FOK!forum / Culinesse à gogo / IJsrecepten deeltje 2
justmattiezondag 17 juni 2007 @ 16:06
De vorige was vol, dus bij deze dan maar een nieuwe

Deel hier je recpeten met andere home-made-ijs liefhebbers, of stel je ijsvragen

Wat recepten uit het vorige topic:
quote:
bak aardbeien 500 gr
125 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker (15 gr)
250 ml slagroom
500 gr kwark

- Aardbeien pureren
- Slagroom beetje opkloppen met suiker en vanillesuiker
- Kwark slagroom en aardbeien door elkaar mengen en in de ijsbak gieten...
quote:
500 gram bramen
250 gram basterdsuiker
2 eetl. citroensap
400 gram room

de boel gemixt met de staafmixer en in een diepvriesbak gedaan.
onder regelmatig omroeren laten invriezen en ziedaar:
quote:
150 ml volle melk
200 ml room
200 ml romige kokosmelk (pakje, conimex)
25 gr kokos
90 gr suiker
40 gr malibu

room licht opkloppen, suiker erdoor, melk erbij
kokos en malibu bij elkaar doen en even laten staan
door elkaar mixen
in de ijsmachine schenken en draaien maar
quote:
Heb een eenvoudig recept bedacht voor een lekker zacht en romig vanilleijs, waarmee iedereen kan werken, zonder koken of eieren.
Vanillestokje
125 cc slagroom
4 a 5 eetlepels suiker
halve liter vanillevla
Haal het merg uit een vanillestokje en doe deze bij de slagroom, doe de suiker in de slagroom en sla deze lobbig, stijf maar niet helemaal stijf,
Voeg de vla toe en roer het goed door elkaar.
Doe dit in de ijsmachine.
linkje naar het vorige topic
justmattiemaandag 23 juli 2007 @ 22:16
ff mn eigen stormloop-topic kicken

Ik wil morgen dus dat recept gaan maken met vanillevla. van pietverdriet. Alleen voor hoeveel pers. is dat recept ongeveer Piet ?
Pietverdrietzaterdag 28 juli 2007 @ 14:19
quote:
Op maandag 23 juli 2007 22:16 schreef justmattie het volgende:
ff mn eigen stormloop-topic kicken

Ik wil morgen dus dat recept gaan maken met vanillevla. van pietverdriet. Alleen voor hoeveel pers. is dat recept ongeveer Piet ?
Ligt eraan hoeveel ijs ze eten, maar standaard is een recept voor 4 personen. Is het lekker geworden?
justmattiezaterdag 28 juli 2007 @ 14:32
ik heb het samen met mn vriendin opgegeten, en het smaakte lekker ja

Binnenkort even een ander recept uitzoeken en proberen


Heeft iemand ook een recept voor boerenjongens of advocaatijs? Dit vinden mn ouders ook wel lekker
Pietverdrietzaterdag 28 juli 2007 @ 19:07
Vanavond maak ik aardbeien sortbet.
500 gram aardbeien
150 gram suiker
een flinke lepel zelfgemaakte jam erbij, gemaakt van aalbessen, aardbeien, nectarine en banaan.
Dit laatste omdat het er een betere wat rinsere smaak aan geeft.
Heb een nieuwe ijsmachine gekocht.

Mijn oude philips heeft na een dikke 15 jaar (minstens) de geest opgegeven. Geen kwaad woord over de philips, kan hem als enige aanraden te kopen van de ijsmachines met een vrieselement. Heb de machine die ik nu heb gekocht omdat deze uitstekende kritieken kreeg en ik er eentje met compressor wilde, dan kan ik elke dag ijs maken. Verder is hij veel gemakkelijker schoon te maken.
Pietverdrietzaterdag 28 juli 2007 @ 20:50
Het ijs was en is goddelijk, de structuur zijdezacht en de aarbeiensmaak op de grens van het maximale.
justmattiezaterdag 28 juli 2007 @ 21:46
foto ??
Pietverdrietzaterdag 28 juli 2007 @ 23:36
quote:
Op zaterdag 28 juli 2007 21:46 schreef justmattie het volgende:
foto ??
Op
Pietverdrietzondag 29 juli 2007 @ 13:32
Ga zometeen chocoladeijs maken.
350 cc Melk
200 cc Slagroom
150 gram suiker
eetlepel cacao
100 gram chocolade
Melk opwarmen, suiker en cacao vermengen en een beetje melk toevoegen. Suikermengsel aan de melk toevoegen goed roeren. Chocolade aan stukjes breken en in de warme melk smelten.
Het mengsel in een bak met water en ijs geforceerd afkoelen. Slagroom lobbig slaan en met het koude melkmengsel vermengen. Dit in de ijsmachine doen en laten draaien.
Pietverdrietzondag 29 juli 2007 @ 14:45
Chocoladeijs was lekker, maar recept is nog niet perfect, structuur moet nog zijdiger worden. Dat wordt weer veel experimenteren.
Jummie.
devvertjezondag 29 juli 2007 @ 14:50
wheheheheh, het water loopt me hier letterlijk uit de mond als ik dat zo lees

zometeen maar ff een ijsie eten ;D
devvertjemaandag 30 juli 2007 @ 00:20
-knip-

[ Bericht 77% gewijzigd door devvertje op 30-07-2007 17:28:10 ]
justmattiemaandag 30 juli 2007 @ 17:05
wat heeft dit dan met ijsrecepten te maken
devvertjemaandag 30 juli 2007 @ 17:27


Sorry je hebt gelijk, ik zal zo m'n Tubegirl ijsrecept in CUL posten.
Pietverdrietzaterdag 11 augustus 2007 @ 15:28
Experiment
heb een eetlepel hazelnootpasta met een 250 ml vanile vla gemengt, wat extra suiker en een scheut slagroom. Eetlepel gemalen hazelnoten in de vijzel nog fijner gestampt en erdoor gemengt.
Ben benieuwt hoe het notenijs wordt.
Pietverdrietzaterdag 11 augustus 2007 @ 17:17
Het notenijs was heel lekker, maar ongelofelijk machtig. Denk dat we vanavond maar een uurtje of wat later eten.
Pietverdrietzaterdag 11 augustus 2007 @ 18:18
Vanavond het volgende experiment
250 cc water
200 gram suiker
sap van 3 citroenen
Dit in de koeling tot ijskoud en dan in de lopende ijsmachine zodat het snel bevriest.
Pietverdrietzondag 12 augustus 2007 @ 17:01
quote:
Op zaterdag 11 augustus 2007 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond het volgende experiment
250 cc water
200 gram suiker
sap van 3 citroenen
Dit in de koeling tot ijskoud en dan in de lopende ijsmachine zodat het snel bevriest.
De structuur van het ijs was perfect, maar de smaak veel te zuur, volgende keer minder citroen erin.
Pietverdrietzaterdag 18 augustus 2007 @ 20:36
Nieuw vanilleijs recept
200 ml volle melk,
200 ml minstens 35% vette slagroom,
4 eidooiers,
150 gram suiker
en 1 vanille stokje.

Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen.
Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen.
De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes)
De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan.
De eidooiers met de suiker tot een creme roeren.
De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers.
In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde.
Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde.
Dit mengsel in de ijsmachine doen.
Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla.
Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt.
Erosjuhhhzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:00
quote:
Op zaterdag 11 augustus 2007 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond het volgende experiment
250 cc water
200 gram suiker
sap van 3 citroenen
Dit in de koeling tot ijskoud en dan in de lopende ijsmachine zodat het snel bevriest.
zal dit niet lekkerder zijn met sinaasappels erbij?
Pietverdrietzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:05
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Nieuw vanilleijs recept
200 ml volle melk,
200 ml minstens 35% vette slagroom,
4 eidooiers,
150 gram suiker
en 1 vanille stokje.

Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen.
Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen.
De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes)
De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan.
De eidooiers met de suiker tot een creme roeren.
De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers.
In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde.
Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde.
Dit mengsel in de ijsmachine doen.
Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla.
Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt.
Het ijs was iets te zoet, volgende keer wat minder suiker, maar voor de rest, goddelijk, werkelijk goddelijk,,
Pietverdrietzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:06
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 21:00 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

zal dit niet lekkerder zijn met sinaasappels erbij?
Dan is het geen citroensorbet.

Maar het is wel een idee, sinaasappelsorbet, manderijntjessorbet...
Erosjuhhhzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:13
nee dat klopt.. zou t meer citrussorbet zijn.. mandarijntjessorbet, goed plan! alleen wel in december?
vind ze nu niet echt lekker ofzo...

wou dat ik een ijsmachine had, jij geluksvogel piet
Pietverdrietzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:19
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 21:13 schreef Erosjuhhh het volgende:
nee dat klopt.. zou t meer citrussorbet zijn.. mandarijntjessorbet, goed plan! alleen wel in december?
vind ze nu niet echt lekker ofzo...

wou dat ik een ijsmachine had, jij geluksvogel piet
ga jij ook nog wel hebben.

Eigenlijk vind ik het experimenteren nog het leukst.
Erosjuhhhzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:29
zeker! als ik de ruimte en t geld voor fatsoenlijke keuken heb! wat is je meest extreme ijs tot nu toe? (ben je ook van de rare ijsssoorten? bierijs, uienijs etc ? )
NT-T.BartManzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:46
Recept op basis van wat er in de kast stond:
- Blikje gecondenseerde melk
- Blikje santen
- twee eetlepels cacao

Cacao met een beetje melk aanroeren tot de klonten er uit zijn, dan de rest er bij en de santen er bij.
De smaak was uiteindelijk veel minder cocos-achtig dan ik dacht, het had wel iets weg van koetjesrepenijs.

Ook de structuur was niet optimaal, maar dat was een beetje mijn eigen schuld omdat ik niet voldoende had voorgekoeld.
Pietverdrietzaterdag 18 augustus 2007 @ 21:51
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 21:29 schreef Erosjuhhh het volgende:
zeker! als ik de ruimte en t geld voor fatsoenlijke keuken heb! wat is je meest extreme ijs tot nu toe? (ben je ook van de rare ijsssoorten? bierijs, uienijs etc ? )
Heb eigenlijk alleen in het weekende tijd ervoor.
Ijssoorten, poeh, het moet ook nog gegeten worden, dus bier of uienijs is niet echt mijn idee van ijs.
Ga binnenkort eens tomatensorbet maken.
Erosjuhhhzaterdag 18 augustus 2007 @ 22:03
naja het is ook niet mijn smaak, maar t schijnt gekocht te worden.
zou iets met koriander lekker zijn? tis zo'n lekkere aparte smaak.. een tomatensorbet zou ook lekker kunnen zijn, moet je zorgen dat t wel meer richting de pastasaus gaat ipv ketchup (het zure) lijkt mij....
succes ermee!
Pietverdrietzaterdag 18 augustus 2007 @ 23:08
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 22:03 schreef Erosjuhhh het volgende:
naja het is ook niet mijn smaak, maar t schijnt gekocht te worden.
zou iets met koriander lekker zijn? tis zo'n lekkere aparte smaak.. een tomatensorbet zou ook lekker kunnen zijn, moet je zorgen dat t wel meer richting de pastasaus gaat ipv ketchup (het zure) lijkt mij....
succes ermee!
Dacht eerder aan de volle smaak van overrijpe tomaten, zonder zout, kruiden etc-
Pietverdrietzondag 19 augustus 2007 @ 14:02
Ben de ijsmachine aan het koelen, ga eens colasorbet maken, kijken hoe dat wordt.
Maisnonzondag 19 augustus 2007 @ 14:11
Dit topic

Geen ijsmachine hier
Pietverdrietzondag 19 augustus 2007 @ 14:22
Cola sorbet gaat niet, te weinig droge stof, zal hoe gek het ook klinkt, suiker aan de cola moeten toevoegen.
Erosjuhhhzondag 19 augustus 2007 @ 14:44
nog meer suiker aan cola, volgens mij moet je cola gewoon in de vriezer leggen en crushen en dan mint of citroen erbij doen. veel meer kun je niet met cola

dat van die tomaten is ook wel een idee ja piet, jou kennende zul jij lekkere tomaten gebruiken en niet zure,waterige hollandse tomaten
succes ermee
Pietverdrietzondag 19 augustus 2007 @ 14:47
quote:
Op zondag 19 augustus 2007 14:44 schreef Erosjuhhh het volgende:

dat van die tomaten is ook wel een idee ja piet, jou kennende zul jij lekkere tomaten gebruiken en niet zure,waterige hollandse tomaten
succes ermee
Ook die tomaten zijn lekker te krijgen als je ze een week in de zon op de vensterbank legt.
Zij-en-Hijzaterdag 1 september 2007 @ 16:42
Ik weet niet of het hier al ergens staat maar ik ben nu bezig met dit recept:

Indiaas ijs met kardemom
Ingrediënten
1 blik gecondenseerde melk met suiker (397 g)
200 ml melk
1 theelepel gemalen kardemomvruchten
125 ml slagroom

Bereiden
Breng in een pan met dikke bodem de gecondenseerde melk met de gewone melk en de kardemom aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten zachtjes doorkoken; roer het regelmatig door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 15 minuten afkoelen, klop het regelmatig door met een garde om velvorming te voorkomen. Klop in een kom de slagroom lobbig. Schep de slagroom door het melkmengsel.
Vul een met plasticfolie beklede cakevorm met het mengsel en dek af met folie.
Laat het mensel bevriezen.
Haal voor het serveren de vorm uit de vriezer en laat even staan.
Verwijder de folie en serveer het ijs in plakken. Bestrooi evt met wat geroosterd amandelschaafsel.


Het recept komt uit de allerhande en is een klein beetje aangepast.
Zij-en-Hijzondag 2 september 2007 @ 11:06
quote:
Op zaterdag 1 september 2007 16:42 schreef Zij-en-Hij het volgende:
Ik weet niet of het hier al ergens staat maar ik ben nu bezig met dit recept:

Indiaas ijs met kardemom
Ik vond het niet te vreten..

[ Bericht 50% gewijzigd door Zij-en-Hij op 02-09-2007 15:25:54 ]
_Henry_zondag 2 september 2007 @ 11:45
Inderdaad niet het lekkerste ijs dat ik gegeten heb. Te veel room/melk-smaak, blegh
justmattiezondag 2 september 2007 @ 12:01
kwestie van smaak misschien he

maar het is iets wat ik niet zou proberen
Zij-en-Hijzondag 2 september 2007 @ 15:23
quote:
Op zondag 2 september 2007 11:45 schreef _Henry_ het volgende:
Inderdaad niet het lekkerste ijs dat ik gegeten heb. Te veel room/melk-smaak, blegh
Die gecondenseerde melk overheerst enorm.
T leek wel koffiemelk-ijs
quote:
Op zondag 2 september 2007 12:01 schreef justmattie het volgende:
kwestie van smaak misschien he
Ja hèhè, natuurlijk is het een kwestie van smaak..
Maar ik vond het niet lekker..
Serendipszondag 2 september 2007 @ 16:26
quote:
Op zaterdag 1 september 2007 16:42 schreef Zij-en-Hij het volgende:

Het recept komt uit de allerhande en is een klein beetje aangepast.
In diezelfde Allerhande stonden nog meer ijsrecepten. Iemand die al geprobeerd?
_Henry_zondag 2 september 2007 @ 16:48
Bramen-basilicum-yoghurtijs is erg lekker.
Isegrimzondag 2 september 2007 @ 16:51
Ik heb gister in dit restaurant specerijenroomijs gehad. Er zat o.a. gember en kardemom in en het was goddelijk lekker.
Stansfieldzondag 2 september 2007 @ 22:07
Wow top topic dit. Het vorige ook maar even doorlezen.
djkoelkastmaandag 21 april 2008 @ 14:25
Het begint weer een beetje ijsweer te worden en van de week met mijn nieuwe dubbele ijsmachine (naja, 1 motor en 2 ijsbakken) alvast wat kaneelijs gemaakt.

