abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 28 december 2006 @ 18:26:39 #1
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_44800443
Onweer

Onweer is het verschijnsel van een of meer elektrische ontladingen in de atmosfeer. Onweer is waarneembaar als een lichtflits, de bliksem direct of later gevolgd door een scherp of dof rommelend geluid, de donder. Tijdens onweer treedt een vonkoverslag op in de atmosfeer, die gepaard gaat met veel lawaai.

Onweer op komst op 17 juli 2004 in Enschede. Opvallend is de langgerekte rolwolk, dikwijls een voorbode van hevig noodweer.

In de aardatmosfeer heerst altijd een elektrisch veld. Doorgaans is dit weinig opvallend, maar in buienwolken kan de veldsterkte zo hoog oplopen dat de doorslagspanning van de lucht wordt overschreden. In het laboratorium zou dan een vonk overspringen, maar bij een wolk leidt dat tot een soort kettingreactie: de bliksem. Men onderscheidt bij onweer warmteonweer, losse onweersbuien die bijvoorbeeld boven een warme tot zeer warm landoppervlak ontstaan en frontale onweersbuien, die te maken hebben met passerende storingen (depressies, fronten) in de atmosfeer.

Onweer komt vrijwel overal ter wereld voor, behalve in de poolstreken. 'Boven' de poolcirkels (rond 65 gr. Noorder- en Zuiderbreedte) komt onweer vrij zelden voor. Het meest frequent is het onweer dat in de tropen voorkomt. In Centraal-Afrika komt onweer op meer dan 200 dagen per jaar voor, in Oeganda zelfs op 240 dagen. In Nederland onweert het gemiddeld 28 tot 32 dagen per jaar.

De activiteit van de onweersbuien kan van plaats tot plaats sterk uiteenlopen. Op de ene plaats kunnen tientallen millimeters regen vallen, terwijl het op enkele kilometers daar vandaan nagenoeg droog blijft. Ook windstoten en hagel kunnen heel lokaal optreden, zodat tevoren nauwelijks is aan te geven welke gebieden het ergst zullen worden getroffen.

Inhoud
* 1 Geluid bij onweer
* 2 Ontstaan van onweer
* 3 Onweer zien aankomen
* 4 Zwaar onweer
* 5 Bronnen

Geluid bij onweer

De knal bij de bliksemflits ontstaat doordat de lucht binnen het pad van de vonk sterk verhit wordt en uitzet. De snelle en plotselinge uitzetting van de lucht veroorzaakt een flinke schokgolf dat hoorbaar is als donder.
Uit de tijd die verstrijkt tussen bliksem en donder kan men afleiden of het onweer nabij is. Het geluid legt in drie seconden een afstand van ongeveer één kilometer af. Als de donderklap binnen 10 seconden na de bliksemontlading te horen is dan is de betreffende ontlading op ongeveer 3 kilometer afstand. Daar buien zich over vele vierkante kilometers kunnen uitstrekken, geeft dit geen directe indicatie van de afstand van de bui, daar de ontladingen zich op verschillende plaatsen onder de wolk kunnen voordoen. De afstand waarop men onweer kan waarnemen is vrij groot. De bliksem kan men bij helder weer tot zo'n 150 á 200 km afstand nog zien. Op grote afstanden kan de bliksem op grote hoogte in volle duisternis nog gezien worden. De donder kan - afhankelijk van de weerkundige omstandigheden en andere geluiden - tot op ongeveer 25 km afstand gehoord worden.

Als het onweer erg dichtbij is hoort men alleen een scherpe knal. Als het onweer ver weg is hoort men een gedempt, maar wel langdurig donderen en narommelen. Dit verschil komt door twee effecten:
  • De geluidsabsorptie van de atmosfeer en de bodem. Over grote afstanden worden de hogere frequenties van het geluid geabsorbeerd, zodat alleen de lage frequenties overblijven. De scherpe knal bevat ook veel hoge frequenties, die als het onweer verder weg gehoord wordt, zijn geabsorbeerd.
  • De nagalm. Ook in de openlucht treden echo's op, waardoor de eenmalige knal verandert in een langdurig donderen.

