abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 5 januari 2009 @ 21:33:15 #176
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_64705821
quote:
Vaak zie ik bij het uitspreken van het woord winterberging de nodige tekenen van paniek in de ogen van menig Bonsailiefhebber. Hoezo, waarom?

Wat maakt de winter zo'n bijzonder jaargetijde dat we er bijna slapeloze nachten van krijgen op het moment dat de temperatuur in de buurt van het vriespunt komt? Is het niet zo dat we met een goede voorbereiding al een heleboel problemen kunnen vermijden?
Ik bedoel niet de voorbereidingen in de vorm van de meest exotische kassen of serres met daarin verwarming etc. Voor menig Bonsailiefhebber is dit niet eens weggelegt en toch moeten ook zij met hun bomen de winter zien door te komen.
Zon, wind en vorst is hetgeen er direct wordt aangekaart zodra er over de winter gesproken word. Het merendeel praat echter nooit over de voorbereiding op het gebied van de verzorging van de bomen. Laat staan dat men er ook maar een moment bij stilstaat.

Natuurlijk is het belangrijk om de bomen met een zo gering mogelijke hoeveelheid aan water in de wortelkluit aanwezig te overwinteren. Let wel ik zeg hierbij niet dat de boom eerst moet uitdrogen voordat we gaan overwinteren maar dat moge duidelijk zijn. Ook heeft u ervoor gezorgt dat u mos van het aardoppervlak heeft verwijderd. En natuurlijk heeft u de bomen een plekje gegeven die enigzins bescherming bied voor overtollige neerslag, wind en al wat meer zij.

Weet ik de boom in een optimale conditie te brengen voordat hij de winter ingaat zo hoef ik me heus niet druk te maken over het feit of de bomen de winter wel zullen overleven.
Wat opvalt is dat verreweg het overgrote deel van de Bonsailiefhebbers niet weet dat bemesting daarbij een grote rol speelt. Bemesting zie ik u denken, ja ook hiermee kunt u uw voordeel behalen.
Past u enige vorm van bemesting toe? Kunt u deze vorm met ja beantwoorden volgt de volgende vraag. Tot welk tijdstip blijft u hiermee doorgaan?

Is het niet zo dat Bemesten door de meesten onder u als moeilijk wordt ervaren, laat staan dat we ons er ook nog eens in de herfst druk over moeten gaan zitten maken. Toch valt hier de nodige winst te behalen. Een Boom die tot ver in de herfst is bemest heeft een reserve mogen opbouwen. Een reserve die weerstand bied tegen ziektes en plagen maar ook weersomstandigheden zoals vorst, regen en wind.

De oplettende lezer heeft gezien dat ik praat over bemesten tot ver in de herfst. Legio Bonsailiefhebbers stoppen met bemesten in de maand September. Onkunde, uitwerkingen van het bemesten niet kennende, wat de oorzaak ook moge zijn, het valt gewoonweg op.

Durft u echter tot in Oktober door te bemesten, vooropgesteld dat de weersomstandigheden het toelaten, dan ligt daar de winst. Juist in deze laatste paar weken van het groeiseizoen slaat de boom de reserves op. Bied u de boom op dat moment een goede meststof aan dan zult u zien dat de boom hierdoor beter uit de winterberging tevoorschijn komt.

Heeft u het hele jaar door bemest met een meststof met een vrij geringe Kalium waarde dan is het raadzaam om de boom hierop nu eens extra te tracteren. Kalium zorgt voor het afharden van de celwanden wat eer een positieve uitwerking heeft op het doorstaan van de winter.

Bent u in het bezit van Coniferen blijf deze dan tot in Oktober in de vorm van bladbemesting bemesten. Dagelijks bladbemesten is daarbij volstrekt overbodig maar sla het bladbemesten niet in de wind. Probeer u te onderscheiden van de massa's Bonsailiefhebbers die dit achterwege laten. U zult zien dat u hiermee uw voordeel kunt behalen.
Laatst bijgewerkt op ( zaterdag 03 november 2007 )
Bron: http://www.bonsaikunst.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=141&Itemid=38
pi_65008085
Hoi Signe,

ik heb net voor het eerst een bonsai gekocht. Werd nieuwsgierig nadat een collega e.e.a vertelde over zijn hobby. Ik zal morgen een foto posten, kun jij misschien wat tips geven voor het snoeien ?
  dinsdag 13 januari 2009 @ 22:47:12 #178
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_65010224
OP die site die ik hierboven postte staat wel redelijk wat handige info.
En meestal hoef je nieuwe boompjes nog niet te snoeien, tenzij er duidelijk te lange takken inzitten.
Die takken knip je dan net boven de 3e vertakking (vanaf het eind van de tak geteld) af.

