justmattie | zondag 17 juni 2007 @ 16:06 |
De vorige was vol, dus bij deze dan maar een nieuwe Deel hier je recpeten met andere home-made-ijs liefhebbers, of stel je ijsvragen Wat recepten uit het vorige topic: quote: quote: quote: quote:linkje naar het vorige topic | |
justmattie | maandag 23 juli 2007 @ 22:16 |
ff mn eigen stormloop-topic kicken Ik wil morgen dus dat recept gaan maken met vanillevla. van pietverdriet. Alleen voor hoeveel pers. is dat recept ongeveer Piet ? | |
Pietverdriet | zaterdag 28 juli 2007 @ 14:19 |
quote:Ligt eraan hoeveel ijs ze eten, maar standaard is een recept voor 4 personen. Is het lekker geworden? | |
justmattie | zaterdag 28 juli 2007 @ 14:32 |
ik heb het samen met mn vriendin opgegeten, en het smaakte lekker ja Binnenkort even een ander recept uitzoeken en proberen Heeft iemand ook een recept voor boerenjongens of advocaatijs? Dit vinden mn ouders ook wel lekker | |
Pietverdriet | zaterdag 28 juli 2007 @ 19:07 |
Vanavond maak ik aardbeien sortbet. 500 gram aardbeien 150 gram suiker een flinke lepel zelfgemaakte jam erbij, gemaakt van aalbessen, aardbeien, nectarine en banaan. Dit laatste omdat het er een betere wat rinsere smaak aan geeft. Heb een nieuwe ijsmachine gekocht. Mijn oude philips heeft na een dikke 15 jaar (minstens) de geest opgegeven. Geen kwaad woord over de philips, kan hem als enige aanraden te kopen van de ijsmachines met een vrieselement. Heb de machine die ik nu heb gekocht omdat deze uitstekende kritieken kreeg en ik er eentje met compressor wilde, dan kan ik elke dag ijs maken. Verder is hij veel gemakkelijker schoon te maken. | |
Pietverdriet | zaterdag 28 juli 2007 @ 20:50 |
Het ijs was en is goddelijk, de structuur zijdezacht en de aarbeiensmaak op de grens van het maximale. | |
justmattie | zaterdag 28 juli 2007 @ 21:46 |
foto ?? | |
Pietverdriet | zaterdag 28 juli 2007 @ 23:36 |
quote:Op | |
Pietverdriet | zondag 29 juli 2007 @ 13:32 |
Ga zometeen chocoladeijs maken. 350 cc Melk 200 cc Slagroom 150 gram suiker eetlepel cacao 100 gram chocolade Melk opwarmen, suiker en cacao vermengen en een beetje melk toevoegen. Suikermengsel aan de melk toevoegen goed roeren. Chocolade aan stukjes breken en in de warme melk smelten. Het mengsel in een bak met water en ijs geforceerd afkoelen. Slagroom lobbig slaan en met het koude melkmengsel vermengen. Dit in de ijsmachine doen en laten draaien. | |
Pietverdriet | zondag 29 juli 2007 @ 14:45 |
Chocoladeijs was lekker, maar recept is nog niet perfect, structuur moet nog zijdiger worden. Dat wordt weer veel experimenteren. Jummie. | |
devvertje | zondag 29 juli 2007 @ 14:50 |
wheheheheh, het water loopt me hier letterlijk uit de mond als ik dat zo lees zometeen maar ff een ijsie eten ;D | |
devvertje | maandag 30 juli 2007 @ 00:20 |
-knip- [ Bericht 77% gewijzigd door devvertje op 30-07-2007 17:28:10 ] | |
justmattie | maandag 30 juli 2007 @ 17:05 |
wat heeft dit dan met ijsrecepten te maken | |
devvertje | maandag 30 juli 2007 @ 17:27 |
Sorry je hebt gelijk, ik zal zo m'n Tubegirl ijsrecept in CUL posten. | |
Pietverdriet | zaterdag 11 augustus 2007 @ 15:28 |
Experiment heb een eetlepel hazelnootpasta met een 250 ml vanile vla gemengt, wat extra suiker en een scheut slagroom. Eetlepel gemalen hazelnoten in de vijzel nog fijner gestampt en erdoor gemengt. Ben benieuwt hoe het notenijs wordt. | |
Pietverdriet | zaterdag 11 augustus 2007 @ 17:17 |
Het notenijs was heel lekker, maar ongelofelijk machtig. Denk dat we vanavond maar een uurtje of wat later eten. | |
Pietverdriet | zaterdag 11 augustus 2007 @ 18:18 |
Vanavond het volgende experiment 250 cc water 200 gram suiker sap van 3 citroenen Dit in de koeling tot ijskoud en dan in de lopende ijsmachine zodat het snel bevriest. | |
Pietverdriet | zondag 12 augustus 2007 @ 17:01 |
quote:De structuur van het ijs was perfect, maar de smaak veel te zuur, volgende keer minder citroen erin. | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2007 @ 20:36 |
Nieuw vanilleijs recept 200 ml volle melk, 200 ml minstens 35% vette slagroom, 4 eidooiers, 150 gram suiker en 1 vanille stokje. Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen. Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen. De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes) De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan. De eidooiers met de suiker tot een creme roeren. De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers. In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde. Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde. Dit mengsel in de ijsmachine doen. Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla. Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt. | |