Mijn vraag aan Piet want die weet zo veel waarom verwarmen we de melk/slagroom eigenlijk en moet je niet oppassen dat je room niet in de schift gaat?

Het recept wat ik altijd heb gebruikt is:

125ml slagroom
125ml warme melk

verwarmen, af laten koelen, dan weer opwarmen, dan erbij:

(in een kom tot wit schuimig geklopte)

3 eierdooiers
45gr suiker

en dan kan er natuurlijk vanille bij (in de 1e fase) en ik heb er ook kaneel bij gedaan (in de laatste fase).

Dat we de room verwarmen om zodoende de eieren te pasteuriseren snap ik, maar waarom eerst het room/melk mengsel opwarmen, af laten koelen en later weer te verwarmen en de eieren er bij te doen? Heeft dit met moleclaire veranderingen te maken of is het gewoon onzin?

Dan zou ik nog willen weten wat de dingen zijn waarvoor uitgekeken moet worden, zoals bijvoorbeeld het schiften van de room of de hoeveelheid droge stof t.o.v. vloeistof. Ik ken de basis ideeën wel, maar ik heb een goede vriend ook een ijsmachine cadeau gedaan en zou hem ook graag uitleggen waar hij op moet letten en zelf weten waar ik over praat dan

Het basisrecept komt uit het boekje van mijn 1e ijsmachine en ik voeg er zelf altijd dingen die smaak geven aan toe, vanille, kaneel, chocola of wat voor ijs ik ook wil maken.

Of: is er misschien een beter basisrecept?
-Banaan-maandag 21 april 2008 @ 14:45
quote:
Op maandag 21 april 2008 14:25 schreef djkoelkast het volgende:
verhaal

Pietverdriet loopt hier niet meer rond, dus ik neem de vrijheid om mijn gedachten erover maar te vertellen Die eerste keer opwarmen doe je altijd (ik in ieder geval) met een vanille (of kaneel) stokje erin, als je het verwarmd dan wordt de smaak van het vanillestokje sneller & beter geëxtraheerd waardoor je ijs een betere smaak krijgt.

Die tweede keer verwarmen doe je volgens mij niet zozeer om de eieren te pasteuriseren, maar meer om het mengsel (wat inweze gewoon een custard is) te binden.

Ik gebruik als basis recept altijd 3 dl volle melk, dit breng ik dan met een vanillestokje aan de kook en laat weer afkoelen. In een kom klop ik 4 dooiers met 75g suiker en een theelepel maizena schuimig. De melk breng ik weer aan de kook en die klop ik dan door het dooiermengsel, dan weer terug in de pan en zachtjes verwamen tot het begint te binden. Dan er 3 dl room bij en laten afkoelen.
djkoelkastmaandag 21 april 2008 @ 14:49
Mijn Piet wat doe je

Ok duidelijk, weet jij nog knelpunten waar je tegenaan kunt lopen?
En is het wellicht beter om alleen de melk te koken en de slagroom stijf te kloppen (om zo een luchtiger mengsel te krijgen)?

Het lijkt mij dat het pasteuriseren van de eieren ook wel belangrijk is, gezien gepasteuriseerde eigelen bij weinig supermarkten te krijgen zijn en bovendien erg duur. Rauwe eieren ben ik niet zo dol op persoonlijk
littledrummergirlmaandag 21 april 2008 @ 14:54
dat malibu kokos ijs uit de op klinkt erg lekker! binnenkort maar eens proberen
-Banaan-maandag 21 april 2008 @ 14:59
quote:
Op maandag 21 april 2008 14:49 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn Piet wat doe je

Ok duidelijk, weet jij nog knelpunten waar je tegenaan kunt lopen?
En is het wellicht beter om alleen de melk te koken en de slagroom stijf te kloppen (om zo een luchtiger mengsel te krijgen)?

Het lijkt mij dat het pasteuriseren van de eieren ook wel belangrijk is, gezien gepasteuriseerde eigelen bij weinig supermarkten te krijgen zijn en bovendien erg duur. Rauwe eieren ben ik niet zo dol op persoonlijk
Slagroom stijfslaan doe ik niet, ik vind dat t zonder dat te doen wel luchtig genoeg wordt (heb nog nooit echt een vergelijking gemaakt van hoe t wordt als je t wel/niet doet). Je moet erop letten dat je de custard voorzichtig verwarmd, anders krijg je een klontenboel. En ik weet niet precies bij wat voor temperatuur eieren beginnen te binden, maar volgens mij is het iig niet zo dat je zeker alle bacteriën hebt gedood. In zelfgemaakte mayo/tiramisu/etc. zitten ook rauwe eieren, ik moet zeggen dat ik er niet echt een probleem mee heb.
djkoelkastdinsdag 22 april 2008 @ 12:22
Ik maak zelf nooit mayo of tiramisu dus dat scheelt
Ik zal nog eens even Kitchen Chemistry opzoeken, daar wordt het precies uitgelegd.
athlonkmfzondag 15 juni 2008 @ 00:08
* athlonkmf kick

had vandaag deze voor 100 euro gekocht



Al 2x ijs proberen te maken, maar is niet helemaal goed gelukt, smaakte te veel naar room vind ik...

Kk las dat er gepasteuriseerde dooiers te koop was. Dus morgen maar nog eens proberen.
Haijozondag 15 juni 2008 @ 16:39
Heyl, pietverdriet, hoeveel kostte dat ding van jou eigenlijk?
Anne100zondag 28 augustus 2011 @ 13:25
Gisteren in de kringloop winkel ijsmachine gekocht zonder handleiding. Sindsdien o.a. hier aan het inlezen in div. topics.

In een handleiding die hier gepost was stond niet in dat je melk en ei moest verwarmen. Kan dat de oorzaak zijn dat het ijs zachte klontjes/schilvertjes had.

Overigens heb ik eerst ei, met (in koffiemaler gemalen) suiker geklopt, daarna melk toegevoegd en daarna de bijna stijf geslagen slagroom.

En gecondenseerde melk nog in blik een paar uur in kokend water verwarmen geeft heerlijke caramelsaus,daar zou ik best een recept mee willen. anders dan hierboven die mensen niet lekker vinden dus.
Pietverdrietzondag 28 augustus 2011 @ 13:29
quote:
0s.gif Op zondag 28 augustus 2011 13:25 schreef Anne100 het volgende:
Gisteren in de kringloop winkel ijsmachine gekocht zonder handleiding. Sindsdien o.a. hier aan het inlezen in div. topics.

In een handleiding die hier gepost was stond niet in dat je melk en ei moest verwarmen. Kan dat de oorzaak zijn dat het ijs zachte klontjes/schilvertjes had.

Overigens heb ik eerst ei, met (in koffiemaler gemalen) suiker geklopt, daarna melk toegevoegd en daarna de bijna stijf geslagen slagroom.