Ben wel benieuwd naar de foto's, is het een loofboom of naaldboom?
pi_65139314
Hoi Signe,

Het is een Zanthxylum, afgaande op fotos die ik op verschillende forums zag is het een Japanse peper. Schijnt een redelijk makkelijke "beginnersboom" te zijn. Heb helaas nog geen fotos van de boom, camera zit nog ergens in de verhuisdozen. Hoe is het eigenlijk met jouw verzameling? zaten een paar mooie exemplaren bij
  zaterdag 17 januari 2009 @ 18:45:32 #180
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_65148423
mijn verzameling gaat wel goed, ik hoop alleen dat ze de vorst en de temperatuurovergang van buiten naar binnen een beetje overleefd hebben, m'n serrissa foetida vond het niet zo leuk want die verloor snel z'n blaadjes.
Bij die naaldbomen denk ik dat het wel is goedgekomen hoewel die al dood kunnen zijn voor je het kan zien.
Inmiddels staan ze ook alweer buiten overigens, daar doen ze he toch een stuk beter dan binnen (te droge lucht om planten binnen te houden)

Ik hoop in elk geval dat Tinus (Pinus Parviflora, 5naalden den, gekocht bij Lodder Bonsai) en m'n jeneverbes het goed zullen blijven doen.
Die jeneverbes heb ik zelf gevormd, was eerst meer een cascade model (takken hangend over de rand van de pot, omlaag groeiend)
M'n taxus heb ik verder niet naar binnen gehaald, die had toch al geen naalden, maar dat hoort ook bij een taxus in de winter, denk dat die wel winterhard genoeg was.
Die taxus heb ik zelf uit het bos gehaald, had ik ook al eerder met een 2naalden den gedaan, maar die was al vrij snel dood.
Maar wat dat betreft zit ik hier in Zeist wel goed, veel bos, dus ook veel mogelijke bonsai en goede voorbeelden voor het vormen
Ik kijk ook altijd flink rond in het bos om te kijken of ik een mooi stekje/groter boompje kan vinden om in een potje te stoppen.
pi_65249283
Hoi Signe, was ik weer. Heb inmiddels wat foto's gemaakt van mijn bonsaitje die inmiddels kalend is en er een beetje zielig uit ziet .

Ik heb ook een close-up van de blaadjes gemaakt. Als ik deze vergelijk met foto's op nadere fora is t een Japanse Peper. Ben ook benieuwd naar recente foto's van jouw verzameling, vooral die esdoorn (rooie grote bladeren) was erg mooi
pi_66092350
My first bonsai (geen geweldige foto's):





Net vanmiddag van m'n kleine ficus gescheiden en in een klein potje gedaan. Wortels klein beetje gesnoeid en nu maar afwachten of-ie wil overleven
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  zondag 15 februari 2009 @ 19:02:10 #184
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_66092780
Als ie het overleefd kan je over een tijdje overwegen om aan bladsnoei te doen, knip je de bladeren voor minstens de helft doormidden.
Het staat eventjes lelijk omdat je boompje vol halve bladeren zit maar voordeel is dat als je dat lang genoeg doet de bladeren steeds kleiner worden, past daardoor dus ook meer bij het kleine boompje.

Ik moet ook maar weer eens foto's maken, alleen staan de loofbomen en de larix er behoorlijk kaal bij.. sterker nog, er zit helemaal geen blad/naald meer aan.
pi_66093830
quote:
Op zondag 15 februari 2009 19:02 schreef SiGNe het volgende:
Als ie het overleefd kan je over een tijdje overwegen om aan bladsnoei te doen, knip je de bladeren voor minstens de helft doormidden.
Het staat eventjes lelijk omdat je boompje vol halve bladeren zit maar voordeel is dat als je dat lang genoeg doet de bladeren steeds kleiner worden, past daardoor dus ook meer bij het kleine boompje.
Blaadjes doormidden knippen? Je bedoelt dwars over de hoofdnerf? En alle blaadjes?
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  zondag 15 februari 2009 @ 19:49:07 #186
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_66094459
bladsnoei
Sowieso is er op die site heel veel info te vinden over hoe je moet beginnen met een bonsai

Kreeg net ook weer een mailtje van lodder:
quote:
Op Zaterdag 7 en Zondag 8 maart 2009 bent u weer van harte welkom op de inmiddels welbekende Open Huis dagen van Lodder Bonsai BV.

Niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten is Lodder Bonsai BV een begrip binnen de Bonsaikunst wereld.
Naast de kwalitatief hoogwaardige Bonsai is er wederom een randprogramma opgesteld dat van elke Bonsailiefhebber zijn of haar hart wat sneller doet laten slaan.

De exacte inhoud van dit randprogramma zal binnenkort hier worden verwoord.