Erosjuhhh | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:00 |
quote:zal dit niet lekkerder zijn met sinaasappels erbij? | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:05 |
quote:Het ijs was iets te zoet, volgende keer wat minder suiker, maar voor de rest, goddelijk, werkelijk goddelijk,, | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:06 |
quote:Dan is het geen citroensorbet. Maar het is wel een idee, sinaasappelsorbet, manderijntjessorbet... | |
Erosjuhhh | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:13 |
nee dat klopt.. zou t meer citrussorbet zijn.. mandarijntjessorbet, goed plan! alleen wel in december? vind ze nu niet echt lekker ofzo... wou dat ik een ijsmachine had, jij geluksvogel piet | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:19 |
quote:ga jij ook nog wel hebben. Eigenlijk vind ik het experimenteren nog het leukst. | |
Erosjuhhh | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:29 |
zeker! als ik de ruimte en t geld voor fatsoenlijke keuken heb! wat is je meest extreme ijs tot nu toe? (ben je ook van de rare ijsssoorten? bierijs, uienijs etc ? ) | |
NT-T.BartMan | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:46 |
Recept op basis van wat er in de kast stond: - Blikje gecondenseerde melk - Blikje santen - twee eetlepels cacao Cacao met een beetje melk aanroeren tot de klonten er uit zijn, dan de rest er bij en de santen er bij. De smaak was uiteindelijk veel minder cocos-achtig dan ik dacht, het had wel iets weg van koetjesrepenijs. Ook de structuur was niet optimaal, maar dat was een beetje mijn eigen schuld omdat ik niet voldoende had voorgekoeld. | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2007 @ 21:51 |
quote:Heb eigenlijk alleen in het weekende tijd ervoor. Ijssoorten, poeh, het moet ook nog gegeten worden, dus bier of uienijs is niet echt mijn idee van ijs. Ga binnenkort eens tomatensorbet maken. | |
Erosjuhhh | zaterdag 18 augustus 2007 @ 22:03 |
naja het is ook niet mijn smaak, maar t schijnt gekocht te worden. zou iets met koriander lekker zijn? tis zo'n lekkere aparte smaak.. een tomatensorbet zou ook lekker kunnen zijn, moet je zorgen dat t wel meer richting de pastasaus gaat ipv ketchup (het zure) lijkt mij.... succes ermee! | |
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2007 @ 23:08 |
quote:Dacht eerder aan de volle smaak van overrijpe tomaten, zonder zout, kruiden etc- | |
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2007 @ 14:02 |
Ben de ijsmachine aan het koelen, ga eens colasorbet maken, kijken hoe dat wordt. | |
Maisnon | zondag 19 augustus 2007 @ 14:11 |
Dit topic Geen ijsmachine hier | |
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2007 @ 14:22 |
Cola sorbet gaat niet, te weinig droge stof, zal hoe gek het ook klinkt, suiker aan de cola moeten toevoegen. | |
Erosjuhhh | zondag 19 augustus 2007 @ 14:44 |
nog meer suiker aan cola, volgens mij moet je cola gewoon in de vriezer leggen en crushen en dan mint of citroen erbij doen. veel meer kun je niet met cola dat van die tomaten is ook wel een idee ja piet, jou kennende zul jij lekkere tomaten gebruiken en niet zure,waterige hollandse tomaten succes ermee | |
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2007 @ 14:47 |
quote:Ook die tomaten zijn lekker te krijgen als je ze een week in de zon op de vensterbank legt. | |
Zij-en-Hij | zaterdag 1 september 2007 @ 16:42 |
Ik weet niet of het hier al ergens staat maar ik ben nu bezig met dit recept: Indiaas ijs met kardemom Ingrediënten 1 blik gecondenseerde melk met suiker (397 g) 200 ml melk 1 theelepel gemalen kardemomvruchten 125 ml slagroom Bereiden Breng in een pan met dikke bodem de gecondenseerde melk met de gewone melk en de kardemom aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten zachtjes doorkoken; roer het regelmatig door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 15 minuten afkoelen, klop het regelmatig door met een garde om velvorming te voorkomen. Klop in een kom de slagroom lobbig. Schep de slagroom door het melkmengsel. Vul een met plasticfolie beklede cakevorm met het mengsel en dek af met folie. Laat het mensel bevriezen. Haal voor het serveren de vorm uit de vriezer en laat even staan. Verwijder de folie en serveer het ijs in plakken. Bestrooi evt met wat geroosterd amandelschaafsel. Het recept komt uit de allerhande en is een klein beetje aangepast. | |
Zij-en-Hij | zondag 2 september 2007 @ 11:06 |
quote:Ik vond het niet te vreten.. [ Bericht 50% gewijzigd door Zij-en-Hij op 02-09-2007 15:25:54 ] | |
_Henry_ | zondag 2 september 2007 @ 11:45 |
Inderdaad niet het lekkerste ijs dat ik gegeten heb. Te veel room/melk-smaak, blegh | |
justmattie | zondag 2 september 2007 @ 12:01 |
kwestie van smaak misschien he maar het is iets wat ik niet zou proberen | |
Zij-en-Hij | zondag 2 september 2007 @ 15:23 |
quote:Die gecondenseerde melk overheerst enorm. T leek wel koffiemelk-ijs quote:Ja hèhè, natuurlijk is het een kwestie van smaak.. Maar ik vond het niet lekker.. | |
Serendips | zondag 2 september 2007 @ 16:26 |
quote:In diezelfde Allerhande stonden nog meer ijsrecepten. Iemand die al geprobeerd? | |
_Henry_ | zondag 2 september 2007 @ 16:48 |
Bramen-basilicum-yoghurtijs is erg lekker. | |
Isegrim | zondag 2 september 2007 @ 16:51 |
Ik heb gister in dit restaurant specerijenroomijs gehad. Er zat o.a. gember en kardemom in en het was goddelijk lekker. | |
Stansfield | zondag 2 september 2007 @ 22:07 |
Wow top topic dit. Het vorige ook maar even doorlezen. | |
djkoelkast | maandag 21 april 2008 @ 14:25 |
Het begint weer een beetje ijsweer te worden en van de week met mijn nieuwe dubbele ijsmachine (naja, 1 motor en 2 ijsbakken) alvast wat kaneelijs gemaakt. Mijn vraag aan Piet want die weet zo veel waarom verwarmen we de melk/slagroom eigenlijk en moet je niet oppassen dat je room niet in de schift gaat? Het recept wat ik altijd heb gebruikt is: 125ml slagroom 125ml warme melk verwarmen, af laten koelen, dan weer opwarmen, dan erbij: (in een kom tot wit schuimig geklopte) 3 eierdooiers 45gr suiker en dan kan er natuurlijk vanille bij (in de 1e fase) en ik heb er ook kaneel bij gedaan (in de laatste fase). Dat we de room verwarmen om zodoende de eieren te pasteuriseren snap ik, maar waarom eerst het room/melk mengsel opwarmen, af laten koelen en later weer te verwarmen en de eieren er bij te doen? Heeft dit met moleclaire veranderingen te maken of is het gewoon onzin? Dan zou ik nog willen weten wat de dingen zijn waarvoor uitgekeken moet worden, zoals bijvoorbeeld het schiften van de room of de hoeveelheid droge stof t.o.v. vloeistof. Ik ken de basis ideeën wel, maar ik heb een goede vriend ook een ijsmachine cadeau gedaan en zou hem ook graag uitleggen waar hij op moet letten en zelf weten waar ik over praat dan Het basisrecept komt uit het boekje van mijn 1e ijsmachine en ik voeg er zelf altijd dingen die smaak geven aan toe, vanille, kaneel, chocola of wat voor ijs ik ook wil maken. Of: is er misschien een beter basisrecept? | |
-Banaan- | maandag 21 april 2008 @ 14:45 |
quote:Pietverdriet loopt hier niet meer rond, dus ik neem de vrijheid om mijn gedachten erover maar te vertellen Die eerste keer opwarmen doe je altijd (ik in ieder geval) met een vanille (of kaneel) stokje erin, als je het verwarmd dan wordt de smaak van het vanillestokje sneller & beter geëxtraheerd waardoor je ijs een betere smaak krijgt. Die tweede keer verwarmen doe je volgens mij niet zozeer om de eieren te pasteuriseren, maar meer om het mengsel (wat inweze gewoon een custard is) te binden. Ik gebruik als basis recept altijd 3 dl volle melk, dit breng ik dan met een vanillestokje aan de kook en laat weer afkoelen. In een kom klop ik 4 dooiers met 75g suiker en een theelepel maizena schuimig. De melk breng ik weer aan de kook en die klop ik dan door het dooiermengsel, dan weer terug in de pan en zachtjes verwamen tot het begint te binden. Dan er 3 dl room bij en laten afkoelen. | |
djkoelkast | maandag 21 april 2008 @ 14:49 |
Mijn Piet wat doe je Ok duidelijk, weet jij nog knelpunten waar je tegenaan kunt lopen? En is het wellicht beter om alleen de melk te koken en de slagroom stijf te kloppen (om zo een luchtiger mengsel te krijgen)? Het lijkt mij dat het pasteuriseren van de eieren ook wel belangrijk is, gezien gepasteuriseerde eigelen bij weinig supermarkten te krijgen zijn en bovendien erg duur. Rauwe eieren ben ik niet zo dol op persoonlijk | |
littledrummergirl | maandag 21 april 2008 @ 14:54 |
dat malibu kokos ijs uit de op klinkt erg lekker! binnenkort maar eens proberen | |
-Banaan- | maandag 21 april 2008 @ 14:59 |
quote:Slagroom stijfslaan doe ik niet, ik vind dat t zonder dat te doen wel luchtig genoeg wordt (heb nog nooit echt een vergelijking gemaakt van hoe t wordt als je t wel/niet doet). Je moet erop letten dat je de custard voorzichtig verwarmd, anders krijg je een klontenboel. En ik weet niet precies bij wat voor temperatuur eieren beginnen te binden, maar volgens mij is het iig niet zo dat je zeker alle bacteriën hebt gedood. In zelfgemaakte mayo/tiramisu/etc. zitten ook rauwe eieren, ik moet zeggen dat ik er niet echt een probleem mee heb. | |
djkoelkast | dinsdag 22 april 2008 @ 12:22 |
Ik maak zelf nooit mayo of tiramisu dus dat scheelt Ik zal nog eens even Kitchen Chemistry opzoeken, daar wordt het precies uitgelegd. | |
athlonkmf | zondag 15 juni 2008 @ 00:08 |
* athlonkmf kick had vandaag deze voor 100 euro gekocht Al 2x ijs proberen te maken, maar is niet helemaal goed gelukt, smaakte te veel naar room vind ik... Kk las dat er gepasteuriseerde dooiers te koop was. Dus morgen maar nog eens proberen. | |
Haijo | zondag 15 juni 2008 @ 16:39 |
Heyl, pietverdriet, hoeveel kostte dat ding van jou eigenlijk? | |
Anne100 | zondag 28 augustus 2011 @ 13:25 |
Gisteren in de kringloop winkel ijsmachine gekocht zonder handleiding. Sindsdien o.a. hier aan het inlezen in div. topics. In een handleiding die hier gepost was stond niet in dat je melk en ei moest verwarmen. Kan dat de oorzaak zijn dat het ijs zachte klontjes/schilvertjes had. Overigens heb ik eerst ei, met (in koffiemaler gemalen) suiker geklopt, daarna melk toegevoegd en daarna de bijna stijf geslagen slagroom. En gecondenseerde melk nog in blik een paar uur in kokend water verwarmen geeft heerlijke caramelsaus,daar zou ik best een recept mee willen. anders dan hierboven die mensen niet lekker vinden dus. | |
Pietverdriet | zondag 28 augustus 2011 @ 13:29 |
Welke ijsmachine is het? Merk? Kristallen in je ijs betekenen te weinig droge stof. Zachte klontjes betekenen waarschijnlijk dat je roerei hebt gemaakt ipv een custard. | |
Bramito | woensdag 31 augustus 2011 @ 12:58 |
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr: Volle melk - 322 gram Expreso - 200 gram Slagroom 35% - 195 gram Magere melk poeder - 61 gram dextrose - 138 gram invertsuiker - 20 gram kristalsuiker - 58 gram Mixen en in je machine gooien. Door het hoge gehalte dextrose is het ook goed in te vriezen en langer te bewaren. | |
Pietverdriet | woensdag 31 augustus 2011 @ 13:39 |
Ingredienten die iedereen in huis heeft en je gewoon om de hoek kan halen | |
Bramito | woensdag 31 augustus 2011 @ 14:21 |
magere melkpoeder en dextrose krijg je gewoon bij Dirk vd Broek...... Inversuiker maak je even zelf of vervang je door wat meer dextrose... | |
Anne100 | dinsdag 6 december 2011 @ 20:23 |
Piet nog bedankt voor je antwoord, ik zie het nu pas. Heb inmiddels al heel vaak ijs gemaakt. | |
Pietverdriet | dinsdag 6 december 2011 @ 20:25 |
Goedzo, en wat maak je voor een ijs? | |
FigureBirdStars | woensdag 7 december 2011 @ 09:37 |
Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd! | |
The_stranger | woensdag 7 december 2011 @ 11:30 |
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek: The perfect scoop En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten) | |
Bramito | woensdag 7 december 2011 @ 14:50 |
Ik heb 'm uit Angelo Corvitto, maar die vent wordt nogal eens geciteerd. Ik ben zelf aan het experimenteren met ijs van gedroogde vijgen met honing. Als ik tevreden ben over het recept zal ik het plaatsen. | |
Bramito | donderdag 8 december 2011 @ 21:13 |
En het winnende recept, gekozen door een (on)afhankelijke jury van 6 mensen, is: Volle Melk - 382gr Water - 110gr Room 35% - 80gr Magere melk Poeder - 70gr Dextrose - 100gr Honing - 50gr Gedroogde Vijgen - 200gr Lecitine van Soja - 8gr (of je laat dit lekker weg) Alles bij elkaar in de blender, of met de staafmixer glad pureren. Goed koelen, en in je ijsmachne. Dit is ijs dat je na het maken het best een nachtje kan invriezen. De smaakt ontwikkeld zich dan beter en dit ijs blijf gewoon zacht bij -18. Dit wordt in ieder geval een deel van het nagerecht op een van die speciale dagen in december. Volgende experiment: hazelnootijs | |
Erasmo | donderdag 22 december 2011 @ 22:26 |
Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken. Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs. | |
Erasmo | donderdag 22 december 2011 @ 22:53 |
En klaar. -100 ml room -150 ml melk -50 gr chocolade -60 gr suiker Eindoordeel: | |
The_stranger | vrijdag 23 december 2011 @ 19:43 |
Heb op het programma simpel vanilleijs met daarin stukken karamel. Na een dag of twee in de vriezer "smelt" de karamel in het ijs zodat je lekkere "blobben" zachte karamel in je ijs hebt Daarnaast nog kaneelijs, eventueel met iets van appel erbij (al denk ik dat het bij het ijs blijft..) Alle twee uit het boek wat ik genoemd heb. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 december 2011 @ 19:53 |
Persoonlijk vind ik zelfgemaakt niet geschikt om in de vriezer te bewaren. Je moet het vers eten, dan is het echt lekker. Hoe goed je zelfgemaakte ijs vers ook is, ingevroren smaakt het veel minder, zelfs fabrieksijs smaakt dan beter | |
The_stranger | vrijdag 23 december 2011 @ 19:56 |
Helemaal gelijk in, echter in dit geval zorgt de karamel voor net iets meer "plezier" door het een dag in de vriezer te laten en weer zacht te worden. Daarnaast moet ik op de dag zelf nog aan de BBQ waardoor ik gewoonweg geen tijd heb om twee batches te maken, ik weet dan zeker dat er in ieder geval ijs in de vriezer ligt mocht om wat voor reder de rest uitlopen of iets dergelijks. Het kaneel ijs wordt twee uur van te voren gemaakt en gaat de vriezer in om wat "uit te harden". Dat is wat ik normaal ook doe, maar normaal zorg ik ook niet voor een diner voor 12 man. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 december 2011 @ 20:03 |
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is. Anyway. Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak. | |
The_stranger | vrijdag 23 december 2011 @ 20:24 |
Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben.. | |
minilot | vrijdag 23 december 2011 @ 20:27 |
Yup, David Lebovitz is ook mijn ijskoning. Laatst nog zijn roomijs met gekaramelliseerde witte chocolade gemaakt, maar die was zó over the top (wel ontzettend lekker) dat ik nu voor kerst overmorgen maar kies voor zijn friszoete gemberijs. Jazeker, mijn ijsmachine gaat aan zodra we aan tafel schuiven voor de voorgerechten. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 december 2011 @ 20:28 |
Zie het niet als commentaar op jou, maar als observatie vn zelf ijs maken. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 december 2011 @ 20:29 |
Echt sorbetijs, gemaakt van gepureerd fruit en suiker is trouwens niet alleen goddelijk lekker, het is ook nergens te koop. | |
Bramito | maandag 9 januari 2012 @ 12:03 |
Als je dextrose en/of invertsuiker in de juiste verhouding toevoegt, dan heb je daat geen last van. Zelf vind ik het ijs op dag 2 intenser smaken. Je kan natuurlijk ook je compositie een dagje in de koelkast bewaren. Sorbetijs eet ik wel het liefst vers. Daar voeg ik ook nooit dextrose aan toe, want dat proef je. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 december 2012 @ 20:18 |
Kick Ananassorbet gemaak, een superrijpe aromatische ananas met wat suiker, mengsel was heerlijk, maar eenmaal sorbet een vrij smakeloze massa. Had dit alleen eerder met blauwe bessen. | |
Bramito | woensdag 19 december 2012 @ 08:56 |
Vreemd, ik vind die van mij altijd wel flink naar ananas smaken. Dat kan natuurlijk slechts beleving zijn. Ik maak hem zo: Water: 390gr Suiker: 40gr Invert Suiker: 95gr Ananas: 450gr Citroensap: 25gr Van blauwe bessen heb ik nog nooit ijs gemaakt. | |
MonkNL | woensdag 19 december 2012 @ 10:37 |
Ben nog steeds op zoek naar het in mijn ogen ultieme vanille ijs. Van die mooie geel kleurende bollen met een hele volle romige vanille smaak. Iemand suggesties? Draai zelf vaak ijs met chocolade toevoegingen. Maltesers/Lion/Kinder Bueno's etc. Heerlijk. Ik draai overigens met deze machine: http://www.ijsmachineshop.nl/product/172079/domo-do9030i.html | |
Pietverdriet | woensdag 19 december 2012 @ 10:49 |
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder
| |
Bramito | woensdag 19 december 2012 @ 11:58 |
Dat van die vanille en kristalsuiker in de vijzel moet ik ook eens doen. Goeie tip! Ik maak nooit vanille ijs want mijn vrouw houdt niet van vanille. | |
MonkNL | woensdag 19 december 2012 @ 12:04 |
Zag hem al staan in dit topic idd. Heb hem ook gelijk overgenomen en staat tussen mijn "recepten nog uit te proberen". Ben benieuwd! | |
MonkNL | vrijdag 21 december 2012 @ 11:45 |
Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt? | |
Pietverdriet | vrijdag 21 december 2012 @ 11:56 |
LObbig geslagen, meer lucht in je mengsel | |
MonkNL | vrijdag 21 december 2012 @ 13:22 |
Thanks, is aan het draaien. Ben benieuwd! Damn wat een lekker ijs! super recept! Moet idd niet veel zoeter.. [ Bericht 48% gewijzigd door MonkNL op 21-12-2012 14:09:35 ] | |
Pietverdriet | vrijdag 21 december 2012 @ 17:56 |
Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet. Wellicht wat boter erbij. | |
MonkNL | zondag 23 december 2012 @ 09:19 |
Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken? | |
