zegt, kijk maar 'ns naar de componenten van de junior, dat zegt genoeg. Er zit geen e61 kop op ..hehe, de broeikop vd. junior is bijna dubbel massief en ga zo maar door. Hij zit ook geweldig in elkaar, je kunt bij bijna elk onderdeeltje zonder dat je de halve machine uit elkaar hoeft te schroeven; het is een professionele machine en niet zo'n glansbak die alleen mooi op je aanrecht staat.
Nee, ik zweer bij de Junior. Alleen een La Marzocco is voor mij de volgende stap en aangezien dat voor mij iets te ver gaat blijf ik bij dit apparaat.
Want de beperkende factor op dit moment voor (nog) betere espresso's is niet de machine, niet de bonen, maar mijzelf.
hehe, leuk apparaatje. Ik wil jou nog wel 'ns een middagje met dat ding over straat zien lopen. Dat ding weegt 30 kg. Nogmaals de Junior is een kleine PROFESSIONELE machine, gebouwd om de hele dag door mee te zetten.quote:Op zaterdag 29 september 2007 13:02 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Op zich is die Junior dus wel een leuk apparaatje. Je ziet hem inderdaad regelmatig voorbijkomen voor minder dan 500 euro tweedehands. Het is echter dan wel altijd het model waar ik een foto van heb toegevoegd, en niet het nieuwe model met al die knopjes. Is dit model echt slechter?
En kunnen jullie wat zeggen van de stoomcapaciteiten van de Junior? Ik ben namelijk niet echt wild enthousiast over die van mijn Silvia (ook omdat je niet kan brewen en steamen tegelijk). Met de stomer van mijn vorige Krups apparaat kreeg ik betere foam, maar dat kan (ik weet het eigenlijk wel zeker ) voor een deel aan n00bness van mijzelf liggen.
Maar is een dualboiler niet ZWAAR beter dan een heatexchanger? Of is dat voor huis- tuin- en keukengebruik verwaarloosbaar?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |