abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 25 juni 2007 @ 15:39:30 #1
128220 Peter6000
pi_50823125
Biografie

1976-2000

Erik de Jong groeit op in een muzikale omgeving. Zijn moeder speelt hawaïgitaar en ukelele en zijn vader gitaar. Op vijftienjarige leeftijd, in 1976, wordt De Jong het jongste bandlid in de punkband van zijn broer, Blitzkrieg en later The Duds. Hij speelt ook in de Utrechtse bands Hi Jinx en Judy Nylon. Een vast instrument bespeelt De Jong niet. Als de drummer niet kan, mag hij drummen en als de bassist niet kan, mag hij bassen. Later gaat De Jong naar het conservatorium om slagwerk te studeren. Als hij tot de ontdekking komt niet echt een instrumentalist te zijn, stapt hij over op de richting arrangement en compositie en raakt hij verslingerd aan elektronica en drumcomputers.

2001
Na jaren experimenteren, opnemen, knippen en plakken op een computer in zijn woning in Nieuwegein heeft de inmiddels 41-jarige Erik de Jong eindelijk een cassette met schetsen van drie nummers die hij verstuurt naar platenmaatschappij Excelsior. Labelbaas Ferry Roseboom is direct enthousiast over de - door De Jong zelf benoemde - singer-sample-songwritermuziek en twee weken later besluit Excelsior Spinvis te tekenen.

2002
Als op 1 april het album Spinvis uitkomt, reageert de pers unaniem enthousiast. Spinvis scoort vooral erg hoog bij muziekcritici en behaalt zodoende snel de hoogste positie in Oor's Moordlijst. Spinvis maakt muziek bij een kunstwerk van Walter van Broekhuizen voor de manifestatie Over Helden, Schurken En Hadewijch. In drie nummers verwerkt hij de stem van cabaretier Abraham de Winter (1841-1920) zoals die klinkt op 78 toerenplaten uit 1901. De tracks verschijnen in de zomer op een speciale single tijdens de manifestatie Het Geheugen Van Een Stad te Breda. In eerste instantie is De Jong niet van plan zijn muziek live ten gehore te brengen, maar eind 2002 staat Spinvis dan toch op de planken tijdens het Crossing Border festival in Amsterdam. Hij heeft voor deze gelegenheid een bijzondere zevenkoppige band samengesteld, bestaande uit vaak oudere ervaren muzikanten die niet uit de popmuziek komen, zoals drummer Louis Debij (vaste muzikant bij TROS Session, Toots Thielemans, Rogier van Otterloo, de Beau Hunks en Fungus), pianist Han Reiziger (o.a. componist en begeleider van cabaretgroep Lurelei), harpiste Carla Bos (o.a. Schönberg Ensemble en Holland Symfoniaen), saz-speler Cengiz Tutar en Erik's vader, gitarist Walter de Jong. Het optreden wordt als een van de hoogtepunten van Crossing Border gezien. In december belandt het album Spinvis op de tweede plaats in de eindlijst van muziekblad Oor. Het liedje Smalfilm wordt tweede in de door VPRO-luisteraars samengestelde Song van het Jaar 2002. In beide gevallen moet Spinvis de Amerikaanse band Queens Of The Stone Age voor zich laten. Eind 2002 ontvangt De Jong een Essent Award.

2003
Spinvis speelt in januari in een eenvoudigere bezetting op Noorderslag in Groningen. In het voorjaar doet hij een korte, succesvolle tournee met muzikanten die hem ook een jaar eerder begeleidden tijdens zijn livedebuut. Voor een compilatie op de website 3voor12.nl maakt Spinvis een liedje met Bauer. Spinvis speelt in augustus zowel op het Duitse Haldern Open Air festival als op het Beglische Pukkelpop. Nieuwegein Aan Zee is zowel een cd als een dvd, De cd bevat vier liedjes die niet op het debuutalbum waaronder een versie van Astronaut gezongen door het Belgische Lais en gespeeld door het Spinvis Orkest. De dvd bevat liveregistraties en het onderdeel De Tijdmachine ofwel een overzicht van een jaar Spinvis in beeld en geluid. Op 17 december doet Spinvis met orkest, voor de gelegenheid uitgebreid met strijkers, het laatste Nederlandse optreden in Vredenburg te Utrecht.

2004
Begin januari wordt bekend gemaakt dat Spinvis een Zilveren Harp heeft gewonnen. In maart wint hij de Annie M.G. Schmidt-prijs 2003 voor het lied Voor Ik Vergeet (in de uitvoering van cabaretière Lenette van Dongen). Voor de vierde editie van het festival Cross-Linx in Enschede maakt Spinvis in opdracht een compositie die bestaat uit drie ritmische monologen van tien minuten elk, uitgevoerd door actrice Roos Ouwehand, operazangeres Lucia Meeuwsen en acteur Hans Dagelet en begeleid door het Rosa Ensemble en het Ives Ensemble, aangevuld met gitaar en gemanipuleerde geluiden van Spinvis. In het seizoen 2004-2005 gaat Spinvis het theater in met het programma Lotus Europa.

2005
The Ringtone Society presenteert tijdens Noorderslag een website die is gericht op de artistieke ontwikkeling van de ringtones. Een van de deelnemende artiesten is Spinvis. De muzikant is met het nummer Idee Zeventien te horen op de compilatie The Pet Series : Volume 4. Na een try-out in Ekko te Utrecht op 25 februari gaat Spinvis in het voorjaar op tournee langs Nederlandse theaters met het programma Lotus Europa. Zijn band bestaat tijdens de tournee uit Jan van Eerd (vibrafoon), Saartje van Camp (cello), Lucas Oldeman (piano), Arjan Witte ('kosmos en echo'), Jeroen Kleijn (drums) en Cor van Ingen (basgitaar). Het duo Solo reist mee als voorprogramma. Speciaal voor de Filmmuseum Biënnale 2005 in april maakt Spinvis onder de titel De Explicateur een theatrale voorstelling met archiefmateriaal, muziek en dialogen. Hij voert de muziek zelf uit in Filmmuseum Cinerama samen met band en acteur Hans Dagelet. Op 28 november komt De Jong's 2e cd, Dagen van Gras, dagen van Stro uit.

2006
Spinvis maakt zelf een nieuwe mix voor de singleversie van Ik Wil Alleen Maar Zwemmen. De single bevat ook een dubversie van het nummer. Tekenaar Hanco Kolk maakt een stripversie van Voor Ik Vergeet. De strip is onderdeel van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006. Spinvis maakt onderdeel uit van de NL Impressionisten, een verzamelnaam voor zeven Nederlandstalige bands die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Naast Spinvis zijn ook Meindert Talma, De Kift, at the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D'r Sjaak bij dit project betrokken. Vanaf 18 maart spelen de NL Impressionisten in groepen van twee tot drie enkele maanden in diverse Nederlandse zalen. Op 20 maart verschijnt het album JA!, de honderdste uitgave op Excelsior en een samenwerking met Simon Vinkenoog. Het project vloeit voort uit een ontmoeting tussen de dichter en de muzikant op de Dag van de Literatuur in de Rotterdamse Doelen in 2005. Op het album staan zeven stukken, waarvan één live opgenomen in de Paradiso op 21 januari 2006. Het duo wordt terzijde gestaan door schrijver, 'Hammond- en echoman' Arjan Witte. JA! wordt ondersteund met optredens in Rotterdam, Antwerpen, Groningen en Drachten. Met het programma De Suikerklok staan het Spinvis-orkest en Simon Vinkenoog op De Parade. De Suikerklok is gebaseerd op een roman van de Portugese schrijver Michael Magio. Spinvis staat met zijn band op Lowlands, Waterpop, Dranouter en de Venlose Zomerfeesten. Het laatste optreden is op 1 september in het bostheater De Kersouwe te Heeswijk-Dinther. Voor het project De Kunst Van Het Wandelen, georganiseerd door het Centrum Beeldende Kunst Gelderland, maakt Spinvis het muziekstuk Hertenkoor (Deel 2)... Een Wandelsprookje. Wandelaars op het Zuid-Veluwse Elfbergenpad kunnen in december tijdens de tocht met koptelefoon luisteren naar een collage van heimachines, vogels, gitaarrifs en mijmeringen over het klokbekervolk. In zijn geluidscompositie verwijst Spinvis naar het wandellogboek van kunstenaar Q.S. Serafijn.

2007
Tijdens Noorderslag in Groningen krijgt Spinvis de Popprijs 2006 uitgereikt. 'Spinvis is eigenzinnig en origineel en trekt zich niets aan van de hitlijsten. Hij legt alleen verantwoording af aan zichzelf en heeft tekstdichten in de Nederlandse taal naar een nieuw plan getrokken', aldus de jury. Op 17 februari trad Spinvis met het Metropool Orkest op in Vredenburg voor 'Afdaling in de Ingewanden', waaraann ook Simon Vinkenoog, Margriet van Reisen (zang), Marloes Kupfer (striptease act), Hans Dagelet (trompet) en dokter Sjoerd van der Werf (inbrengen camera) meewerken. In het voorjaar ging Spinvis de theaters in met de voorstelling 'Op Een Avond In Het Heelal', begeleid door Saartje van Camp (cello), Lucas Oldeman (toetsen), Jeroen Kleijn (drums), Cor van Ingen (bas), Arjan Witte (orgel), Jan van Eerd (vibrafoon) en Hans Dagelet (trompet). Aan het begin van deze tour deed Spinvis ook vier optredens in Zuid-Afrika.

Discografie

2002


2003


2005


Vorige topic: Spinvis #10: En meneer Van Ouwenaar zet alle dingen recht!

De OP is hier te vinden

[ Bericht 3% gewijzigd door nipeng op 30-08-2007 19:21:16 (Foto verwijderd op verzoek vd eigenaar.) ]
  maandag 25 juni 2007 @ 17:12:02 #2
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_50826357
Het wordt vanavond druk met fokkers in utrecht. Ik zag dat de persoon die het topic sloot ging, Qyroz en ik gaan iig ook en volgens mij zag ik in Q's CC dat er nog een stuk of 5 fokkers gaan. Gezellig. .
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
  maandag 25 juni 2007 @ 17:29:56 #3
141482 Q.
JurassiQ
pi_50826969
Wie is QyRoZ en waarom gaat hij naar Spinvis?
For great justice!
pi_50841312
Ben net terug! Het was zo tof!!

Geweldige versies van alle nummers! Dat prentenboek tijdens Smalfilm was geweldig! En die versie van Voor Ik Vergeet, tranen in m'n ogen. Echt super!

  maandag 25 juni 2007 @ 23:51:01 #5
141482 Q.
JurassiQ
pi_50841865
Ik heb een Spinvis-overdosis na 4x deze show te hebben gezien.
For great justice!
  maandag 25 juni 2007 @ 23:51:33 #6
141482 Q.
JurassiQ
pi_50841891
Voor ik vergeet was wel geniaal trouwens. En die MOEST is ook wel spelen, 100 meter bij de Biltstraat vandaan.
For great justice!
  dinsdag 26 juni 2007 @ 00:20:48 #7
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_50842928
En ik heb de tracklist.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
  dinsdag 26 juni 2007 @ 00:22:06 #8
141482 Q.
JurassiQ
pi_50842970
Jij bent echt stoer.
For great justice!
  † In Memoriam † dinsdag 26 juni 2007 @ 00:52:21 #9
128220 Peter6000
pi_50843825
Wat is Q`s CC, en waar was de FOK-meet.

Maar het was weer geweldig.
Ik had ook niet anders verwacht.
  dinsdag 26 juni 2007 @ 00:55:59 #10
13749 AirwiN
Deeper shade of soul
pi_50843955
quote:
Op dinsdag 26 juni 2007 00:20 schreef I.R.Baboon het volgende:
En ik heb de tracklist.
Ik herinner je nog even aan het feit dat je dat stripboek nog niet hebt...
And if you don't like it then hey fuck you!
I'm just a cool young brother who looks kinda old
Yes, I'm being condescending. Yes, that means I'm talking down to you
  dinsdag 26 juni 2007 @ 07:31:03 #11
141482 Q.
JurassiQ
pi_50846964
Iemand nog iets opgemerkt in Narcose?
For great justice!
  dinsdag 26 juni 2007 @ 08:01:26 #12
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_50847148
Ja, hij nam z'n iPhone mee, en niet z'n Fender.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
  dinsdag 26 juni 2007 @ 08:35:14 #13
13749 AirwiN
Deeper shade of soul
pi_50847492
Helemaal vergeten nog... Saartje
And if you don't like it then hey fuck you!
I'm just a cool young brother who looks kinda old
Yes, I'm being condescending. Yes, that means I'm talking down to you
pi_50847620
quote:
Op dinsdag 26 juni 2007 08:01 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ja, hij nam z'n iPhone mee, en niet z'n Fender.
Ah, dat was het! Ik kon het al niet verstaan
  dinsdag 26 juni 2007 @ 08:45:55 #15
141482 Q.
JurassiQ
pi_50847641
quote:
Op dinsdag 26 juni 2007 08:01 schreef I.R.Baboon het volgende:
Ja, hij nam z'n iPhone mee, en niet z'n Fender.
Jij was wakker.
For great justice!
  dinsdag 26 juni 2007 @ 11:46:04 #16
176394 TwistedDarling
Grumpy... but gorgeous.
pi_50852250
quote:
Op maandag 25 juni 2007 17:12 schreef I.R.Baboon het volgende:
Het wordt vanavond druk met fokkers in utrecht. Ik zag dat de persoon die het topic sloot ging, Qyroz en ik gaan iig ook en volgens mij zag ik in Q's CC dat er nog een stuk of 5 fokkers gaan. Gezellig. .
Jij en Q waren wel erg snel weer weg.