Lodder Bonsai BV
Hugo de Vriesweg 1
3421 JA HARMELEN

info@lodderbonsai.nl
pi_66094782
quote:
Op zondag 15 februari 2009 19:49 schreef SiGNe het volgende:
bladsnoei
Sowieso is er op die site heel veel info te vinden over hoe je moet beginnen met een bonsai

Kreeg net ook weer een mailtje van lodder:
[..]
Thanks
Maar een ficus heeft toch lange bladstelen en als ik het zo lees moet ik dan niet een stukje blad laten zitten.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  dinsdag 17 februari 2009 @ 16:09:35 #188
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_66163297
Ik heb een tijdje geleden bij de witte boekenmarkt (in vrijwel elke stad is er wel zo'n boekwinkeltje met alleen maar goedkope boeken en dvd's)een boekje gekocht over bonsai, Alle sover Bonsai heet het en het is geschreven door Werner M. Busch (ISBN-10 90-438-1417-2, ISBN-13 978-90-438-1417-1)
Kost een eurootje of 2-3 maar er staat wel veel info in over de verzorging en het vormen, ideaal voor de beginner (ben ik zelf eigenlijk ook nog, zoveel weet ik er nou ook weer niet vanaf)
  donderdag 19 februari 2009 @ 15:58:08 #189
160834 Florian_
Anatomy is destiny
pi_66241091
tvp. Zit er ook aan te denken om een bonsaiboompje aan te schaffen
Primum non nocere
  woensdag 18 maart 2009 @ 18:11:45 #190
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_67177124
Best jammer dat m'n camera kapot is en is teruggestuurd naar Canon voor reparatie want m'n boompjes beginnen mooi op te komen en dan had ik wat foto's gepost.
M'n esdoorns zitten vol knoppen, bij eentje beginnen de knoppen zelfs al uit te komen, m'n serissa heb ik flink gesnoeid en daar komen ook al allemaal kleine nieuwe blaadjes aan en m'n larix heeft de winter ook overleefd, de knoppen beginnen al een beetje open te gaan en je kan de groene naalden al zien zitten.
Voor die larix was ik een beetje bang dat die dood was, de wortels zagen er half rot uit en er zat ook geen naald meer aan, maar dat hoort allemaal bij een larix.
Maakt het alleen wel moeilijk om te zien of ie nou nog leeft of niet.

De esdoorns heb ik pas geleden ook nog gesnoeid, de lange takken eraf zodat de vorm weer wat mooier wordt en de gesnoeide takken wat dikker worden, nu is de perfecte tijd voor snoei.
  maandag 23 maart 2009 @ 22:39:57 #191
184154 Drummer-Itchy
Devilstick'd ook
pi_67341246
Woow !!
Er is gewoon serieus een Bonsai Topic
Nou dan moet ik mijn Bonsai's ook maar even posten


Mijn Ulmus Parvifolia


En mijn andere waar ik de naam niet van weet met bewoner
Niet zeiken maar zuipen !!
En als je toch moet zeiken,
Moet je niet je zeik opzuipen !!
  maandag 23 maart 2009 @ 22:44:15 #192
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_67341430
Is dat geen Azalea?
  maandag 23 maart 2009 @ 22:50:05 #193
184154 Drummer-Itchy
Devilstick'd ook
pi_67341608
quote:
Op maandag 23 maart 2009 22:44 schreef SiGNe het volgende:
Is dat geen Azalea?
Geen idee
Ik heb hem bij een Gigantische Bonsai importeur in Andel gekocht
Ik kreeg een hele dikke prijslijst in m'n handen gedrukt, maar ik ben eigenlijk vergeten hou hij heette..
Niet zeiken maar zuipen !!
En als je toch moet zeiken,
Moet je niet je zeik opzuipen !!
  woensdag 25 maart 2009 @ 10:35:25 #194
17979 MissMSX
Knightmare
pi_67384911
Jeeeeeeeeeeeee, na 5,5 week durf ik wel te zeggen dat mijn ficus bonsai haar verpotting heeft overleefd *O*
Er groeien zelfs al nieuwe blaadjes aan 8-)
Vandezomer lekker snoeien *O*

En nog meer 'Jeeeeeeeee'-nieuws: van m'n 12 zelfgezaaide zaadjes (op 14 februari) is er eentje opgekomen. Een Pinus Thunbergii (Japanse zwarte den) is geboren :%

Ik heb alleen geen idee wanneer ik deze boreling naar buiten kan doen. Ik neem namelijk aan dat-ie 't binnen te warm gaat vinden :o


Helaas is er van de Acer palmatum atropurpureum (Japanse esdoorn) nog geen zaadje opgekomen (ook op 14 februari gezaaid). Maar wat niet is kan nog komen. Ik ga een groeidansje doen :P