Pietverdriet | zondag 23 december 2012 @ 10:54 |
Ook maar ook om kristalvorming tegen te gaan | |
MonkNL | zondag 23 december 2012 @ 11:20 |
Kijk weer wat geleerd | |
Pietverdriet | vrijdag 15 maart 2013 @ 09:42 |
http://keuringsdienstvanw(...)everingen/14-03-2013 Weer een reden zelf ijs te maken | |
Pietverdriet | maandag 24 juni 2013 @ 14:47 |
Kick Gisteren suikersiroop gemaakt, 200 gram glucosestroop, 400 gram kristalsuiker, sap van een citroen, 200 cc water. Dit aan de kook gebracht tot alles was opgelost en daarna af laten koelen. 500 gram aardbeien met 200 gram siroop tot puree, dit in de ijsmachine. De smaak was perfect, structuur erg romig alsof het roomijs was. Zit te denken om met stijfgeslagen eiwitten het ijs nog luchtiger te maken, maar dat lukt met mijn ijsmachine soms wel, soms niet. Ben er nog niet uit waar dit aan ligt. | |
z80 | maandag 24 juni 2013 @ 22:11 |
maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is. maar ik zie in verschillende recepten glucosestroop staan. | |
Lucky_Strike | dinsdag 25 juni 2013 @ 17:28 |
Dikke vette tvp. Mijn ijsmachine wordt eind van de week bezorgd. Ik heb vooral zin in yoghurt/vruchtenijs momenteel. | |
Pietverdriet | dinsdag 25 juni 2013 @ 18:42 |
Suikerstroop maak ik met kristalsuiker, en voeg glucosestroop toe. Glucosestroop heb ik gekocht, volgende keer maak ik ook dat zelf | |
Pietverdriet | dinsdag 25 juni 2013 @ 18:45 |
Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt. | |
Lucky_Strike | woensdag 26 juni 2013 @ 10:11 |
Thanks voor de tip | |
Myraela | woensdag 26 juni 2013 @ 11:48 |
Even geen geld voor een ijsmachine, iemand toevallig ervaring met ijsjes maken in van die vormpjes? | |
MonkNL | woensdag 26 juni 2013 @ 12:36 |
Zoiets: CUL / Zoku ijsmachine! ? | |
Myraela | woensdag 26 juni 2013 @ 13:16 |
Die recepten kan ik misschien wel gebruiken. Met iets meer geduld terwijl het gewoon in de diepvries staat. | |
Sorella | vrijdag 5 juli 2013 @ 22:38 |
Vanmiddag een ijsmachine bij bcc gekocht merk: proline, met 25 % korting vond ik het wel de moeite waard. Dus vanmiddag mijn eerste chocolade ijs gemaakt en natuurlijk het recept niet gevolgd met als gevolg dat het in de mond bleef hangen (zalvig ?), maar de smaak was wel goed. Morgen deze maken; Yoghurt-vruchtenijs: 175 gr. vruchten, bijv. bosvruchten, frambozen of aardbeien 80 gr. fijne kristalsuiker 50 cc. slagroom 250 cc. yoghurt (dus griekse yoghurt zoals piet zegt 2 eetl. citroensap (kan ik hiervoor gewoon citroensap uit een flesje nemen of liever verse citroenen ?) Was het fruit. Pureer het fruit met de suiker en het citroensap. Voeg het fruitmengsel aan de yoghurt en de slagroom toe. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 30-40 minuten | |
Pietverdriet | vrijdag 5 juli 2013 @ 22:46 |
Probeer trouwens eens suikerstroop te maken, suiker met weinig water en citroensap 15 minuten te koken, het suiker wordt door het koken met het citroensap gesplitst in fructose en glucose. Het smaakt dan zachter en wat minder zoet. De siroop hoeft niet meer op te lossen en het heeft een beter mondgevoel | |
Sorella | zaterdag 6 juli 2013 @ 08:39 |
Hoe moet ik dat zien piet, het gewicht van het water van de yoghurt aftrekken ? | |
Pietverdriet | zaterdag 6 juli 2013 @ 08:52 |
Ik maak een hele zware siroop, gebruik dan 200 gram siroop op 500 gram aardbeien. Je weegt de pan en de suiker. Als de siroop is afgekoelt weeg je de pan met de siroop. Je kan nu uitrekenen hoeveel % suiker je siroop bestaat. Probeer op 80% te komen met de suiker. Doordat je het gekookt heb met citroen(zuur) inverteert de kristalsuiker, kristalsuiker is een meervoudige suiker, iedere molecuul kristalsuiker bestaat uit een glucose en een fructose molecuul. Door het koken met citroen splits je deze en zal de siroop niet gaan kristaliseren. 400 gram water en een kilo suiker een kwartier koken komt bij mij daar ongeveer op uit. | |
RobinOok | zaterdag 6 juli 2013 @ 11:03 |
In de herhaling, mijn matcha ijs van vorige week. Groene thee ijs | |
fotostarter | zaterdag 6 juli 2013 @ 17:12 |
Dat ziet er godverdomde lekker uit Excuses voor het vloeken. Receot gelezen, en ga deze eens proberen te maken. Die smaak lijkt me verrassend lekker. | |
Jellereppe | zaterdag 6 juli 2013 @ 17:18 |
| |
RobinOok | zaterdag 6 juli 2013 @ 18:27 |
*bigsmile* | |
Pietverdriet | zaterdag 6 juli 2013 @ 20:13 |
Vraag me af of dat Matchaijs ook zou smaken als sorbet, ipv op basis van een roomijs | |
Sorella | zaterdag 6 juli 2013 @ 20:54 |