    Ontstaan van onweer

    In de meeste buien verzamelt zich de positieve lading boven en de negatieve lading onder in de atmosfeer. Het spanningsverschil tussen beide ladingen kan wel 300 miljoen volt bedragen, zodat de top van de bui sterk positief is ten opzichte van de ionosfeer en de onderzijde negatief ten opzichte van aarde. Zowel boven als onder de bui is dus het veld tegengesteld gericht aan het mooi-weer veld en loopt een lekstroom omhoog. Onder de bui noemt men dit de zogenaamde puntontladingsstroom. Deze naam is ontleend aan de duidelijke voorkeur van deze stroom de aarde te verlaten via uitsteeksels als torens, bomen, e.d. Zulke punten blijven -indien ze voldoende geleiden- op dezelfde spanning als de aarde en die kan sterk afwijken van het ongestoorde veld op die hoogte. Juist boven spitse punten is dus de veldsterkte het hoogst. De overal in de atmosfeer aanwezige ladingsdragers (ionen) gaan zich verplaatsen richting deze punten met hoge veldsterkte. Hierdoor ontstaat een kanaal met geladen deeltjes. Dit kanaal wordt hierdoor beter geleidend dan de omringende lucht, zodat er een grote vonk doorslaat de eigenlijke bliksem.

    In extreme gevallen botsen geladen deeltjes zo hevig, dat nog meer ionisatie van luchtmoleculen plaats vindt en daarbij kan energie in de vorm van licht vrij komen. Dit is het bekende 'Sint Elmusvuur'.


    Stapelwolken, voorbode van een hevig onweer.

    Zelfs als er nog nauwelijks bewolking is, kunnen we de veranderingen zien aankomen. Als bijvoorbeeld de strepen van vliegtuigen langzaam oplossen of uitdijen of als de lucht vol raakt met windveren gaat het meestal mis. Opbollende stapelwolken luiden in veel gevallen een weersverandering in, zeker als ook de wind aantrekt en ook de hoeveelheid bewolking toeneemt. De typische onweerswolk wordt cumulonimbus genoemd.

    Onweerskansen verraden zich soms al een dag tevoren door wolken die het uiterlijk hebben van een langgerekte bank met opbollende torentjes van kastelen. Soms is die bewolking 's ochtends al te zien waarna de lucht weer helemaal opklaart. Vaak is dat dan maar tijdelijk en ontwikkelen zich in de middag of avond stapelwolken die uitgroeien tot onweersbuien. De kans op onweer is dan ook het grootst. In berggebieden vormen de buienwolken zich meestal eerst bij de toppen, terwijl in het dal de zon nog blijft schijnen.

    Zwaar onweer

    Zware onweersbuien zijn meestal het gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden, zoals grote temperatuursverschillen, vochtige lucht en een sterke wind op grote hoogte in de atmosfeer. Bovendien hangt de intensiteit van het onweer af van het tijdstip van de dag waarop de buien passeren. In de zomermaanden is de kans op zware buien in de avond en het begin van de nacht in het algemeen het grootst.

    Bij (opkomend) zwaar onweer met soms ieder seconde een bliksemflits, kan het heftig tekeer gaan en kunnen plotselinge windvlagen, slagregens en hagel optreden. Zware onweersbuien ontstaan in een vochtig overgangsgebied van zeer warm (tropisch) naar veel kouder weer. Tijdens zo'n bui kan de temperatuur in minder dan een half uur 10 tot 15°C dalen. De buien worden het hevigst als er op grote hoogte in de atmosfeer een zeer sterke wind staat (straalstroom).

    De buienwolken kunnen uitgroeien tot ongeveer 15 kilometer hoogte en bevatten een enorme hoeveelheid onderkoeld water en op grote hoogte ijskristallen, waardoor ze veel neerslag kunnen opleveren. Sommige buien leveren meer dan tien millimeter in een half uur op. In zo'n wolkencomplex met sterk stijgende en dalende luchtstromingen hebben de druppels een lange weg te gaan voor ze het aardoppervlak bereiken. Daardoor kunnen ze almaar groter worden en dat verklaart de flinke druppels of hagelstenen die uit een zware bui vallen. Zware onweersbuien kunnen hagelstenen zo groot als tennisballen produceren.

    Buien groeperen zich vaak langs lijnen, die worden voorafgegaan door windstoten. Het gevaarlijke weer is in de lucht te herkennen aan buidelvormige wolken aan de rand van het buiengebied. De wind kan al opsteken als de eigenlijke bui nog tientallen kilometers verwijderd is, wat zeer verraderlijk is.

    Bijzonder zware buien worden soms voorafgegaan door een rolwolk, een indrukwekkende, scherp begrensde wolkenbank, die inktzwart kan zijn. Ook overdag kan het dan aardedonker worden. Een rolwolk wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. Het is een voorkeursplaats voor windhozen, maar vaak blijft het bij een begin van hoosvorming in de lucht. Reikt de slurf wel tot de grond, dan is schade onvermijdelijk.