En gecondenseerde melk nog in blik een paar uur in kokend water verwarmen geeft heerlijke caramelsaus,daar zou ik best een recept mee willen. anders dan hierboven die mensen niet lekker vinden dus.
Welke ijsmachine is het? Merk? Kristallen in je ijs betekenen te weinig droge stof. Zachte klontjes betekenen waarschijnlijk dat je roerei hebt gemaakt ipv een custard.
Bramitowoensdag 31 augustus 2011 @ 12:58
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:

Volle melk - 322 gram
Expreso - 200 gram
Slagroom 35% - 195 gram
Magere melk poeder - 61 gram
dextrose - 138 gram
invertsuiker - 20 gram
kristalsuiker - 58 gram

Mixen en in je machine gooien.
Door het hoge gehalte dextrose is het ook goed in te vriezen en langer te bewaren.
Pietverdrietwoensdag 31 augustus 2011 @ 13:39
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 12:58 schreef Bramito het volgende:
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:

Magere melk poeder
dextrose
invertsuiker
Ingredienten die iedereen in huis heeft en je gewoon om de hoek kan halen
Bramitowoensdag 31 augustus 2011 @ 14:21
magere melkpoeder en dextrose krijg je gewoon bij Dirk vd Broek......
Inversuiker maak je even zelf of vervang je door wat meer dextrose...
Anne100dinsdag 6 december 2011 @ 20:23
Piet nog bedankt voor je antwoord, ik zie het nu pas. Heb inmiddels al heel vaak ijs gemaakt.
Pietverdrietdinsdag 6 december 2011 @ 20:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2011 20:23 schreef Anne100 het volgende:
Piet nog bedankt voor je antwoord, ik zie het nu pas. Heb inmiddels al heel vaak ijs gemaakt.
Goedzo, en wat maak je voor een ijs?
FigureBirdStarswoensdag 7 december 2011 @ 09:37
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 12:58 schreef Bramito het volgende:
Direct uit een boek maar dit ijs is zooooo lekkerrrrrrrrrr:

Volle melk - 322 gram
Expreso - 200 gram
Slagroom 35% - 195 gram
Magere melk poeder - 61 gram
dextrose - 138 gram
invertsuiker - 20 gram
kristalsuiker - 58 gram

Mixen en in je machine gooien.
Door het hoge gehalte dextrose is het ook goed in te vriezen en langer te bewaren.
Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd!
The_strangerwoensdag 7 december 2011 @ 11:30
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Bramitowoensdag 7 december 2011 @ 14:50
quote:
0s.gif Op woensdag 7 december 2011 09:37 schreef FigureBirdStars het volgende:

[..]

Volgens mij heb ik deze ook weleens gemaakt. Hij komt uit Made in Italy toch? Heerlijk ijs idd!
Ik heb 'm uit Angelo Corvitto, maar die vent wordt nogal eens geciteerd. Ik ben zelf aan het experimenteren met ijs van gedroogde vijgen met honing. Als ik tevreden ben over het recept zal ik het plaatsen.
Bramitodonderdag 8 december 2011 @ 21:13
En het winnende recept, gekozen door een (on)afhankelijke jury van 6 mensen, is:

Volle Melk - 382gr
Water - 110gr
Room 35% - 80gr
Magere melk Poeder - 70gr
Dextrose - 100gr
Honing - 50gr
Gedroogde Vijgen - 200gr
Lecitine van Soja - 8gr (of je laat dit lekker weg)

Alles bij elkaar in de blender, of met de staafmixer glad pureren. Goed koelen, en in je ijsmachne.
Dit is ijs dat je na het maken het best een nachtje kan invriezen. De smaakt ontwikkeld zich dan beter en dit ijs blijf gewoon zacht bij -18. Dit wordt in ieder geval een deel van het nagerecht op een van die speciale dagen in december.

Volgende experiment: hazelnootijs
Erasmodonderdag 22 december 2011 @ 22:26
quote:
0s.gif Op woensdag 7 december 2011 11:30 schreef The_stranger het volgende:
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken.

Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Erasmodonderdag 22 december 2011 @ 22:53
En klaar.
-100 ml room
-150 ml melk
-50 gr chocolade
-60 gr suiker

Eindoordeel:

tumblr_lltzgnHi5F1qzib3wo1_400.jpg
The_strangervrijdag 23 december 2011 @ 19:43
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 22:26 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Zijn website is het sowieso de moeite waard om vaak te checken.

Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Heb op het programma simpel vanilleijs met daarin stukken karamel. Na een dag of twee in de vriezer "smelt" de karamel in het ijs zodat je lekkere "blobben" zachte karamel in je ijs hebt :9~

Daarnaast nog kaneelijs, eventueel met iets van appel erbij (al denk ik dat het bij het ijs blijft..)

Alle twee uit het boek wat ik genoemd heb.
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 19:53
Persoonlijk vind ik zelfgemaakt niet geschikt om in de vriezer te bewaren. Je moet het vers eten, dan is het echt lekker. Hoe goed je zelfgemaakte ijs vers ook is, ingevroren smaakt het veel minder, zelfs fabrieksijs smaakt dan beter
The_strangervrijdag 23 december 2011 @ 19:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 19:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Persoonlijk vind ik zelfgemaakt niet geschikt om in de vriezer te bewaren. Je moet het vers eten, dan is het echt lekker. Hoe goed je zelfgemaakte ijs vers ook is, ingevroren smaakt het veel minder, zelfs fabrieksijs smaakt dan beter
Helemaal gelijk in, echter in dit geval zorgt de karamel voor net iets meer "plezier" door het een dag in de vriezer te laten en weer zacht te worden.
Daarnaast moet ik op de dag zelf nog aan de BBQ waardoor ik gewoonweg geen tijd heb om twee batches te maken, ik weet dan zeker dat er in ieder geval ijs in de vriezer ligt mocht om wat voor reder de rest uitlopen of iets dergelijks. Het kaneel ijs wordt twee uur van te voren gemaakt en gaat de vriezer in om wat "uit te harden". Dat is wat ik normaal ook doe, maar normaal zorg ik ook niet voor een diner voor 12 man.
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 20:03
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
The_strangervrijdag 23 december 2011 @ 20:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben..
minilotvrijdag 23 december 2011 @ 20:27
quote:
0s.gif Op woensdag 7 december 2011 11:30 schreef The_stranger het volgende:
Nu 'ie toch gekicked is, tipje voor ene goed receptenboek:
The perfect scoop
En zijn website (met meer dan alleen ijsrecepten)
Yup, David Lebovitz is ook mijn ijskoning. O+

Laatst nog zijn roomijs met gekaramelliseerde witte chocolade gemaakt, maar die was zó over the top (wel ontzettend lekker) dat ik nu voor kerst overmorgen maar kies voor zijn friszoete gemberijs. O+


quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 22:26 schreef Erasmo het volgende:

Nog meer mensen die met de feestdagen zelf ijs draaien? Ben nu bezig met een test witte chocolade ijs.
Jazeker, mijn ijsmachine gaat aan zodra we aan tafel schuiven voor de voorgerechten. *)
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 20:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:24 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Nogmaals, ik geef je groot gelijk, net uit de machine is het het lekkerst, even de vriezer in om wat harder te worden misstaat het ook niet. Maar nu kies ik vanwege de rest van het diner simpel voor "the easy way out"... Vandaar ook lekker veilig vanille ijs, ten eerst al talloze keren gemaakt, ten tweede kan geen moeilijke eter daar iets tegen hebben..
Zie het niet als commentaar op jou, maar als observatie vn zelf ijs maken.
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 20:29
Echt sorbetijs, gemaakt van gepureerd fruit en suiker is trouwens niet alleen goddelijk lekker, het is ook nergens te koop.
Bramitomaandag 9 januari 2012 @ 12:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vermoed dat het komt omdat zelfgemaakt ijs veel minder lucht bevat dan fabrieksijs, en dat daardoor de kristalvorming bij het invriezen anders is.
Anyway.
Ik twijfel nog of ik zondag frambozenijs of frambozenpudding met mangosaus maak.
Als je dextrose en/of invertsuiker in de juiste verhouding toevoegt, dan heb je daat geen last van. Zelf vind ik het ijs op dag 2 intenser smaken. Je kan natuurlijk ook je compositie een dagje in de koelkast bewaren. Sorbetijs eet ik wel het liefst vers. Daar voeg ik ook nooit dextrose aan toe, want dat proef je.
Pietverdrietdinsdag 18 december 2012 @ 20:18
Kick
Ananassorbet gemaak, een superrijpe aromatische ananas met wat suiker, mengsel was heerlijk, maar eenmaal sorbet een vrij smakeloze massa.
Had dit alleen eerder met blauwe bessen.
Bramitowoensdag 19 december 2012 @ 08:56
Vreemd, ik vind die van mij altijd wel flink naar ananas smaken. Dat kan natuurlijk slechts beleving zijn. Ik maak hem zo:

Water: 390gr
Suiker: 40gr
Invert Suiker: 95gr
Ananas: 450gr
Citroensap: 25gr

Van blauwe bessen heb ik nog nooit ijs gemaakt.
MonkNLwoensdag 19 december 2012 @ 10:37
Ben nog steeds op zoek naar het in mijn ogen ultieme vanille ijs. Van die mooie geel kleurende bollen met een hele volle romige vanille smaak. Iemand suggesties? :)

Draai zelf vaak ijs met chocolade toevoegingen. Maltesers/Lion/Kinder Bueno's etc. Heerlijk.