Het ijs was een kruising tussen yoghurt en sorbet ijs 160 gr suiker, 100 ml water, 2 theelepels citroenzuur, 500 gr griekse yoghurt, 150 ml slagroom en 750 gram aardbeien. Teveel water in verhouding tot de suiker denk maar het is wel voor herhaling vatbaar | |
Pietverdriet | zaterdag 6 juli 2013 @ 20:56 |
Das bijna 2 liter ijs | |
Sorella | zondag 7 juli 2013 @ 09:13 |
Daar kwam ik ook achter toen mijn blender aardig vol raakte, dus staat er nog een gedeelte in de koelkast om te draaien vandaag | |
Pietverdriet | zondag 7 juli 2013 @ 09:19 |
Werd het ijs niet wat korrelig/kristalvormig? Heb het niet nagerekend, maar lijkt me wat laag in vaste stof | |
Sorella | zondag 7 juli 2013 @ 13:52 |
Er was wat kristal vorming maar volgens mij is sorbet ijs dat ook ? In ieder geval was het niet storend en lekker en daar gaat het om | |
Pietverdriet | zondag 7 juli 2013 @ 14:19 |
Nee, sorbet kan zo zacht en romig smaken als roomijs. | |
Sorella | zondag 7 juli 2013 @ 15:18 |
volgend project dus sorbet maken | |
The_stranger | zondag 7 juli 2013 @ 18:38 |
ik lees hier en daar dat invertsuiker bij bewaren kristalisatie (iets) tegengaat en bij meteen opeten een iets beter mondgevoel geeft. Verder lees ik dat je max 5 tot 10% invertsuiker (op het totaal van suiker) "mag" gebruiken (in het geval van ijs) Klopt dat en hoe zit het uberhaupt met de hoeveelheid water die in je siroop zit, moet je daar nog voor compenseren? | |
Pietverdriet | zondag 7 juli 2013 @ 18:41 |
Ik gebruik gewoon mijn eigengemaakt suikersiroop voor sorbet, en ja, ik compenseer voor het water wat er in zit. | |
FANNvanhetlaatsteuur | zondag 7 juli 2013 @ 18:48 |
dat was ook het eerste dat ik dacht nu wil ik IJS | |
The_stranger | zondag 7 juli 2013 @ 19:42 |
Ik bedoel, je hebt die zelfgemaakte siroop met 80% suiker. Het recept vraagt om 100 gr suiker. Daarvan mag er blijkbaar 10 gr max invertsuiker zijn. Neem je dan 90gr kristal en 12,5 gr siroop (is 10gr suiker)? Waar haal je vervolgens 2,5 gr water af of laat je dat vanwege de kleine hoeveelheid achterwege? | |
Pietverdriet | zondag 7 juli 2013 @ 19:46 |
Zoals ik al zei, ik gebruik tegenwoordig gewoon de siroop ipv suiker | |
Lucky_Strike | maandag 8 juli 2013 @ 16:46 |
Nou, ik heb het nog niet helemaal onder de knie met mijn ijsmachientje. Zowel mijn yoghurtijs als sorbetijs wordt wel heel koud maar is na 45 min draaien nog steeds geen ijs. Misschien heeft het met de suiker te maken. Ik hou helemaal niet van zoet (en ook niet van de calorieen die daar bij horen) dus ik gebruik niet zoveel suiker. | |
The_stranger | maandag 8 juli 2013 @ 16:50 |
Dus die 10% "regel" lap je aan je laars? Dat maakt het een stuk makkelijker inderdaad, maar dan heb je wel flink wat meer "extra" vocht. Gebruik je het ook voor roomijs of alleen sorbet en indien ook voor roomijs, waar laat je dan vocht weg om voor dat water te corrigeren? Minder room/melk? Het is ook warm he? Minder maken misschien? (mits je schijf wel koud genoeg is) | |
Pietverdriet | maandag 8 juli 2013 @ 16:50 |
Probeer eens half zoveel er in te doen. Ik neem aan dat je er eentje met een koude accu hebt? Accu 48 uur in vriezer, vriezer op minstens -20. Massa goed koelen. | |
Pietverdriet | maandag 8 juli 2013 @ 16:53 |
Alleen voor sorbet, roomijs maak ik met gewoon suiker. 200 gram siroop op 500 gram aardbeien voor sorbet, wordt cremig romig sorbet. | |
Lucky_Strike | maandag 8 juli 2013 @ 16:58 |
Ik kan de temperatuur van de vriezer niet apart van de koelkast instellen en al helemaal niet op een aantal graden. Maar volgens onze thermometer is hij koud genoeg. Het koelelement heeft een uur of 32 in de vriezer gestaan. De aardbeien van het sorbetijs hebben 2 dagen in de koelkast gestaan voor ik ze in de blender deed. Ik heb ze daarna niet meer gekoeld, dom natuurlijk. Ik zal volgende keer de massa na bereiding nog eens koelen en ook minder maken. Maar zou je desnoods ook ijs zonder suiker kunnen maken? | |
The_stranger | maandag 8 juli 2013 @ 17:04 |
Ah, ik dacht ook voor roomijs, kwam al niet uit de rekensom... Ga je sorbet morgen even proberen, heb toch nog drie bakken aardbeien "over".. | |
Pietverdriet | maandag 8 juli 2013 @ 17:19 |
Het gaat bij ijs om droge stof, te weinig droge stof en je krijgt kristalvorming, te veel en het wordt een dikke pasta. Droge stof is bijvoorbeeld suiker, proteines of vet. Bij een sorbetijs maak je het zonder zuivel, dus geen room (vet en eiwit) dus moet je suiker(stroop) gebruiken om een mooie structuur en lekker modgevoel te krijgen. Als het te zoet is, kan je bv glucose(stroop) gebruiken, dat is minder zoet per kilo. Sommig fruit (mango) heeft minder suiker nodig dan ander, omdat het al uit zichzelf veel suikers bevat. Vruchtenijs met zuivel vind ik persoonlijk nooit zo lekker, room of yoghurt onderdrukt de smaak van het fruit. | |