    ------
    "De atmosfeer staat op ontploffen reeks" is een lang lopende reeks op FOK! waar ten tijde van onweer altijd flink en druk in gepost wordt als er ergens in Nederland onweer is. Verder is het ook een gezellige weerchat reeks die al 4 jaar bestaat op FOK!. En een behoorlijk vaste user-base heeft van weer-freakz.
  •   Moderator zaterdag 30 december 2006 @ 23:48:18 #2
    72712 crew  Rene
    Dabadee dabadaa
    pi_44875597
    Ik vind altijd de donder het kuttigst...
     | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
    pi_44911578
    Die bovenste foto: legendarisch foto op een legendarische dag .
      maandag 1 januari 2007 @ 13:20:16 #4
    35446 NT-T.BartMan
    voorgoed vertrokken
    pi_44912127
    Mogen sterke onweerverhalen ook?

    Een paar jaar geleden is de bliksem ingeslagen in het kantoorpandje waar ik aan het werk was.
    Er stond toen een collega te roken op de brandtrap buiten, die kwam volkomen verblind en half-doof naar binnen wankelen. Wat een licht en wat een lawaai!!

    Zo ongeveer álle computers waren kapot, de meeste beeldbuizen ook (die gingen met een boosaardig BZZZZZT! en een rookwolkje uit de achterkant kapot). De apparatuur stond op een stapel in de hal voor de vuilnisman, het had iets triests-komisch om te zien hoe slecht de moderne apparatuur tegen het natuurgeweld kan.

    Overigens was de serverruimte er vrijwel zonder schade afgekomen, alleen de UPS annex netfilter was te barsten.
      maandag 1 januari 2007 @ 13:35:42 #5
    3671 glasbak
    Sjeeskees ©®
    pi_44912456
    Leerzaam topic
    pi_44912545
    quote:
    Op donderdag 28 december 2006 18:26 schreef Drugshond het volgende:

    ...

    [afbeelding]
    Onweer op komst op 17 juli 2004 in Enschede. Opvallend is de langgerekte rolwolk, dikwijls een voorbode van hevig noodweer.

    ...
    Toen was ik jarig
    More oneness, less categories
    Open hearts, no strategies
    Decisions based upon faith and not fear
    People who live right now and right here
    pi_44912556
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 12:47 schreef Roel_Jewel het volgende:
    Die bovenste foto: legendarisch foto op een legendarische dag .
    zwaar mooie foto idd.. maar volgens mij heb ik die dag liggen slapen ofzow, iedereen heeft het maar over een legendarische dag, en ik weet van niks Onweer zal wel weer om Rotterdam heen gewaaid zijn, is altijd zo
      maandag 1 januari 2007 @ 13:46:17 #8
    3671 glasbak
    Sjeeskees ©®
    pi_44912663
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 13:39 schreef trancethrust het volgende:

    [..]

    Toen was ik jarig
    Ik ook
      maandag 1 januari 2007 @ 13:50:54 #9
    89730 Drugshond
    De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
    pi_44912759
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 13:20 schreef NT-T.BartMan het volgende:
    Mogen sterke onweerverhalen ook?
    Waarom niet ?

    Ik heb 2 verhalen eigenlijk.
    Onweer in Tilburg (01-06-1991) kan er hooguit een week naast zitten.
    Bijzonder heftig onweer >60 inslagen per minuut. En het was een nachtelijke disco met soundeffects.
    Zeer laag hangende bewolking dus de meeste onweerders gingen richting grond. En was niet zomaar een onweer, deze duurde uren lang met veel kabaal.

    Onweer hier in EIndhoven (ergens in 2004), die wellicht nog vreemder was. Meer dan 20 blikseminslagen die je binnen 0,5-1 seconde qua afstand kon schatten. Ik heb toen echt uit paniek alle stekkers uit alle stopcontacten moeten rukken. Naar buiten lopen was bijna een soort van Russisch roulette geworden.
    Ik ben niet snel bang of zo..... maar toen kwam de hemel echt naar beneden.
    pi_44912793
    Ik heb een hekel aan onweer. Het begint wel flitsend, maar eindigt altijd met gedonder...
    codecaster.tweakblogs.net
    I wasn't masturbating, I was just cleaning it and it went off!
    Taal is een communicatieprotocol. Een protocol staat of valt met het correct toepassen van de regels die het omhelst.
      maandag 1 januari 2007 @ 13:57:37 #11
    35446 NT-T.BartMan
    voorgoed vertrokken
    pi_44912902
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 13:50 schreef Drugshond het volgende:

    [..]

    Waarom niet ?

    [...]

    Onweer hier in EIndhoven (ergens in 2004), die wellicht nog vreemder was. Meer dan 20 blikseminslagen die je binnen 0,5-1 seconde qua afstand kon schatten. Ik heb toen echt uit paniek alle stekkers uit alle stopcontacten moeten rukken. Naar buiten lopen was bijna een soort van Russisch roulette geworden.
    Ik ben niet snel bang of zo..... maar toen kwam de hemel echt naar beneden.
    Ergens eind jaren negentig werd ik wakker van een nachtelijk onweer, heel bizar. Het weerlichtte aan één stuk door, 't was meer licht dan donker. En dan heb ik het over meerdere ontladingen per seconde. Maar vreemd genoeg was er geen dondertje te horen

    En uit mijn jeugd (en dat ís al een tijdje geleden!!! Jaartje of 30 terug in de tijd!) herinner me ik een onweer waar het van FLIHIHIHIHIHITSSSS!!!!! *poem* ging. Érg vreemd, maar zo is het als ik me herinner.
    Ik dacht echt dat ik aan het dromen was ofzo...
    pi_44912961
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 13:50 schreef Drugshond het volgende:
    Onweer hier in EIndhoven (ergens in 2004), die wellicht nog vreemder was. Meer dan 20 blikseminslagen die je binnen 0,5-1 seconde qua afstand kon schatten. Ik heb toen echt uit paniek alle stekkers uit alle stopcontacten moeten rukken. Naar buiten lopen was bijna een soort van Russisch roulette geworden.
    Ik ben niet snel bang of zo..... maar toen kwam de hemel echt naar beneden.
    dat wil ik nog een keer meemaken (wel terwijl ik thuis ben, niet terwijl ik middenin een weiland loop )
      maandag 1 januari 2007 @ 14:01:06 #13
    3671 glasbak
    Sjeeskees ©®
    pi_44912972
    IK heb zelf een paar maanden twee maal wat vreemds meegemaakt. Ik kan niet verklaren wat het precies is, maar het leek mij op onweer.
    Het vreemde was alleen dat er geen lichtflits aan te pas kwam en het gedonder loeihard, ongelovelijk dichtbij klonk en toch wel een 4 a 5 seconden aanhield.
    Het was midden in de nacht (rond een uur of 4) en het gekke is, ik was haast verstijft van angst. Ik ben niet bang voor onweer, sterker nog ik ben er gek op.. Maar dit was een ervaring waar ik me even geen raad mee wist.
    Ik heb die nacht haast niet meer geslapen, maar verder heb ik geen onweer kunnen ontdekken. Heel gek. Gewoon eenmalig, keihard, pal boven ons hoofd, geen lichtflits en ik weet zeker dat het niet in m'n droom was ofzo, want m'n autoalarm sloeg ook op hol.

    Een maand later ongeveer, het zelfde. Ook midden in de nacht.. Ook zonder flits.. Maar dan wat minder lang.

    En we spreken hier over een tropisch klimaat, 25-32 graden celcius, dicht bij de kust en redelijk vlak land.
    pi_44912992
    Tsja, dat kan. Wolken zijn driedimensionaal, dus de flits kon best aan de bovenkant tussen twee wolken door schieten, waardoor jij de flits niet ziet, maar wel de donder hoort.
    codecaster.tweakblogs.net
    I wasn't masturbating, I was just cleaning it and it went off!
    Taal is een communicatieprotocol. Een protocol staat of valt met het correct toepassen van de regels die het omhelst.
    pi_44919033
    Bliksem treft campinggasten via bodem

    Bij een blikseminslag op een camping in het Australische New South Wales zijn twee mensen gewond geraakt.

    Een familie kampeerde tijdens een nachtelijk onweer op een camping, toen maandag de bliksem in een boom sloeg. Via de wortels en de ondergrond bereikte de ontlading de familie. De kinderen bleven daarbij ongedeerd, maar de ouders liepen flinke brandwonden op aan benen, arm en lichaam. In de loop van Nieuwjaarsdag mocht de vader het ziekenhuis verlaten.

    VWK

    Op deze manier kan het ook dus.
    pi_44919814
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 13:57 schreef NT-T.BartMan het volgende:

    [..]

    Ergens eind jaren negentig werd ik wakker van een nachtelijk onweer, heel bizar. Het weerlichtte aan één stuk door, 't was meer licht dan donker. En dan heb ik het over meerdere ontladingen per seconde. Maar vreemd genoeg was er geen dondertje te horen

    En uit mijn jeugd (en dat ís al een tijdje geleden!!! Jaartje of 30 terug in de tijd!) herinner me ik een onweer waar het van FLIHIHIHIHIHITSSSS!!!!! *poem* ging. Érg vreemd, maar zo is het als ik me herinner.
    Ik dacht echt dat ik aan het dromen was ofzo...
    Dat eerste herken ik ook uit de jaren negentig jah. ik werd midden in de nacht wakker, gordijn open.. licht buiten!. weer gordijnen dicht en toen op de normale tijd wakker.. werd het net pas licht.. ik dacht zelf dat ik dat gedroomd had ( terwijl ik nooit droom). en mijn moeder geloofde me ook niet.. maar nu je het zegt. ik heb dus hetzelfde meegemaakt
    bye
    pi_44922245
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 12:47 schreef Roel_Jewel het volgende:
    Die bovenste foto: legendarisch foto op een legendarische dag .
    Ik was erbij in Enschedé Tov subforum trouwens, nu pas opgemerkt
    -
      maandag 1 januari 2007 @ 20:10:58 #18
    705 Kiegie
    Nu niet meer gehackt
    pi_44922619
    Vamorgen hier in Rotterdam-Noord tijdens een korte hagelbui in enen een flits met direct daarop een vreselijke klap. Echt een harde dreun.
    Daarna niks meer. Hagel hield direct op, en verder geen flitsje of gerommel meer gehoord.
    En nee, het was geen vuurwerk.
    Vreemd, zo'n op zichzelf staande inslag.
    Dat verandert alles
    pi_44927410
    quote:
    Op donderdag 28 december 2006 18:26 schreef Drugshond het volgende:
    ...

    Onweer op komst op 17 juli 2004 in Enschede. Opvallend is de langgerekte rolwolk, dikwijls een voorbode van hevig noodweer.
    ...
    Het is geen rolwolk maar een shelfcloud. Dit is een rolwolk.

    Een shelfcloud zit vast aan de bui. Een rolwolk zit er niet aan vast. Alleen men gebruikt vaak rolwolk als men een shelfcloud ziet. Dit omdat er geen goed Nederlands woord voor shelfcloud is .

    Verder is het een interessant stuk
    Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
    [b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
    |[b]DASOO
    | LastFM|
    pi_44936766
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 12:47 schreef Roel_Jewel het volgende:
    Die bovenste foto: legendarisch foto op een legendarische dag .
    Die rolwolk heb ik nog een stuk of 10 foto's van
    Kan ze alleen niet terugvinden
    pi_44962454
    Afgelope avond (1dec) was ik op Texel en s'avonds rond 12 uur zag ik een flits, waarbij ik nie tmeteen aan onweer dacht, maar 6 seconde later hoorde ik een enorme kanl, zo hard heb ik ze nog nooit meegemaakt 2 seconden later kwam een enorme schokgolf langs waardoor het hele huis trilde, auto alarmen afgingen en je honden hoorde blaffen, ik schrok me dood en rolde uit m'n bed, dacht eerder dat er een bom was ontploft ofzo.. aangezien het de eerste flits was van de avond dacht ik niet meteen aan onweer. Nou heb ik niets in het nieuws gezien erover en op irc wisten anderen die in de buurt van alkmaar wonen hetzelfde te vertellen over deze knal, weet iemand wat er gebeurd is?? Ik vermoed dat het op iets van de marine is ingeslagen ofzo :S of hetw as de hardste knal ooit O.o het leek wel een film lol.
      woensdag 3 januari 2007 @ 11:18:12 #22
    113650 maniack28
    Dresden Dolls O+
    pi_44966811
    quote:
    Op maandag 1 januari 2007 12:47 schreef Roel_Jewel het volgende:
    Die bovenste foto: legendarisch foto op een legendarische dag .
    Waarom moet iedereen dat nu altijd roepen!!!!

    Ik was net onderweg naar Zweden voor een week vakantie

    En ik haat het dat ik er niet was

    Gelukkig heb ik de legendarische dag 7 december 2006 wel mee gemaakt Klik voor foto's
    Cause I'd rather continue my trip to the top of the mountain then freeze to death in the valley.
    pi_44968620
    quote:
    Op woensdag 3 januari 2007 11:18 schreef maniack28 het volgende:
    Gelukkig heb ik de legendarische dag 7 december 2006 wel mee gemaakt Klik voor foto's
    wat moet dat zijn?
    pi_44968684
    Dit vind ik echt een zwaar gave foto Zoiets wil ik nog weleens in het echt zien

      woensdag 3 januari 2007 @ 12:42:31 #25
    143274 -skippybal-
    Stuiterdestuiter
    pi_44969011
    Ik deze nu als background:

    LastFM
    03/06 Maccabees - 10/06 Gaslight Anthem - 18/06 Oi Vai Voi - 20/06 Green Beats - 24/06 Ghinzu - 18/07 Extrema Outdoor
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')