abonnement Unibet Coolblue
  zondag 1 maart 2009 @ 17:55:57 #201
262 Re
Kiss & Swallow
pi_66588061
mooi zo , althans van de rust die je er weer bovenop heeft gebracht
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_66832154
Mjah schizofrene mensen kunnen helaas last hebben van telkens terugkerende psychoses. In uitzonderlijke gevallen kan men genezen van de psychotische periode's bij schizofrenie. Schizofrenie zelf is volgens mij (nog) niet te genezen.
quote:
Op dinsdag 1 mei 2007 22:43 schreef aloa het volgende:
Ik ken iemand met schizofrenie. Die is echt zwaar ziek.
Ze hoort en ziet allerlei dingen, die er niet zijn.
Ze zit al jaren in een inrichting, maar af en toe zie je haar weer op straat lopen.

Alsof ze in een compleet andere wereld leeft.
pi_66909758
Vandaag had ik best snel nadat ik de medicatie had genomen bier gedronken. Best grappig gevoel. Maar voor de rest gaat het niet zo goed eigenlijk. Ik leef in een droomwereld. Ik kan niet bevatten hoe mensen zijn, WAAROM ze zo zijn. Er zijn veel Slechten.
pi_66910172
quote:
Op donderdag 19 februari 2009 19:24 schreef het-ero het volgende:

[..]

Dit stukje kwam ik ergens anders net tegen hier op Fok!:

Middelen zoals: Ritalin, Concerta, Strattera, XTC, Cocaïne, Cannabis, Prozac en alle nieuwe antidepressiva, verwoesten dosis na dosis het zenuwstelsel op eenzelfde scheikundige en fysiologische manier. Vandaar dat na langdurig gebruik van deze middelen het gedrag steeds met antipsychotica gecorrigeerd moet worden.
eigenlijk zou ik me dan eerder druk maken over die ritalin dan over cannabis. het een krijg je als kind, het ander is (als het goed is iig) een keuze die je maakt als volwassene
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_66922453
I used to be schizofrenic....
but were ok now....
best regards
  woensdag 11 maart 2009 @ 02:35:48 #206
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_66922608
quote:
Op woensdag 11 maart 2009 02:02 schreef upinsmoke het volgende:
I used to be schizofrenic....
but were ok now....
  woensdag 11 maart 2009 @ 12:08:31 #207
174875 Stigma
Bonbonnetje?
pi_66930125
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 22:10 schreef KonnieKipke het volgende:

[..]

De meesten krijgen het wel rond de 20-24, en er is ook een groep die het rond de 30 krijgt.. Maar schizofrenie op oudere leeftijd kan ook >40. Dan komt zelden voor.
Recente studies hebben uitgewezen dat het misschien komt door de groei van de hersenen op die leeftijd. De hersenen groeien namelijk veel langer door dan men vroeger dacht. Afwijkingen die tot schizofrenie lijden zouden dan waarschijnlijk het meest aan het eind van de puberteit of tot een jaar of 25 ontwikkeld worden. Vaak is het ook een stadium waarin veel mensen met drugs experimenteren, dit zorgt er ook voor dat die leeftijdscategorie het gevoeligst is ervoor. Zal eens opzoeken waar ik dat vandaan heb, las het in een artikel uit een of ander vaktijdschrift.
Mwah ik zou wel een bonbonnetje lusten!
pi_66961046
Vandaag een belangerijke dag voor de voortgang van de behandeling van m'n moeder; en dat is toch wel spannend. Heb net iig een geruststellend telefoontje gehad van de arts met betrekking tot de rechtzitting die zometeen plaats vind (wel of niet verdere gedwongen opname).
En vanmiddag ben ik zelf bij een gesprek aanwezig over hoe verder in de toekomst.
Ik hoop dat we er dan na vandaag naartoe kunnen werken dat we een passende leefsituatie voor m'n moeder kunnen vinden. Ze wil niet opgenomen zijn; maar dat ze toch ook beschermd zit en goed verzorgd zit, op een eigen stekje.

Bij mijn moeder waren er al wat dingetjes toen ze 16 was wat ik heb begrepen, maar het begon pas echt toen ze begin 20 was (22/23). Maargoed; in de jaren 80 is pas een diagnose gesteld en dat was manisch depressief; nu is de (voorlopige) diagnose schizofrenie; en daarmee vallen wel puzzelstukjes op hun plek; ik dacht er zelf ook al langer aan; maar aangezien ze in haar nog goede jaren duidelijk manische en depressieve episodes had wees het toch steeds weer op MD. Ik vraag me af waar de overlapping ligt; of dat je bijv een dubbele diagnose kunt hebben.
"Next was Llewella, whose hair matched her jade-colored eyes. For some reason, I knew she was not like the rest of us."
Amber Mae
pi_67005871
Ik heb een nieuw boek.



Dit boek is goed voor mijn gemoedstoestand. Verder ben ik vreselijk zenuwachtig. Gister heb ik ook weer enorm veel sigaretten gerookt (en vandaag weer).
pi_67006064
Het is een boek over de Germanen.
  vrijdag 13 maart 2009 @ 13:23:30 #211
207353 Wheelgunner
Met de Noorderzon...
pi_67006338
Ik heb de indruk dat in de meeste gevallen drugsgebruik een factor is geweest, maar zijn ze dan ziek in hun hoofd geworden door de drugs, of werden drugs gebruikt omdat ze al ziek in hun hoofd waren?
pi_67008482
Deze al voorbij gekomen?
quote:
Het gelijk van mijn tante
Vrijdag 4 april, 13.20 uur, Nederland 2
In de spraakmakende documentaire Het gelijk van mijn tante volgt filmmaker Saskia Gubbels haar tante Els die tegen haar wil met een rechterlijke machtiging een jaar in een psychiatrische instelling heeft gezeten en nu de weg naar huis moet zien terug te vinden. Deze documentaire is in alle opzichten een tegenpool van de documentaire Uitbehandeld, maar niet opgegeven en laat zien hoe Els na de behandeling er niets mee is opgeschoten.