Ik draai overigens met deze machine: http://www.ijsmachineshop.nl/product/172079/domo-do9030i.html
Pietverdrietwoensdag 19 december 2012 @ 10:49
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 10:37 schreef MonkNL het volgende:
Ben nog steeds op zoek naar het in mijn ogen ultieme vanille ijs. Van die mooie geel kleurende bollen met een hele volle romige vanille smaak. Iemand suggesties? :)

Draai zelf vaak ijs met chocolade toevoegingen. Maltesers/Lion/Kinder Bueno's etc. Heerlijk.

Ik draai overigens met deze machine: http://www.ijsmachineshop.nl/product/172079/domo-do9030i.html
Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 augustus 2007 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Nieuw vanilleijs recept
200 ml volle melk,
200 ml minstens 35% vette slagroom,
4 eidooiers,
150 gram suiker
en 1 vanille stokje.

Vanillestokje opensnijden en de zaadjes met een mes eruit schrapen en in de melk doen.
Deel (helft) van de suiker in een vijzel en de rest van het vanillestokje in heel kleine stukjes snijden er erbij doen, met de stamper vanille in de suiker vermalen.
De vanille en suiker bij de melk doen (dit is trouwens ook de manier om zelf vanillesuiker te maken, veeeeeeel lekkerder dan de chemische vaniline suiker in de zakjes)
De melk verwarmen tot ca 85 graden, niet laten koken, deksel erop en laten staan.
De eidooiers met de suiker tot een creme roeren.
De melk die een half uurtje de vanillesmaak heeft aan kunnen nemen door een zeef halen en vermengen met de eidooiers.
In een rvs schaal doen en au bain marie verwarmen tot de melk een binding krijgt van de eidooiers, de hele tijd goed om blijven roeren met een garde.
Als het gebonden is het mengsel in de bak in een andere bak met ijswater snel af laten koelen en er de koude slagroom bij doen en luchtig slaan met een garde.
Dit mengsel in de ijsmachine doen.
Heb het geproeft voor het erin ging, het smaakte als het platonische idee van vanille vla, goddelijke vla.
Ijsmachine loopt nu, ben benieuwd hoe het ijs wordt.
Bramitowoensdag 19 december 2012 @ 11:58
Dat van die vanille en kristalsuiker in de vijzel moet ik ook eens doen. Goeie tip! Ik maak nooit vanille ijs want mijn vrouw houdt niet van vanille.
MonkNLwoensdag 19 december 2012 @ 12:04
quote:
1s.gif Op woensdag 19 december 2012 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder

[..]

Zag hem al staan in dit topic idd. Heb hem ook gelijk overgenomen en staat tussen mijn "recepten nog uit te proberen". Ben benieuwd!
MonkNLvrijdag 21 december 2012 @ 11:45
quote:
1s.gif Op woensdag 19 december 2012 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Probeer dit eens, maar neem 25 gram suiker minder

[..]

Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt?
Pietverdrietvrijdag 21 december 2012 @ 11:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 december 2012 11:45 schreef MonkNL het volgende:

[..]

Moet de koude slagroom er geklopt bij of gewoon ongeklopt?
LObbig geslagen, meer lucht in je mengsel
MonkNLvrijdag 21 december 2012 @ 13:22
Thanks, is aan het draaien. Ben benieuwd!

Damn wat een lekker ijs! super recept! Moet idd niet veel zoeter..

[ Bericht 48% gewijzigd door MonkNL op 21-12-2012 14:09:35 ]
Pietverdrietvrijdag 21 december 2012 @ 17:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 december 2012 13:22 schreef MonkNL het volgende:
Thanks, is aan het draaien. Ben benieuwd!

Damn wat een lekker ijs! super recept! Moet idd niet veel zoeter..
Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet.
Wellicht wat boter erbij.
MonkNLzondag 23 december 2012 @ 09:19
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 december 2012 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, ik denk ook dat er wellicht nog minder suiker in moet.
Wellicht wat boter erbij.
Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken?
Pietverdrietzondag 23 december 2012 @ 10:54
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2012 09:19 schreef MonkNL het volgende:

[..]

Neem aan boter om het ijs wat vetter/romiger te maken?
Ook maar ook om kristalvorming tegen te gaan
MonkNLzondag 23 december 2012 @ 11:20
Kijk weer wat geleerd ;)
Pietverdrietvrijdag 15 maart 2013 @ 09:42
http://keuringsdienstvanw(...)everingen/14-03-2013
Weer een reden zelf ijs te maken

:7
Pietverdrietmaandag 24 juni 2013 @ 14:47
Kick
Gisteren suikersiroop gemaakt, 200 gram glucosestroop, 400 gram kristalsuiker, sap van een citroen, 200 cc water. Dit aan de kook gebracht tot alles was opgelost en daarna af laten koelen.
500 gram aardbeien met 200 gram siroop tot puree, dit in de ijsmachine.
De smaak was perfect, structuur erg romig alsof het roomijs was.
Zit te denken om met stijfgeslagen eiwitten het ijs nog luchtiger te maken, maar dat lukt met mijn ijsmachine soms wel, soms niet. Ben er nog niet uit waar dit aan ligt.
z80maandag 24 juni 2013 @ 22:11
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2013 14:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Kick
Gisteren suikersiroop gemaakt, 200 gram glucosestroop, 400 gram kristalsuiker, sap van een citroen, 200 cc water. Dit aan de kook gebracht tot alles was opgelost en daarna af laten koelen.
500 gram aardbeien met 200 gram siroop tot puree, dit in de ijsmachine.
De smaak was perfect, structuur erg romig alsof het roomijs was.
Zit te denken om met stijfgeslagen eiwitten het ijs nog luchtiger te maken, maar dat lukt met mijn ijsmachine soms wel, soms niet. Ben er nog niet uit waar dit aan ligt.
maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is.
maar ik zie in verschillende recepten glucosestroop staan.
Lucky_Strikedinsdag 25 juni 2013 @ 17:28
Dikke vette tvp. Mijn ijsmachine wordt eind van de week bezorgd. Ik heb vooral zin in yoghurt/vruchtenijs momenteel.
Pietverdrietdinsdag 25 juni 2013 @ 18:42
quote:
0s.gif Op maandag 24 juni 2013 22:11 schreef z80 het volgende:

[..]

maakt het uit welk soort suiker ik gebruik voor de suikersiroop? laatste keer heb ik bij gebrek aan kristalsuiker poedersuiker zonder toevoeging gebruikt aangezien dit ook kristalsuiker is.
maar ik zie in verschillende recepten glucosestroop staan.
Suikerstroop maak ik met kristalsuiker, en voeg glucosestroop toe. Glucosestroop heb ik gekocht, volgende keer maak ik ook dat zelf
Pietverdrietdinsdag 25 juni 2013 @ 18:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Dikke vette tvp. Mijn ijsmachine wordt eind van de week bezorgd. Ik heb vooral zin in yoghurt/vruchtenijs momenteel.
Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt.
Lucky_Strikewoensdag 26 juni 2013 @ 10:11
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gebruik voor het yoghurtijs turkse/griekse yoghurt die ze oa bij de aldi verkopen, die heeft een 10% vet, en totaal droge stof van ongeveer 18% je hoeft dan nog maar relatief weinig suiker toe te voegen om de structuur perfect te krijgen. Een 20 gram per 100 gram yoghurt.
Thanks voor de tip ^O^
Myraelawoensdag 26 juni 2013 @ 11:48
Even geen geld voor een ijsmachine, iemand toevallig ervaring met ijsjes maken in van die vormpjes?
MonkNLwoensdag 26 juni 2013 @ 12:36
Zoiets: CUL / Zoku ijsmachine!
?
Myraelawoensdag 26 juni 2013 @ 13:16
quote:
Die recepten kan ik misschien wel gebruiken. Met iets meer geduld terwijl het gewoon in de diepvries staat. :D
Sorellavrijdag 5 juli 2013 @ 22:38
Vanmiddag een ijsmachine bij bcc gekocht merk: proline, met 25 % korting vond ik het wel de moeite waard.
Dus vanmiddag mijn eerste chocolade ijs gemaakt en natuurlijk het recept niet gevolgd met als gevolg dat het in de mond bleef hangen (zalvig ?), maar de smaak was wel goed.

Morgen deze maken;

Yoghurt-vruchtenijs:

175 gr. vruchten, bijv. bosvruchten, frambozen of aardbeien
80 gr. fijne kristalsuiker
50 cc. slagroom
250 cc. yoghurt (dus griekse yoghurt zoals piet zegt :)
2 eetl. citroensap (kan ik hiervoor gewoon citroensap uit een flesje nemen of liever verse citroenen ?)

Was het fruit. Pureer het fruit met de suiker en het citroensap. Voeg het fruitmengsel aan de yoghurt en de slagroom toe. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 30-40 minuten
Pietverdrietvrijdag 5 juli 2013 @ 22:46
Probeer trouwens eens suikerstroop te maken, suiker met weinig water en citroensap 15 minuten te koken, het suiker wordt door het koken met het citroensap gesplitst in fructose en glucose.
Het smaakt dan zachter en wat minder zoet.
De siroop hoeft niet meer op te lossen en het heeft een beter mondgevoel
Sorellazaterdag 6 juli 2013 @ 08:39
Hoe moet ik dat zien piet, het gewicht van het water van de yoghurt aftrekken ?
Pietverdrietzaterdag 6 juli 2013 @ 08:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 juli 2013 08:39 schreef Sorella het volgende:
Hoe moet ik dat zien piet, het gewicht van het water van de yoghurt aftrekken ?
Ik maak een hele zware siroop, gebruik dan 200 gram siroop op 500 gram aardbeien.
Je weegt de pan en de suiker. Als de siroop is afgekoelt weeg je de pan met de siroop. Je kan nu uitrekenen hoeveel % suiker je siroop bestaat. Probeer op 80% te komen met de suiker. Doordat je het gekookt heb met citroen(zuur) inverteert de kristalsuiker, kristalsuiker is een meervoudige suiker, iedere molecuul kristalsuiker bestaat uit een glucose en een fructose molecuul. Door het koken met citroen splits je deze en zal de siroop niet gaan kristaliseren. 400 gram water en een kilo suiker een kwartier koken komt bij mij daar ongeveer op uit.
RobinOokzaterdag 6 juli 2013 @ 11:03
In de herhaling, mijn matcha ijs van vorige week.

9174983015_a53567e748.jpg
Groene thee ijs
fotostarterzaterdag 6 juli 2013 @ 17:12
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 juli 2013 11:03 schreef RobinOok het volgende:
In de herhaling, mijn matcha ijs van vorige week.

[ link | afbeelding ]
Groene thee ijs
Dat ziet er godverdomde lekker uit :D
Excuses voor het vloeken.

Receot gelezen, en ga deze eens proberen te maken. Die smaak lijkt me verrassend lekker.
Jellereppezaterdag 6 juli 2013 @ 17:18
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 juli 2013 11:03 schreef RobinOok het volgende:
In de herhaling, mijn matcha ijs van vorige week.

[ link | afbeelding ]
Groene thee ijs
_O_
RobinOokzaterdag 6 juli 2013 @ 18:27
*bigsmile*
Pietverdrietzaterdag 6 juli 2013 @ 20:13
Vraag me af of dat Matchaijs ook zou smaken als sorbet, ipv op basis van een roomijs
Sorellazaterdag 6 juli 2013 @ 20:54
Het ijs was een kruising tussen yoghurt en sorbet ijs :)

160 gr suiker, 100 ml water, 2 theelepels citroenzuur, 500 gr griekse yoghurt, 150 ml slagroom en 750 gram aardbeien.

Teveel water in verhouding tot de suiker denk maar het is wel voor herhaling vatbaar :)
Pietverdrietzaterdag 6 juli 2013 @ 20:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 juli 2013 20:54 schreef Sorella het volgende:
Het ijs was een kruising tussen yoghurt en sorbet ijs :)

160 gr suiker, 100 ml water, 2 theelepels citroenzuur, 500 gr griekse yoghurt, 150 ml slagroom en 750 gram aardbeien.

Teveel water in verhouding tot de suiker denk maar het is wel voor herhaling vatbaar :)
Das bijna 2 liter ijs
Sorellazondag 7 juli 2013 @ 09:13
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 juli 2013 20:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Das bijna 2 liter ijs
Daar kwam ik ook achter toen mijn blender aardig vol raakte, dus staat er nog een gedeelte in de koelkast om te draaien vandaag :)
Pietverdrietzondag 7 juli 2013 @ 09:19
Werd het ijs niet wat korrelig/kristalvormig? Heb het niet nagerekend, maar lijkt me wat laag in vaste stof
Sorellazondag 7 juli 2013 @ 13:52
Er was wat kristal vorming maar volgens mij is sorbet ijs dat ook ? In ieder geval was het niet storend en lekker en daar gaat het om :)
Pietverdrietzondag 7 juli 2013 @ 14:19
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 13:52 schreef Sorella het volgende:
Er was wat kristal vorming maar volgens mij is sorbet ijs dat ook ? In ieder geval was het niet storend en lekker en daar gaat het om :)
Nee, sorbet kan zo zacht en romig smaken als roomijs.
Sorellazondag 7 juli 2013 @ 15:18
volgend project dus sorbet maken :)
The_strangerzondag 7 juli 2013 @ 18:38
ik lees hier en daar dat invertsuiker bij bewaren kristalisatie (iets) tegengaat en bij meteen opeten een iets beter mondgevoel geeft.
Verder lees ik dat je max 5 tot 10% invertsuiker (op het totaal van suiker) "mag" gebruiken (in het geval van ijs)
Klopt dat en hoe zit het uberhaupt met de hoeveelheid water die in je siroop zit, moet je daar nog voor compenseren?
Pietverdrietzondag 7 juli 2013 @ 18:41
Ik gebruik gewoon mijn eigengemaakt suikersiroop voor sorbet, en ja, ik compenseer voor het water wat er in zit.
FANNvanhetlaatsteuurzondag 7 juli 2013 @ 18:48
quote:
4s.gif Op zaterdag 6 juli 2013 17:12 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Dat ziet er godverdomde lekker uit :D
Excuses voor het vloeken.

Receot gelezen, en ga deze eens proberen te maken. Die smaak lijkt me verrassend lekker.
:D dat was ook het eerste dat ik dacht _O-

nu wil ik IJS :')
The_strangerzondag 7 juli 2013 @ 19:42
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 18:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik gebruik gewoon mijn eigengemaakt suikersiroop voor sorbet, en ja, ik compenseer voor het water wat er in zit.
Ik bedoel, je hebt die zelfgemaakte siroop met 80% suiker. Het recept vraagt om 100 gr suiker. Daarvan mag er blijkbaar 10 gr max invertsuiker zijn. Neem je dan 90gr kristal en 12,5 gr siroop (is 10gr suiker)?
Waar haal je vervolgens 2,5 gr water af of laat je dat vanwege de kleine hoeveelheid achterwege?
Pietverdrietzondag 7 juli 2013 @ 19:46
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 19:42 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Ik bedoel, je hebt die zelfgemaakte siroop met 80% suiker. Het recept vraagt om 100 gr suiker. Daarvan mag er blijkbaar 10 gr max invertsuiker zijn. Neem je dan 90gr kristal en 12,5 gr siroop (is 10gr suiker)?
Waar haal je vervolgens 2,5 gr water af of laat je dat vanwege de kleine hoeveelheid achterwege?
Zoals ik al zei, ik gebruik tegenwoordig gewoon de siroop ipv suiker
Lucky_Strikemaandag 8 juli 2013 @ 16:46
Nou, ik heb het nog niet helemaal onder de knie met mijn ijsmachientje. Zowel mijn yoghurtijs als sorbetijs wordt wel heel koud maar is na 45 min draaien nog steeds geen ijs. Misschien heeft het met de suiker te maken. Ik hou helemaal niet van zoet (en ook niet van de calorieen die daar bij horen) dus ik gebruik niet zoveel suiker.
The_strangermaandag 8 juli 2013 @ 16:50
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 19:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoals ik al zei, ik gebruik tegenwoordig gewoon de siroop ipv suiker
Dus die 10% "regel" lap je aan je laars? Dat maakt het een stuk makkelijker inderdaad, maar dan heb je wel flink wat meer "extra" vocht. Gebruik je het ook voor roomijs of alleen sorbet en indien ook voor roomijs, waar laat je dan vocht weg om voor dat water te corrigeren? Minder room/melk?

quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Nou, ik heb het nog niet helemaal onder de knie met mijn ijsmachientje. Zowel mijn yoghurtijs als sorbetijs wordt wel heel koud maar is na 45 min draaien nog steeds geen ijs. Misschien heeft het met de suiker te maken. Ik hou helemaal niet van zoet (en ook niet van de calorieen die daar bij horen) dus ik gebruik niet zoveel suiker.
Het is ook warm he? Minder maken misschien? (mits je schijf wel koud genoeg is)
Pietverdrietmaandag 8 juli 2013 @ 16:50
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Nou, ik heb het nog niet helemaal onder de knie met mijn ijsmachientje. Zowel mijn yoghurtijs als sorbetijs wordt wel heel koud maar is na 45 min draaien nog steeds geen ijs. Misschien heeft het met de suiker te maken. Ik hou helemaal niet van zoet (en ook niet van de calorieen die daar bij horen) dus ik gebruik niet zoveel suiker.
Probeer eens half zoveel er in te doen. Ik neem aan dat je er eentje met een koude accu hebt?
Accu 48 uur in vriezer, vriezer op minstens -20. Massa goed koelen.
Pietverdrietmaandag 8 juli 2013 @ 16:53
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:50 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Dus die 10% "regel" lap je aan je laars? Dat maakt het een stuk makkelijker inderdaad, maar dan heb je wel flink wat meer "extra" vocht. Gebruik je het ook voor roomijs of alleen sorbet en indien ook voor roomijs, waar laat je dan vocht weg om voor dat water te corrigeren? Minder room/melk?
Alleen voor sorbet, roomijs maak ik met gewoon suiker.
200 gram siroop op 500 gram aardbeien voor sorbet, wordt cremig romig sorbet.
Lucky_Strikemaandag 8 juli 2013 @ 16:58
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Probeer eens half zoveel er in te doen. Ik neem aan dat je er eentje met een koude accu hebt?
Accu 48 uur in vriezer, vriezer op minstens -20. Massa goed koelen.
Ik kan de temperatuur van de vriezer niet apart van de koelkast instellen en al helemaal niet op een aantal graden. Maar volgens onze thermometer is hij koud genoeg. Het koelelement heeft een uur of 32 in de vriezer gestaan. De aardbeien van het sorbetijs hebben 2 dagen in de koelkast gestaan voor ik ze in de blender deed. Ik heb ze daarna niet meer gekoeld, dom natuurlijk. Ik zal volgende keer de massa na bereiding nog eens koelen en ook minder maken.

Maar zou je desnoods ook ijs zonder suiker kunnen maken?
The_strangermaandag 8 juli 2013 @ 17:04
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Alleen voor sorbet, roomijs maak ik met gewoon suiker.
200 gram siroop op 500 gram aardbeien voor sorbet, wordt cremig romig sorbet.
Ah, ik dacht ook voor roomijs, kwam al niet uit de rekensom...

Ga je sorbet morgen even proberen, heb toch nog drie bakken aardbeien "over"..
Pietverdrietmaandag 8 juli 2013 @ 17:19
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:58 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik kan de temperatuur van de vriezer niet apart van de koelkast instellen en al helemaal niet op een aantal graden. Maar volgens onze thermometer is hij koud genoeg. Het koelelement heeft een uur of 32 in de vriezer gestaan. De aardbeien van het sorbetijs hebben 2 dagen in de koelkast gestaan voor ik ze in de blender deed. Ik heb ze daarna niet meer gekoeld, dom natuurlijk. Ik zal volgende keer de massa na bereiding nog eens koelen en ook minder maken.

Maar zou je desnoods ook ijs zonder suiker kunnen maken?
Het gaat bij ijs om droge stof, te weinig droge stof en je krijgt kristalvorming, te veel en het wordt een dikke pasta. Droge stof is bijvoorbeeld suiker, proteines of vet.
Bij een sorbetijs maak je het zonder zuivel, dus geen room (vet en eiwit) dus moet je suiker(stroop) gebruiken om een mooie structuur en lekker modgevoel te krijgen.
Als het te zoet is, kan je bv glucose(stroop) gebruiken, dat is minder zoet per kilo. Sommig fruit (mango) heeft minder suiker nodig dan ander, omdat het al uit zichzelf veel suikers bevat.
Vruchtenijs met zuivel vind ik persoonlijk nooit zo lekker, room of yoghurt onderdrukt de smaak van het fruit.
djkoelkastzaterdag 8 augustus 2015 @ 18:49
Na 760 dagen eens een kick, want ik heb een zelfvriezende ijsmachine gekocht.
Begonnen met vanilleijs en alhoewel niet slecht is het nog niet perfect, want ik kom vetbolletjes in mijn ijs tegen en het is wat korrelig. Wat is er misgegaan?
Ik heb me gebaseerd op 2 ijsrecepten en het volgende gedaan:

200ml volle melk (niet gehomogeniseerd)
200ml slagroom (van dezelfde boer als de melk)
25g boter (ook van dezelfde boer)
100g suiker
4 eierdooiers
1 vanillestokje
snufje zout

De melk verwarmd met het vanillestokje, laten trekken, als laatst de boter erbij.
Eierdooiers + suiker schuimig geslagen, getemperd, alles bij elkaar, au bain marie het hele verhaal weer verwarmd tot het begon te binden.
Teruggekoeld in een koele au bain marie.
Koude slagroom geslagen tot deze al wat stevig werd (maar nog niet voldoende voor op je taart zeg maar) en dat door het koude mengsel gedaan.
Dat in de ijsmachine en die een uur laten draaien (standaardprogramma). Hij koelt zelf en na een uur was het ijs inderdaad mooi, alleen:

iets te korrelig
vetbolletjes (van slagroom, melk of boter)

Zeker geen slechte 1e poging, maar ik doe iets fout. Zit hier een ijsgoeroe die me wat tips kan geven?
Uiteindelijk wil ik pistacheijs gaan maken zoals bij betere ijssalons, dat het ècht naar pistache smaakt en niet naar aroma. Ik weet dat ze dat met pistacheolie doen, wellicht heeft iemand hier de juiste verhoudingen.
Gebruikersnazaterdag 8 augustus 2015 @ 19:02
quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 16:58 schreef Lucky_Strike het volgende:

.