djkoelkast | zaterdag 8 augustus 2015 @ 18:49 |
Na 760 dagen eens een kick, want ik heb een zelfvriezende ijsmachine gekocht. Begonnen met vanilleijs en alhoewel niet slecht is het nog niet perfect, want ik kom vetbolletjes in mijn ijs tegen en het is wat korrelig. Wat is er misgegaan? Ik heb me gebaseerd op 2 ijsrecepten en het volgende gedaan: 200ml volle melk (niet gehomogeniseerd) 200ml slagroom (van dezelfde boer als de melk) 25g boter (ook van dezelfde boer) 100g suiker 4 eierdooiers 1 vanillestokje snufje zout De melk verwarmd met het vanillestokje, laten trekken, als laatst de boter erbij. Eierdooiers + suiker schuimig geslagen, getemperd, alles bij elkaar, au bain marie het hele verhaal weer verwarmd tot het begon te binden. Teruggekoeld in een koele au bain marie. Koude slagroom geslagen tot deze al wat stevig werd (maar nog niet voldoende voor op je taart zeg maar) en dat door het koude mengsel gedaan. Dat in de ijsmachine en die een uur laten draaien (standaardprogramma). Hij koelt zelf en na een uur was het ijs inderdaad mooi, alleen: iets te korrelig vetbolletjes (van slagroom, melk of boter) Zeker geen slechte 1e poging, maar ik doe iets fout. Zit hier een ijsgoeroe die me wat tips kan geven? Uiteindelijk wil ik pistacheijs gaan maken zoals bij betere ijssalons, dat het ècht naar pistache smaakt en niet naar aroma. Ik weet dat ze dat met pistacheolie doen, wellicht heeft iemand hier de juiste verhoudingen. | |
Gebruikersna | zaterdag 8 augustus 2015 @ 19:02 |
Ik maal zelf altijd ijs zonder extra suiker, en dat gaat prima. Zeker als je het niet keihard laat bevriezen. Weet niet of je het wat vindt, maar je zou kunnen experimenten met andere bindmiddelen zoals xanthaangum, gelatine of zelfs psylliumvezels. Zelf door ook dat eigenlijk niet omdat ik het zo al goed vind. Wel minder luchtig dan echt roomijus | |
Pietverdriet | zaterdag 8 augustus 2015 @ 23:58 |
Vetbolletjes wil voor mij zeggen dat de emulsie uit elkaar valt. Volgende keer de boter weglaten of pas toevoegen als hetgeen waar je het aan toevoegt lichaamstemperatuur heeft. Je kan ook een emulgator gebruiken, zoals soyalecitine. Boter weglaten is waarschijnlijk het eenvoudigste Bedoel je met te korrelig dat er ijskristallen in zaten? Dan is de verhouding droge stof te laag | |
djkoelkast | zondag 9 augustus 2015 @ 01:55 |
Ik heb juist de boter toegevoegd omdat anders 100g suiker misschien te weinig was, maar zoeter dan dit moet het echt niet worden. Wat kan ik nog meer voor droge stof i.p.v. suiker toevoegen aan een simpel vanillerecept? Boter is dus te vroeg toegevoegd, dat is makkelijk te verhelpen. Ik denk dat het kristallen zijn ja, maar niet extreem, maar gewoon nog lang niet zoals in een goede ijssalon. | |
Pietverdriet | zondag 9 augustus 2015 @ 10:50 |
Tja de ijssalon, die gebruiken maar al te vaak poeders en mixen voor hun ijs. Je zou, als je niet meer suiker wilt toevoegen ook bv melkpoeder kunnen gebruiken om je droge stof aandeel omhoog te krijgen. Verder zijn prof ijsmachines een heel ander slag dan huishoudmachines, die hebben enorm koelvemogen. Wat heb je voor een ijsmachine? Als je snel vriest heb je ook minder kans op kristalvorming, dus je ijsbeslag heel koud en je ijsmachine een tijdje leeg laten lopen voordat je er je beslag er in doet. | |
djkoelkast | zondag 9 augustus 2015 @ 14:21 |
Eentje van Trebs, stonden goede recensies over. Volgende keer wil ik de vla ook eerst een nachtje in de koelkast doen, maar daar had ik nu geen tijd voor. Zijn er nog andere dingen dan melkpoeder? De boer waar ik melk haal heeft geen melkpoeder namelijk De ijssalon hier in de buurt gebruikt geen poeders, althans, toen ik er naar vroeg zeiden ze dat ze alles vers maakten en het smaakt totaal anders dan andere ijssalons. Dat zegt niet alles, maar het is in elk geval al een stuk beter. | |
The_stranger | zondag 9 augustus 2015 @ 19:35 |
Vers maken bedoelen ze vast mee die dag op locatie, niet zozeer geen poeders. Wat is, qua "vers" het verschil tussen melk poeder en suiker? | |
djkoelkast | zondag 9 augustus 2015 @ 22:26 |
Vers als in geen aanlengpoeder met water | |
Pietverdriet | dinsdag 25 april 2017 @ 18:45 |
Kick Lees dit topic net nog eens door en kom er achter dat mijn tweede ijsmachine al weer tien jaar prima zijn werk verricht |