Na het plotselinge overlijden van haar zwaar geestelijk gehandicapte dochter wordt Els verscheurd door verdriet. In de volle overtuiging dat haar kind in het ziekenhuis door de doktoren is vermoord en dat er giftige stoffen in haar huis vrijkomen, slaapt ze maandenlang in haar auto. Als ze aangeeft 112 te willen bellen en zich dood te rijden wordt ze gedwongen opgenomen. De behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis is een nachtmerrie voor Els. Geen van de hulpverleners is in staat tot haar door te dringen. Els leeft anderhalf jaar alleen met heftige gevoelens van bedreiging en rouw. Na anderhalf jaar mag zij tot haar eigen verbazing in de weekenden op proefverlof naar huis. Maar thuis wachten de ‘vluchtige stoffen’, die haar leven vanuit kraan en toiletpot bedreigen.

Het gelijk van mijn tante maakt op aangrijpende wijze de eenzaamheid van een psychiatrische patiënt en haar streven naar autonomie zichtbaar, alsook de onmacht van de reguliere hulpverlening om een medemens in nood werkelijk bij te staan.

Het gelijk van mijn tante werd eerder uitgezonden op 26 maart 2007.
Regie Saskia Gubbels. Producent Lemming Film.
pi_67008547
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 14:30 schreef Kabolter het volgende:
Deze al voorbij gekomen?
[..]


Nee, maar dat ga ik zeker kijken. Dank je wel!
pi_67009950
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 14:32 schreef conleche het volgende:

[..]

Nee, maar dat ga ik zeker kijken. Dank je wel!
Hij was eerst nog terug te kijken op uitzendinggemist.nl.

Net nog even gekeken, maar hij staat er volgens mij niet meer tussen.
Mooi en lelijk tegelijk, dat emoties en dat wat er in je hoofd speelt zo erg de werkelijkheid bepaalt.
En daarmee ook je gemoedstoestand voor een groot gedeelte bepaalt.

Het valt mij op dat schizofrenie soms grote raakvlakken heeft.
Zoals het afluisteren en het vergiftigen.
Zijn dat basisgedachtes ofzo?
Al verschillen ze wel.

Een kennis van mij dacht dat hij werd afgeluisterd door de stopcontacten (iets wat je vaker hoort, al hebben sommigen het met afluisterapparatuur in bijvoorbeeld de kiezen).

Wat wel sneu was dat hij zijn kat vermoordde, omdat hij dacht dat de buurman dat wou doen. Die keek namelijk raar en aandachtig naar de kat. Toen heeft hij hem in de tuin gegooid van de buurman en schreeuwde: "Is dit nou wat je wou?!!". Daarvoor moest een schotel het al ontgelden omdat die op hem was afgesteld.

Dat is ook het irritante van schizofrenie volgens mij. Ben er van overtuigd dat de meeste mensen perfect kunnen functioneren in de maatschapij, evt op een iets lager pitje.
Maar de angst van de mede-mens bepaalt of hij de kans krijgt, of niet.

En dat is ook weer te begrijpen, want de mede-mens wil zekerheid en veiligheid.

Dat is ook het irritante. Het is allemaal zo goed te begrijpen, maar soms o zo oneerlijk.
pi_67031773
Die docu wil ik wel graag zien! Alleen 4 april valt toch op een zaterdag? Dan ben ik iig niet thuis; maar neem aan dat ik de uitzending dan nog terug kan zien op uitzendinggemist.
We zijn natuurlijk juist met dat bezig; voor m'n moeder.

M'n moeder blijft het komende half jaar zowies onder behandeling, ze heeft een rm gekregen. Nadat ze helemaal onderzocht is wordt er gekeken naar een betere woonomgeving voor haar; het liefst dichter bij ons in de buurt.

Het gesprek wat we hebben gehad begreep ze weinig van; althans van de inhoud. Sommige dingen is ze heel goed mee (telefoonnummers van 20 jaar geleden die ze zo zonder problemen kan opdreunen, terwijl ze die al 20 jaar niet meer gebeld heeft), en andere dingen gaan weer volledig langs d'r heen (zelfverzorging,maatschappelijke en sociale zaken, emotie).

Ondanks dat ze niet opgenomen wil zijn (ze snapt het gewoonweg niet), zie ik d'r wel beetje bij beetje opbloeien, en dat is fijn om te zien!

kabolter; opname is er natuurlijk niet alleen om de leefomgeving te beschermen; dat boeit echt niet in het geval van m'n moeder; ze heeft weleens dingen gedaan jegens anderen, maar dat is de minste zorg. De grootste zorg is de schade die ze zelf kan ondervinden, er zijn namelijk ook mensen die er kennelijk nog slechter aan toe zijn die misbruik maken van weerloze mensen. Daarbij is er ook nog een stukje zelfverwaarlozing; geen actieve zelfverwaarlozing maar gewoon geen blijk hebben van. En ik moet zeggen, de laatste 17 jaar is ze onbehandeld geweest zonder medicijnen; kan nou niet zeggen dat het d'r goed heeft gedaan; ze is nu nog veel verder van huis dan dat ze daarvoor was.
"Next was Llewella, whose hair matched her jade-colored eyes. For some reason, I knew she was not like the rest of us."
Amber Mae
pi_67096465
hallo,


ik doe mijn eindwerk rond schizofrenie omdat dit toch wel een onderwerp dat onwetend is bij de meeste mensen en bepaalde vooroordelen heeft.

nu had ik graag wat tips gehad hoe je met iemand kunt omgaan in de thuiszorg
zorgen dat medicatie stipt word genomen
wanen en hallicunaties een beetje in mee gaan ipv zegge dat het niet waar is ( kan agressie uitlokken )

hebben jullie zo nog meer tips die ik kan gebruiken? het zou mij en mijn medecursisten een zeer grote hulp zijn


dank u wel
pi_67097349
Mijn broer van 24 heeft ook schizofrenie. Bij hem werd dat geconstateerd toen hij rond de 19,20 jaar was. Hij experimenteerde met cannabis en hasj jaren lang. Hij doet nu aan beschermd wonen omdat het simpelweg thuis niet meer ging. Hij heeft waanideeen en denkt dat hij wordt achtervolgd. Hij belt op een dag minstens 5 keer naar huis en hij denkt ook vaak dat hij wat mankeert. (zn lichaam, gezondheid) Vroeger ging ik hier heel moeilijk mee om. Hij sloeg me vaak in elkaar en schold me uit. Nu probeer ik het te begrijpen en hem vooral ook. hij heeft het moeilijk. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn, altijd maar die achtervolgingswaanzin te hebben of stemmen te horen.
sometimes you got to go through the pain, to express the joy !
pi_67099582
Ik wil een vriendin hebben die op dat meisje in me avatar lijkt. En zaterdag heb ik voor het eerst sinds een jaar al mijn vrienden weer gezien. Ik had geen idee dat het al zo lang geleden was dat ik iedereen zag, iedereen was blij me te zien. Zulke goede mensen. En er waren ook allemaal blonde meisjes. Btw vrijdag hoorde ik iemand keihard mijn naam roepen dus ik schreeuw zo JA WAT IS ER? Geen antwoord. Dus ik nog een keer vragen dus ik ga zo door het huis heenlopen en vraag aan iedereen: waarom riep je mij? Zeggen ze: niemand riep je. Dus ik dacht van huh. En tien minuten daarna hoorde ik de telefoon gaan dus ik ga zo naar beneden en vraag: wie belde er? Zeggen ze: niemand belde.
  maandag 16 maart 2009 @ 14:00:41 #219
244451 Carooltje79
Papi, dame lo que quiero!
pi_67100654
Jeetje zeg als ik dat zo allemaal lees is het toch wel heftig zeg..... ik ben gescheiden en mijn ex heeft een nieuwe vriendin (naja die is er met me nichtje vandoor) nu is er bij haar ook schizofrenie geconstateerd en nu krijg ik toch wel een beetje een naar gevoel omdat mijn zoontje (6jaar) daar 1x in de week is en om het weekend.... ik hoor de laatst tijd toch wel vaak van hem terug dat zij vaak erg boos is en zich veel opsluit enzo.. dus als ik het hier dan zo lees krijg ik toch wel een beetje de kriebels....
The Shit You Hear About Me Might Be True.... But Then Again It Could Be as Fake as the Bitch Who Told You.
pi_67100984
quote:
Op zaterdag 14 maart 2009 09:15 schreef Llewella het volgende:
Die docu wil ik wel graag zien! Alleen 4 april valt toch op een zaterdag? Dan ben ik iig niet thuis; maar neem aan dat ik de uitzending dan nog terug kan zien op uitzendinggemist.
Ik heb hem de vorige keer wel via uitzendinggemist.nl gekeken. Dus ik verwacht dat hij nu er ook weer op komt.
Ik had eergisteren zin in een brok in mijn keel. Dus ik dacht, ik ga even 'voor ik het vergeet' kijken.
Zo'n mooie docu
Maar ze zijn maar voor een tijdje terug te zien.

Die docu is iig echt de moeite waard.
Zoveel emoties, je word met je gevoel echt heen en weer geslingerd.
Vooral die machteloosheid maakte bij mij diepe indruk.

Ik snap het even niet meer. Ik kijk bij 'vooruitblik', op de website van document, en daar staat hij niet tussen..
quote:
Reactie op deze documentaire van psychiater Detlef Petry

'Het gelijk van mijn tante'

Een film van Saskia Gubbels

Deze documentaire gaat over de persoonlijke belevenis en ervaring van een oudere vrouw, die in de psychiatrie terecht is gekomen middels een Rechterlijke Machtiging. Saskia Gubbels, een nichtje van haar tante Els, neemt de tijd en heeft het geduld om haar tante over langere tijd te volgen in haar 'psychiatrische tijd' en luistert aandachtig naar haar persoonlijke verhaal, haar eigen woorden en respecteert zo haar persoonlijke autonomie.

In dit proces van langzaamheid komt het tot een waardige ontmoeting met haar en dringt Saskia Gubbels uiteindelijk door tot het werkelijke levensprobleem van haar tante Els, namelijk de dood van haar gehandicapte dochter ruim tien jaar geleden. Tot nu toe kon en wilde zij met niemand hierover praten, ook niet met de hulpverleners in de psychiatrie: "Zij willen mij toch ook alleen maar dood, de witte maffia". Haar levensverhaal komt in het middelpunt te staan en niet haar psychiatrische stoornis.

In deze relatie van vertrouwen en wederzijds respect opent tante Els ook een beetje haar levensboek. Zij laat een album zien met de foto’s van haar dochter toen zij nog in leven was. En zij gaat met haar nichtje naar het graf van haar dochter. Saskia begrijpt haar en dat geeft bij haar tante een gevoel van veiligheid. Dit gebeurt in een vertrouwensvolle relatie, waarin de menselijke waardigheid centraal staat. Door deze relatie kunnen zij samen proberen het levensprobleem te duiden en een plaats in haar leven geven. Hierdoor ontstaat een echt 'wij-gevoel' en dit is het uitgangspunt, om te proberen iets te gaan doen aan haar levensprobleem of het tenminste te verzachten. Een levensprobleem en een levensverhaal zijn namelijk niet alleen medisch-psychiatrisch te 'genezen'.