Maar zou je desnoods ook ijs zonder suiker kunnen maken?
Ik maal zelf altijd ijs zonder extra suiker, en dat gaat prima. Zeker als je het niet keihard laat bevriezen.

Weet niet of je het wat vindt, maar je zou kunnen experimenten met andere bindmiddelen zoals xanthaangum, gelatine of zelfs psylliumvezels. Zelf door ook dat eigenlijk niet omdat ik het zo al goed vind. Wel minder luchtig dan echt roomijus
Pietverdrietzaterdag 8 augustus 2015 @ 23:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 augustus 2015 18:49 schreef djkoelkast het volgende:
Na 760 dagen eens een kick, want ik heb een zelfvriezende ijsmachine gekocht.
Begonnen met vanilleijs en alhoewel niet slecht is het nog niet perfect, want ik kom vetbolletjes in mijn ijs tegen en het is wat korrelig. Wat is er misgegaan?
Ik heb me gebaseerd op 2 ijsrecepten en het volgende gedaan:

200ml volle melk (niet gehomogeniseerd)
200ml slagroom (van dezelfde boer als de melk)
25g boter (ook van dezelfde boer)
100g suiker
4 eierdooiers
1 vanillestokje
snufje zout

De melk verwarmd met het vanillestokje, laten trekken, als laatst de boter erbij.
Eierdooiers + suiker schuimig geslagen, getemperd, alles bij elkaar, au bain marie het hele verhaal weer verwarmd tot het begon te binden.
Teruggekoeld in een koele au bain marie.
Koude slagroom geslagen tot deze al wat stevig werd (maar nog niet voldoende voor op je taart zeg maar) en dat door het koude mengsel gedaan.
Dat in de ijsmachine en die een uur laten draaien (standaardprogramma). Hij koelt zelf en na een uur was het ijs inderdaad mooi, alleen:

iets te korrelig
vetbolletjes (van slagroom, melk of boter)

Zeker geen slechte 1e poging, maar ik doe iets fout. Zit hier een ijsgoeroe die me wat tips kan geven?
Uiteindelijk wil ik pistacheijs gaan maken zoals bij betere ijssalons, dat het ècht naar pistache smaakt en niet naar aroma. Ik weet dat ze dat met pistacheolie doen, wellicht heeft iemand hier de juiste verhoudingen.
Vetbolletjes wil voor mij zeggen dat de emulsie uit elkaar valt.
Volgende keer de boter weglaten of pas toevoegen als hetgeen waar je het aan toevoegt lichaamstemperatuur heeft. Je kan ook een emulgator gebruiken, zoals soyalecitine.
Boter weglaten is waarschijnlijk het eenvoudigste

Bedoel je met te korrelig dat er ijskristallen in zaten? Dan is de verhouding droge stof te laag
djkoelkastzondag 9 augustus 2015 @ 01:55
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 augustus 2015 23:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vetbolletjes wil voor mij zeggen dat de emulsie uit elkaar valt.
Volgende keer de boter weglaten of pas toevoegen als hetgeen waar je het aan toevoegt lichaamstemperatuur heeft. Je kan ook een emulgator gebruiken, zoals soyalecitine.
Boter weglaten is waarschijnlijk het eenvoudigste

Bedoel je met te korrelig dat er ijskristallen in zaten? Dan is de verhouding droge stof te laag
Ik heb juist de boter toegevoegd omdat anders 100g suiker misschien te weinig was, maar zoeter dan dit moet het echt niet worden. Wat kan ik nog meer voor droge stof i.p.v. suiker toevoegen aan een simpel vanillerecept?
Boter is dus te vroeg toegevoegd, dat is makkelijk te verhelpen.

Ik denk dat het kristallen zijn ja, maar niet extreem, maar gewoon nog lang niet zoals in een goede ijssalon.
Pietverdrietzondag 9 augustus 2015 @ 10:50
quote:
0s.gif Op zondag 9 augustus 2015 01:55 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb juist de boter toegevoegd omdat anders 100g suiker misschien te weinig was, maar zoeter dan dit moet het echt niet worden. Wat kan ik nog meer voor droge stof i.p.v. suiker toevoegen aan een simpel vanillerecept?
Boter is dus te vroeg toegevoegd, dat is makkelijk te verhelpen.

Ik denk dat het kristallen zijn ja, maar niet extreem, maar gewoon nog lang niet zoals in een goede ijssalon.
Tja de ijssalon, die gebruiken maar al te vaak poeders en mixen voor hun ijs.
Je zou, als je niet meer suiker wilt toevoegen ook bv melkpoeder kunnen gebruiken om je droge stof aandeel omhoog te krijgen. Verder zijn prof ijsmachines een heel ander slag dan huishoudmachines, die hebben enorm koelvemogen.
Wat heb je voor een ijsmachine?

Als je snel vriest heb je ook minder kans op kristalvorming, dus je ijsbeslag heel koud en je ijsmachine een tijdje leeg laten lopen voordat je er je beslag er in doet.
djkoelkastzondag 9 augustus 2015 @ 14:21
quote:
1s.gif Op zondag 9 augustus 2015 10:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja de ijssalon, die gebruiken maar al te vaak poeders en mixen voor hun ijs.
Je zou, als je niet meer suiker wilt toevoegen ook bv melkpoeder kunnen gebruiken om je droge stof aandeel omhoog te krijgen. Verder zijn prof ijsmachines een heel ander slag dan huishoudmachines, die hebben enorm koelvemogen.
Wat heb je voor een ijsmachine?

Als je snel vriest heb je ook minder kans op kristalvorming, dus je ijsbeslag heel koud en je ijsmachine een tijdje leeg laten lopen voordat je er je beslag er in doet.
Eentje van Trebs, stonden goede recensies over.
Volgende keer wil ik de vla ook eerst een nachtje in de koelkast doen, maar daar had ik nu geen tijd voor. Zijn er nog andere dingen dan melkpoeder? De boer waar ik melk haal heeft geen melkpoeder namelijk _O-

De ijssalon hier in de buurt gebruikt geen poeders, althans, toen ik er naar vroeg zeiden ze dat ze alles vers maakten en het smaakt totaal anders dan andere ijssalons. Dat zegt niet alles, maar het is in elk geval al een stuk beter.
The_strangerzondag 9 augustus 2015 @ 19:35
quote:
0s.gif Op zondag 9 augustus 2015 14:21 schreef djkoelkast het volgende:
De ijssalon hier in de buurt gebruikt geen poeders, althans, toen ik er naar vroeg zeiden ze dat ze alles vers maakten en het smaakt totaal anders dan andere ijssalons. Dat zegt niet alles, maar het is in elk geval al een stuk beter.
Vers maken bedoelen ze vast mee die dag op locatie, niet zozeer geen poeders. Wat is, qua "vers" het verschil tussen melk poeder en suiker?
djkoelkastzondag 9 augustus 2015 @ 22:26
quote:
1s.gif Op zondag 9 augustus 2015 19:35 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Vers maken bedoelen ze vast mee die dag op locatie, niet zozeer geen poeders. Wat is, qua "vers" het verschil tussen melk poeder en suiker?
Vers als in geen aanlengpoeder met water ;)
Pietverdrietdinsdag 25 april 2017 @ 18:45
Kick
Lees dit topic net nog eens door en kom er achter dat mijn tweede ijsmachine al weer tien jaar prima zijn werk verricht *O* *O* *O*