Sommige stukken vond ik wat minder gisteravond, mede door mijn hoofdpijn. Alsof ik door een muzikale bulldozer werd overreden. Maar soit.
People assume that time is a strict progression of cause to effect... but actually, from a non-linear, non-subjective viewpoint, it's more like a big ball of wibbly-wobbly... timey-wimey... stuff. (The Doctor)
  dinsdag 26 juni 2007 @ 11:57:53 #17
141482 Q.
JurassiQ
pi_50852671
quote:
Op dinsdag 26 juni 2007 11:46 schreef TwistedDarling het volgende:

[..]

Jij en Q waren wel erg snel weer weg.
De bus stond klaar en ik moest er vandaag weer vroeg uit en jullie waren verdwenen. .
For great justice!
  dinsdag 26 juni 2007 @ 12:48:52 #18
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_50854332
Ik kon al die "ik heb geen mening over..." dingen niet verstaan. Behalve 'photoshop' dan.
Het gaat slecht, verder gaat het goed.
  dinsdag 26 juni 2007 @ 12:51:29 #19
141482 Q.
JurassiQ
pi_50854414
De Gazastrook.
For great justice!
  dinsdag 26 juni 2007 @ 15:03:50 #20
72347 Bupatih
Meet me in Montauk.
pi_50859518
TerugVindPatchoulli
Clementine: Are you nuts?
Joel: It's been suggested...
  dinsdag 26 juni 2007 @ 15:15:15 #21
72347 Bupatih
Meet me in Montauk.
pi_50859954
Clementine: Are you nuts?
Joel: It's been suggested...
pi_50861964
Ansichtkaarten had 'ie ook geen mening over. Een geweldig optreden, afgezien van de besluiteloosheid! Alleen wat onhandig dat hij een half uur uitliep, we hebben behoorlijk moeten rennen om de trein nog te halen. Maar het was de moeite waard!
last.fm | Voor iemand met een hamer ziet alles eruit als een spijker.
  woensdag 27 juni 2007 @ 11:17:20 #23
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_50891648
Spinvis is gaaf!! Ik heb 'm laatst in een cd-winkel in Arnhem gezien, dat was een erg leuk concert
  woensdag 27 juni 2007 @ 19:38:12 #24
74065 Burdie
Cogito ergo Fok!
pi_50909959
Ik was er maandag ook en vond het een verschrikking.
Alleen met het laatste nummer deed hij me weer een beetje smelten, en overtuigde hij me ervan dat ik níét gelijk al z'n cd's hoefde weg te gooien.

En nu weet ik niet zo goed meer wat ik met 'm aan moet.

Zag ik Spinvis eerder altijd als een krankzinnige autist die toevallig op zijn zolderkamertje iets geniaals heeft ontdekt en daar wat mensen omheen heeft verzameld, nu zie ik alleen maar een doorgeslagen krankzinnige autist, die denkt dat hij geen autist meer is. Het volgende concert is vast eentje in de Messias-tournee.
KuikenGuppy
  woensdag 27 juni 2007 @ 19:48:18 #25
157465 kciR
Heeft geen ondertitel
pi_50910499
Mag ik de OP- wiki gewoon aanpassen om de biografie iets uit te breiden, want volgens mij heeft Spinvis in 2006 en 2007 ook wat gedaan
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')