In de documentaire speelt ook de taal een belangrijke rol en dat maakt de verwarring in de communicatie tussen tante Els en de psychiatrie zeer duidelijk. Tante Els spreekt van "vluchtige stoffen, die uit haar kraan, uit de WC en de wasmachine komen, die haar vergiftigen" en de hulpverlener zegt hierop: "Dat is niet zo! U bent psychotisch".

Tante Els vraagt zich af of de hulpverleners überhaupt begrijpen, dat zij zich hierdoor zeer onveilig voelde en daardoor alleen nog in haar auto kon overnachten. Zij zelf voelt zich niet psychotisch: "Hoe kan ik dan zo goed functioneren of auto gaan rijden." Zij heeft geen enkel vertrouwen in de hulpverleners en ziet vooral het gevaar dat van hun uitgaat: "Zij begrijpen mij niet en zij willen mij net zo dood hebben als mijn dochter."
Hierdoor ontstaat een 'wartaal' tussen haar en de hulpverleners en is er geen enkele vertrouwensband.

Ik neem aan, dat voor deze documentaire een bewuste keuze is gemaakt om niet ook de hulpverleners aan het woord te laten komen. Dat vind ik persoonlijk op zich een moedige keuze en heb dit als toeschouwer te respecteren. Maar wij horen over de hulpverleners alleen iets via haar en deze uitspraken zijn ronduit negatief ('Witte maffia').
Voor de kijkers zouden misverstanden kunnen ontstaan: de kijkers weten meestal niet, dat men met een Rechterlijke Machtiging bij gevaar voor zichzelf en de omgeving iemand alleen kan opnemen tegen iemands wil. Een behandeling kan alleen met de toestemming van de betrokkene of in een noodsituatie ook onder dwang. Het begrip 'psychotisch' kon op deze manier niet door een hulpverlener uitgelegd worden. Er was namelijk in de documentaire wel degelijk sprake van suicidaliteit en maatschappelijke teloorgang. Dit wordt ook door de broer van tante Els in de documentaire beaamd en hij maakt zich volgens mij terecht zorgen, hoe het na het aflopen van de RM verder moet met haar.

Deze documentaire van Saskia Gubbels is een prachtig 'egodocument' van haar tante Els, die tegen haar wil opgenomen is in de psychiatrie. In principe wil en kan zij hier niets van begrijpen, omdat zij haar eigen belevenis en ervaring voor zichzelf als waar beleeft en dat dit haar zeer persoonlijke aangelegenheid is: "Dit is mijn leven".

Maastricht, 30-01-07

Detlef Petry
Psychiater


[ Bericht 63% gewijzigd door Kabolter op 16-03-2009 14:17:41 ]
  maandag 16 maart 2009 @ 14:58:51 #221
248392 _Parallax
Radicaal Relativisme
pi_67102400
Komt in mijn familie ook voor. Diverse neven van mijn vader hebben in een gesticht gezeten.

Zowel m'n vader als ik zijn emotioneel niet de allerstabielste figuren, en tegelijk ook binnenvetters. Maar buiten een incidentele explosie van woede om een futiliteit hier of daar gaat het ons best af.

Wel merk ik dat m'n hersens wat vatbaarder zijn voor doordraverij in het luchtledige dan nuttig is, en dat ik dit zelf soms graag opzoek. Soms denk ik wel eens bij mezelf dat ik helemaal niet zo'n harde duw nodig zou hebben om aan de verkeerde kant van de scheidslijn terecht te komen.

En soms denk ik bij mezelf: welneeeeuuujjj

En soms.... Soms eet ik een broodje pindakaas. Al met al, een gezonde Hollandse jongen wmb

Verder: interessant topic wel
Uitersten zijn een menselijk verzinsel.
  maandag 16 maart 2009 @ 16:23:32 #222
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_67105070
Interessant topic , vandaar deze TVP! Heb zelf niet in mijn directe omgeving mensen die schizofreen zijn meegemaakt overigens.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 16 maart 2009 @ 16:34:08 #223
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_67105427
quote:
Op maandag 16 maart 2009 13:22 schreef Gewas het volgende:
Ik wil een vriendin hebben die op dat meisje in me avatar lijkt. En zaterdag heb ik voor het eerst sinds een jaar al mijn vrienden weer gezien. Ik had geen idee dat het al zo lang geleden was dat ik iedereen zag, iedereen was blij me te zien. Zulke goede mensen. En er waren ook allemaal blonde meisjes. Btw vrijdag hoorde ik iemand keihard mijn naam roepen dus ik schreeuw zo JA WAT IS ER? Geen antwoord. Dus ik nog een keer vragen dus ik ga zo door het huis heenlopen en vraag aan iedereen: waarom riep je mij? Zeggen ze: niemand riep je. Dus ik dacht van huh. En tien minuten daarna hoorde ik de telefoon gaan dus ik ga zo naar beneden en vraag: wie belde er? Zeggen ze: niemand belde.
Op het moment dat ik daar last van heb dan neem ik altijd een aantal dagen vrijaf om te mediteren ofzo. Ik ben dan ook van mening dat schizofrenie ' naar boven komt' als je gestresst, vermoeid of overprikkeld bent en niet per definitie een ziekte is die altijd aanwezig is
  woensdag 18 maart 2009 @ 20:53:34 #224
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_67183771
Vandaag vertelde iemand me dat Carglass je sterretjes in je autoruit repareert met een speciale hars. Nu is dat niet zo bijzonder, maar hij vertelde ook dat in die hars neurotransmitters zitten die ervoor zorgen dat je de dringende behoefte krijgt om je auto tegen een boom te parkeren. Moet ik die persoon vertellen dat ie schizofreen is of is er nog een andere mogelijkheid?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_67188443
tvp
............................
  vrijdag 20 maart 2009 @ 08:37:22 #226
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_67229396
quote:
Op maandag 16 maart 2009 16:34 schreef wallofdolls het volgende:

[..]

Op het moment dat ik daar last van heb dan neem ik altijd een aantal dagen vrijaf om te mediteren ofzo. Ik ben dan ook van mening dat schizofrenie ' naar boven komt' als je gestresst, vermoeid of overprikkeld bent en niet per definitie een ziekte is die altijd aanwezig is
Dan moet je maar eens een maandje meelopen op een opnameafdeling van een GGZ-instelling Er zijn echt wel hordes chronisch zieke mensen die hoog of laag kunnen springen, medicteren, whatever, maar waarbij het de symptomen niet over gaan, hoogstens verminderen. Dat is een ding dat ik je kan verzekeren.

Ik denk dat je meer een wat mildere vorm ervan in je hoofd hebt.
  vrijdag 20 maart 2009 @ 08:49:11 #227
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_67229594
quote:
Op maandag 16 maart 2009 11:29 schreef peachess het volgende:
hallo,


ik doe mijn eindwerk rond schizofrenie omdat dit toch wel een onderwerp dat onwetend is bij de meeste mensen en bepaalde vooroordelen heeft.

nu had ik graag wat tips gehad hoe je met iemand kunt omgaan in de thuiszorg
zorgen dat medicatie stipt word genomen
wanen en hallicunaties een beetje in mee gaan ipv zegge dat het niet waar is ( kan agressie uitlokken )

hebben jullie zo nog meer tips die ik kan gebruiken? het zou mij en mijn medecursisten een zeer grote hulp zijn


dank u wel
Het beste om ermee om te gaan is zeker niet meegaan in een duidelijke waan, noch er tegenin gaan (voor hem is het gewoon echt. De persoon zal zich waarschijnlijkniet begrepen voelen en misschien afkeer tegen je krijgen of je zelfs meenemen in zijn systeem). Wat je kunt doen wanneer iemand iets bijvoorbeeld zegt te zien, is aangeven dat jij dit niet zo ziet. Verder gewoon geen waardeoordeel over vellen. Zo laat je de persoon in zijn waarde, terwijl je toch duidelijk zegt dat hij iets anders waarneemt dat hij.

Verder is de nr.1 prioriteit de therapietrouwheid in de gaten houden. Het klinkt cru, maar medicatie is gewoon een noodzaak, geen optie (en dan heb ik het wel over een persoon die ingeschreven staat/behandeld wordt in de GGZ, niet over "die ene gekke buurman aan de andere kant van de straat" die een redelijk normaal leven leidt).
  vrijdag 20 maart 2009 @ 08:52:24 #228
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_67229648
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 13:23 schreef Wheelgunner het volgende:
Ik heb de indruk dat in de meeste gevallen drugsgebruik een factor is geweest, maar zijn ze dan ziek in hun hoofd geworden door de drugs, of werden drugs gebruikt omdat ze al ziek in hun hoofd waren?
Vaak dat tweede, maar van bijvoorbeeld speed is bekend dat bij fors gebruik er ook wanen kunnen ontstaan door hersenbeschadiging. Dit kan al na 2-3 jaar het geval zijn. Het duurt dan vaak ook een tijd om een goede diagnose te stellen.
  vrijdag 20 maart 2009 @ 09:15:33 #229
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_67230083
Is medicatie alleen nodig als je anders geen normaal leven kunt lijden, want de bijwerkingen zijn nogal ingrijpend heb ik begrepen?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  vrijdag 20 maart 2009 @ 09:22:05 #230
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_67230225
ik heb er van heel dichtbij mee te maken. de ene tijd gaat het goed, om direct afgewisseld te worden door vage bezoekjes en telefoontjes van de persoon zelf. maar ook van buren en vrienden die zich zorgen maken. klote ziekte en in dit geval heel duidelijk getriggerd door drugs (coke, alcohol en cannabis)

telkens als het slecht gaat ben ik ook in een slechte stemming, je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren. er zijn al zoveel gedwongen opnamen geweest dat ik telkens mijn hart vasthou.

het enige dat werkt is het consequent slikken van medicijnen die de gemoedstoestand tot rust brengen, maar de algehele emoties enorm dempen. hoop dat er ooit nog een echt goed medicijn wordt uitgevonden.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  vrijdag 20 maart 2009 @ 09:29:35 #231
147639 StupidByNature
Ompa Til Du Dør!
pi_67230393
quote:
Op vrijdag 20 maart 2009 09:15 schreef Maanvis het volgende:
Is medicatie alleen nodig als je anders geen normaal leven kunt lijden, want de bijwerkingen zijn nogal ingrijpend heb ik begrepen?
Nou, als het eenmaal zo ver is gekomen dat iemand ontspoort, wil je als hulpverlener gewoon voorkomen dat het nog eens gebeurt. Soms is een onderhoudsdosering (vaak een minimumdosering) dan genoeg, en daar heb je meestal niet eens last van. Het is een kwestie van proberen wat voor een bepaalde persoon werkt. Voor zwaardere gevallen geldt inderdaad: medicatie afstellen (er zijn veel soorten, die per persoon allemaal anders werken. Het is voorlopig niet anders. Er moet worden gezocht naar welk soort het beste werkt met de minste bijwerkingen), en eventueel de extrapiramidale verschijnselen wegwerken met nog meer medicatie. Zo lang tot het leefbaar is. Het is een wrange wereld voor sommigen.