[ Bericht 3% gewijzigd door static op 28-07-2011 13:09:25 (Testedit) ]
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  woensdag 25 maart 2009 @ 13:47:36 #195
62913 Blik
The one and Only!
pi_67391238
Heb 2 weken geleden een "doe-het-zelf" bonsai-pakketje gekocht bij de Intratuin. Het is een schaaltje met aarde en een stuk of 10 zaadjes. Regelmatig wateren en hopelijk komt er dan een bonsaiboompje uit. Moest op een donkere plek staan, dus hij staat op het toilet
  woensdag 25 maart 2009 @ 14:45:35 #196
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_67393157
quote:
1.gif Op woensdag 25 maart 2009 10:35 schreef MissMSX het volgende:
Jeeeeeeeeeeeee, na 5,5 week durf ik wel te zeggen dat mijn ficus bonsai haar verpotting heeft overleefd *O*
Er groeien zelfs al nieuwe blaadjes aan 8-)
Vandezomer lekker snoeien *O*

En nog meer 'Jeeeeeeeee'-nieuws: van m'n 12 zelfgezaaide zaadjes (op 14 februari) is er eentje opgekomen. Een Pinus Thunbergii (Japanse zwarte den) is geboren :%

Ik heb alleen geen idee wanneer ik deze boreling naar buiten kan doen. Ik neem namelijk aan dat-ie 't binnen te warm gaat vinden :o

[ afbeelding ]

Helaas is er van de Acer palmatum atropurpureum (Japanse esdoorn) nog geen zaadje opgekomen (ook op 14 februari gezaaid). Maar wat niet is kan nog komen. Ik ga een groeidansje doen :P

Die zwartye den mag meteen naar buiten, daar kan ie prima tegen.
Ik heb hier ook een paar zaailingen staan (oa 2 naalden den, gaat nu z'n 3e jaar in) en die hebben zelfs de winter overleefd.
quote:
1.gif Op woensdag 25 maart 2009 13:47 schreef Blik het volgende:
Heb 2 weken geleden een "doe-het-zelf" bonsai-pakketje gekocht bij de Intratuin. Het is een schaaltje met aarde en een stuk of 10 zaadjes. Regelmatig wateren en hopelijk komt er dan een bonsaiboompje uit. Moest op een donkere plek staan, dus hij staat op het toilet :P
Het toilet is echt te donker, hoewel de zaadjes natuurlijk geen licht nodig hebben.
Maar als de boel eenmaal opkomt wel, ze bedoelen met "donker" waarschijnljik dat je 't in de schaduw moet zetten.
Overigens bestaan er geen bonsaïzaadjes, het is niet zo dat er een klein boomje uit die zaden gaat komen.
Om een bonsaï te maken moet je takken knippen, wortels knippen, takken bedraden zodat je ze zelf in de richting kan buigen die jij mooi vind.
Je manipuleert en dwingt een boom om te doen wat jij wil, niet wat de boom zelf wil.
Eigenljik een soort SM voor bomen dus ~O>

[ Bericht 3% gewijzigd door Danny op 28-07-2011 13:10:46 ]
  woensdag 25 maart 2009 @ 17:01:03 #197
17979 MissMSX
Knightmare
pi_67398703
quote:
Op woensdag 25 maart 2009 13:47 schreef Blik het volgende:
Heb 2 weken geleden een "doe-het-zelf" bonsai-pakketje gekocht bij de Intratuin. Het is een schaaltje met aarde en een stuk of 10 zaadjes. Regelmatig wateren en hopelijk komt er dan een bonsaiboompje uit. Moest op een donkere plek staan, dus hij staat op het toilet
Zoiets had ik ook. Koel zetten, maar wel in daglicht. En dan geduld. Veel geduld
Owh, ik heb ze overigens in een kasje staan. Op het noorden, dus geen fel zonlicht, alleen lekker ochtendzonnetje.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  woensdag 25 maart 2009 @ 17:03:01 #198
17979 MissMSX
Knightmare
pi_67398790
quote:
Op woensdag 25 maart 2009 14:45 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Die zwartye den mag meteen naar buiten, daar kan ie prima tegen.
Ik heb hier ook een paar zaailingen staan (oa 2 naalden den, gaat nu z'n 3e jaar in) en die hebben zelfs de winter overleefd.
Ik wacht in ieder geval even tot-ie iets groter is. Dan gaat-ie ook netjes in een potje met ruim aarde en niet in dat platte bonsaibakje (wat prima is om zaadjes op te laten komen )
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  woensdag 25 maart 2009 @ 17:48:35 #199
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_67400481
Komende jaren moet ie toch nog groeien, pas na een jaartje of 3 kan je beginnen met knippen en snoeien..
En opzich is de zwarte den een behoorlijk moeilijke boom, daarom worden ze vaak op de stamn van een witte den ge-ent.
  woensdag 25 maart 2009 @ 18:02:03 #200
17979 MissMSX
Knightmare
pi_67400902
Ik durf het aan
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')