Als je een normaal leven kunt leiden heb je waarschijnlijk ook geen medicatie, aangezien je dan nauwelijks klachten hebt. Ik heb jaren terug eens een artikel gelezen (1995) dat geschat wordt dat er meer mensen zijn met een vorm van schizofrenie in Nederland dan er mensen zijn met suikerziekte. Ik was daar best wel verbaasd over. Er zijn dus zat mensen die gewoon op een of andere manier functioneren zonder ingeschreven te staan bij een ggz-instelling, en dus geen medicatie nemen.
pi_67367760
Ik voel me zo rot de afgelopen tijd. Ik heb sinds gister al 3 pakjes peuken opgerookt. Nu zit ik aan het bier, ik moet zeggen dat het verdomd goed smaakt. Beetje mijn lievelingsmuziek erbij. 'And the four seasons come, and the four seasons go.' Mooi. JAjajaja wat mooi.
pi_67371568
"We're on the ones road, sharing the one road, we're on the road to God knows were. We're on the one road and maybe the one road, but we're together now who cares? lalalalala"

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 24-03-2009 21:24:52 ]
pi_67387910
Wat zijn de mensen weer sociaal vandaag! Ben alweer bijna aangereden en mensen die ik spreek komt geen woord uit. Je word toch gek van die mensen? Ik voel me echt niet thuis op deze kutplaneet.
pi_67458622
Vraag he.. is het normaal om de hele dag ruzie te hebben met je familie? Door de ruzie heb ik nergens meer zin in en omdat ik boos was zette ik nazi muziek op en net liepen ze weer te zeiken wat voor rotmuziek dat is en dat ie zachter moet. Ik ga de afspraken voor vandaag afzeggen ik heb absoluut geen zin om met andere mensen meer in contact te komen. En ik heb weer te veel gerookt maar ik heb net wel effe bier gehaald.
  vrijdag 27 maart 2009 @ 12:08:38 #236
262 Re
Kiss & Swallow
pi_67458655
nee het is niet normaal de hele dag ruzie te hebben, wat is de basis van die ruzie als ik het vragen mag?
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_67458707
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 12:08 schreef Re het volgende:
nee het is niet normaal de hele dag ruzie te hebben, wat is de basis van die ruzie als ik het vragen mag?
Ze hebben iets tegen mij. Ik ben ALTIJD aardig en dan stel ik een normale vraag en dan krijg ik er vervelend antwoord op en dat gebeurd dan een paar keer achter elkaar totdat ik boos word. En dan zeg ik 1 keer hoe ik echt over ze denk en dan beginnen ze helemaal te flippen.
  vrijdag 27 maart 2009 @ 12:11:27 #238
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_67458735
Normaal had ik gezegd 'stel je niet aan, kutpauper' maar aangezien je schizofreen bent zal ik het wat voorzichtiger aanpakken.

Het is niet normaal om de hele dag ruzie met je ouders te hebben. Volgens mij maak je het er ook een beetje naar, met je nazimuziek. Misschien is uit huis gaan een optie?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_67458984
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 12:11 schreef Maanvis het volgende:
Normaal had ik gezegd 'stel je niet aan, kutpauper' maar aangezien je schizofreen bent zal ik het wat voorzichtiger aanpakken.

Het is niet normaal om de hele dag ruzie met je ouders te hebben. Volgens mij maak je het er ook een beetje naar, met je nazimuziek. Misschien is uit huis gaan een optie?
Niet alleen mijn ouders maar met de rest van mijn familie ook. Alleen ik ga elke week langs mijn oom en daar heb ik nog NOOIT ruzie mee gehad.

En die nazi muziek is wel lekker voor als je boos ben.
pi_67459436
Maar ik ga weer. Effe Wolfe Tones luisteren (Ierse volksmuziek ).
pi_67468968
quote:
Op vrijdag 13 maart 2009 13:09 schreef Gewas het volgende:
Ik heb een nieuw boek.

[ afbeelding ]

Dit boek is goed voor mijn gemoedstoestand. Verder ben ik vreselijk zenuwachtig. Gister heb ik ook weer enorm veel sigaretten gerookt (en vandaag weer).
Dat boek is onwijs goed. Ben blij dat ik hem gekocht heb. Btw ik heb een nieuw boek gekocht vorige week (over de Germanen natuurlijk). En vanavond komt er een meisje langs en dan gaan we muziek luisteren. En ik heb Jupiler gehaald.

[ Bericht 49% gewijzigd door #ANONIEM op 27-03-2009 17:39:32 ]
pi_67518761
Ik heb zojuist besloten om per direct te stoppen met roken. Het is nu wel mooi geweest.
pi_68015586
Ik ben best boos. Ik ben gister begonnen met het opnemen van muziek (gitaar) en gister was er al ruzie waardoor ik kwaad was. Nu kwam ik net beneden en ik zeg: 'hey ik ga het Panzerlied opnemen '. Begint er toch een gezeik zeg. Volgens hun is het een nazi lied (ze KENNEN het lied verdomme niet eens ) en ik mag het absoluut niet aan mijn familie laten horen. Zo en toen werd ik toch een partij kwaad. Ze waren mij uit de tent aan het lokken zodat ik rare uitspraken doe en dan mij ervan gaan beschuldigen dat ik het probleem ben. Ben het echt effe flink zat nu.
  dinsdag 14 april 2009 @ 19:23:56 #244
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_68015886
de persoon die ik ken en ook last heeft van schizofrenie was dit paasweekend weer zo vervelend dat het een stempel drukte op de hele happening.
het is een geestesziekte die makkelijk getriggerd kan worden door alcohol en drugs, maar getemperd kan worden door de juiste medicijnen ook echt in te nemen. het eerste was ruim voorhanden, het tweede was qua gelegenheid goed te doen. dus we moesten weer genoegen nemen met vreemde uitspraken en bizarre gedachten. van iemand die een heel hoog iq heeft maar zichzelf geen rust in zijn kop gunt door zijn pillen te slikken en alleen maar te triggeren.

wat een rotziekte, ook op sociaal vlak.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_68094887
Ik ken iemand van zeer dichtbij met schizofrenie. Hij heeft eigenlijk het complete scala, van waanideeën ('ik heb dit en dit uitgevonden' bijv.) , hallicunaties, reisangst, tot aan stemmen en paranoia. De medicatie die hij gebruikt (impromen) dempt gelukkig wel een boel, echter ook zoveel dat hij niet 'normaal' kan functioneren (dwz geen werk). Wel is ie zeer (sociaal) actief, gaat met veel anderen om met geestelijke stoornissen op het dagcentrum, maar ook wel met 'normale' mensen.

Bij iedereen is de ziekte natuurlijk verschillend, bij hem is het zo dat hij het tegenover anderen nauwelijks laat merken wat hij heeft. Vaak levert dit een verkeerd beeld op bij buren e.d.,waardoor hij (en ik denk andere lotgenoten ook) al snel worden gezien als 'uitkeringtrekker' , wat ik zelf echt naar vind. Men kan moeilijk de geestelijke shit bevatten die deze mensen ervaren, en snapt niet waarom ze ook niet gewoon elke dag naar hun werk gaan. Soort van misplaatste jaloezie/afgunst lijkt wel. Simpele zielen.
pi_72739325
Schop.

Even een update van mij. Ik ben nu al bijna een maand gestopt met drinken, geen druppel meer gedronken. Ik kan me alles een stuk beter herinneren nu. Stoppen met roken is alleen nog niet gelukt. Ik luister echt veel muziek (geen nazi muziek meer ). Ik luister nu The Moody Blues. En soms luister ik hele dagen ABBA. Zulk soort muziek is goed voor me gemoedstoestand. En ik lees veel boeken. Ben ook amper meer boos, verder wilde ik nog wat zeggen maar ben het effe vergeten.
  maandag 14 september 2009 @ 20:06:21 #247
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_72739882
quote:
Op maandag 14 september 2009 20:06 schreef wallofdolls het volgende:
Goed dat het goed gaat .

Helpt het ook dat je rustigere dingen doet?
Andere mensen zeggen de laatste tijd ook dat het goed gaat. Ik doe wel rustig aan ja, ik kan er vaak ook niet tegen als ik op straat ben met al die mensen en in het spitsuur in de tram gaan zitten moet ik echt niet doen (bij voorbeeld). Maar wat het meest heeft geholpen is denk ik dat ik niet meer zo'n haat voel tegen alles. Ik ben de laatste maanden wel veranderd, ik probeer me meer bezig te houden met positieve dingen. Dingen die ik jaren niet begreep begrijp ik nu. Klinkt misschien vaag maar beter kan ik het niet uitleggen.
pi_72740482
Zo Gewas, supergoed dat je al een maand zonder alcohol kan!
En...Fijne uitwerking kan muziek ook hebben he.
  maandag 14 september 2009 @ 20:39:30 #250
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_72740784
tirggers zijn drank en drugs. ook caffeïne.

anyhow. fijn dat het goed gaat en blijf positief. ga sporten. aikido oid.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_72763139
quote:
Op maandag 14 september 2009 20:32 schreef Blackmagicwoman het volgende:
Zo Gewas, supergoed dat je al een maand zonder alcohol kan!
En...Fijne uitwerking kan muziek ook hebben he.
Bedankt. Iedereen is zo aardig de laatste tijd lijkt wel. Ja muziek kan echt geweldig zijn. Dit is een van mijn lievelingsmuziek:



En dit lied hoort erachteraan:



Die tekst ook.
pi_72763162
quote:
Op maandag 14 september 2009 20:39 schreef zoalshetis het volgende:
tirggers zijn drank en drugs. ook caffeïne.

anyhow. fijn dat het goed gaat en blijf positief. ga sporten. aikido oid.
Drugs gebruik ik sowieso niet. Maar caffeine ook? Ik krijg bij de psychiater altijd gewoon koffie dus lijkt me niet toch?
  dinsdag 15 september 2009 @ 13:02:10 #253
262 Re
Kiss & Swallow
pi_72763313
quote:
Op dinsdag 15 september 2009 12:56 schreef Gewas het volgende:

[..]

Drugs gebruik ik sowieso niet. Maar caffeine ook? Ik krijg bij de psychiater altijd gewoon koffie dus lijkt me niet toch?
zolang je geen 25-30 bakken koffie drinkt zal het wel meevallen denk ik

http://psychservices.psyc(...)tent/full/49/11/1415

maar echt tof om te lezen dat het zo goed gaat
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_72763763
Hmmm ik drink toch aardig wat koffie. Ze hebben mij ook nooit verteld dat het slecht voor je is?
pi_72764006
quote:
Op dinsdag 15 september 2009 13:18 schreef Gewas het volgende:
Hmmm ik drink toch aardig wat koffie. Ze hebben mij ook nooit verteld dat het slecht voor je is?
Niet zo heel creemd, aangezien het juist gezond is
  dinsdag 15 september 2009 @ 13:29:56 #256
262 Re
Kiss & Swallow
pi_72764081
quote:
Op dinsdag 15 september 2009 13:18 schreef Gewas het volgende:
Hmmm ik drink toch aardig wat koffie. Ze hebben mij ook nooit verteld dat het slecht voor je is?
het is ook niet slecht
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  dinsdag 15 september 2009 @ 13:41:35 #257
238047 Andiamo
Victory is mine!
pi_72764472
-edit- opzouten

[ Bericht 95% gewijzigd door Re op 15-09-2009 14:27:35 ]
pi_72800303
Ben net terug van me werk. Ik doe vrijwilligerswerk in een tuin met een kas erbij, met planten enzo. En er was ook een mooi meisje met blond haar.

En ik heb net een nieuwe cd van de Moody Blues binnengekregen.

[ Bericht 29% gewijzigd door #ANONIEM op 16-09-2009 17:05:43 ]
pi_72830688
Ik heb effe dit topic teruggelezen, ik heb toch wel rare uitspraken gedaan (kon me niet meer herinneren wat ik allemaal had geschreven).

Ben nu bezig met de Hobbit in het Engels, geweldig boek.
pi_72837482
Toch eens melden.

15 jaar terug, had ik een hele goede vriend. We hadden een 2mansformatie hij gitaar, ik drums. Geweldige muziek

Ik was zn beste vriend.

Nadat ik hem 4 jaar kende, trok hij zich meer terug tijdens een vakantie met vrienden. Alleen mij vertrouwde hij nog.

Na de vakantie ging hij meer ruzie maken met zn ouders.

Half jaar later, zei hij tegen me: "Jongen, ik ben links, en mijn ouders zijn mijn ouders niet. Dat heb ik in een visioen vannacht gezien". Ik een vraagteken. Ondanks dat ik toen al over schizofrenie had geleerd op mn Geneeskunde studie kwam het niet echt bij me op dat hij het had.

Maar hij ging linkshandig leven. Gitaarspel donderde hard achteruit (hij was niet linkshandig, duh). Meer ruzie en eerste opname.

Het bleek dat hij stemmen hoorde, en dat hij hallucineerde. Hij had die linkshandigheidwaan nog steeds, en dat zn ouders niet de zijne waren. Verder had hij autistische trekken, maar was zijn vriendschap met mij wel uitzonderlijk.

Na de opname werd hij met pillen naar huis gestuurd, maar hij trok in bij een gemeenschappelijke vriend. Die vriend vond hem wel handig, liet hem bier halen, gaf hem meer pillen en sloeg hem als hij niet deed wat ie zei.

Totaal angstig werd hij weer opgenomen. Daar bleef ie eerst vele maanden. Hij kreeg nog een erotische waan, waarbij hij verliefd op mij was. Daarna was hij George Michael. 1x hem opgezocht, daarna wilde hij mij niet meer zien. Het contact zou niet goed zijn voor hem.

Ik zag hem ook minder; het was niet de persoon meer die hij was.

Soms kom ik hem nog wel tegen in zijn stad. Moeilijk contact mee te maken, hij is nog steeds erg verward.

De vriendschap is naar de maan. Soms voel ik mij wel daar schuldig over, aan de andere kant, je opdringen bij iemand die niet op je zit te wachten is ook zo onaardig.

Gelukkig kan hij nu begeleid wonen. Hij heeft een redelijk leven, maar de pillen slaan niet heel erg goed aan. Nog veel terugtrek en verlegen gedrag. Zijn ouders spreekt hij nog wel.

Het is een triest verhaal.
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
  donderdag 17 september 2009 @ 13:35:44 #261
262 Re
Kiss & Swallow
pi_72837599
het kan inderdaad erg triest zijn hoe zo iemand afglijdt, weer opkrabbelt en nog harder uitglijdt. Gelukkig zijn er dus medicijnen die de ergste symptomen kunnen onderdrukken en zo de kwaliteit van het leven omhoog gooien.
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_72881144
quote:
Op donderdag 17 september 2009 13:31 schreef Godshand het volgende:
Toch eens melden.

15 jaar terug, had ik een hele goede vriend. We hadden een 2mansformatie hij gitaar, ik drums. Geweldige muziek

Ik was zn beste vriend.

Nadat ik hem 4 jaar kende, trok hij zich meer terug tijdens een vakantie met vrienden. Alleen mij vertrouwde hij nog.

Na de vakantie ging hij meer ruzie maken met zn ouders.

Half jaar later, zei hij tegen me: "Jongen, ik ben links, en mijn ouders zijn mijn ouders niet. Dat heb ik in een visioen vannacht gezien". Ik een vraagteken. Ondanks dat ik toen al over schizofrenie had geleerd op mn Geneeskunde studie kwam het niet echt bij me op dat hij het had.

Maar hij ging linkshandig leven. Gitaarspel donderde hard achteruit (hij was niet linkshandig, duh). Meer ruzie en eerste opname.

Het bleek dat hij stemmen hoorde, en dat hij hallucineerde. Hij had die linkshandigheidwaan nog steeds, en dat zn ouders niet de zijne waren. Verder had hij autistische trekken, maar was zijn vriendschap met mij wel uitzonderlijk.

Na de opname werd hij met pillen naar huis gestuurd, maar hij trok in bij een gemeenschappelijke vriend. Die vriend vond hem wel handig, liet hem bier halen, gaf hem meer pillen en sloeg hem als hij niet deed wat ie zei.

Totaal angstig werd hij weer opgenomen. Daar bleef ie eerst vele maanden. Hij kreeg nog een erotische waan, waarbij hij verliefd op mij was. Daarna was hij George Michael. 1x hem opgezocht, daarna wilde hij mij niet meer zien. Het contact zou niet goed zijn voor hem.

Ik zag hem ook minder; het was niet de persoon meer die hij was.

Soms kom ik hem nog wel tegen in zijn stad. Moeilijk contact mee te maken, hij is nog steeds erg verward.

De vriendschap is naar de maan. Soms voel ik mij wel daar schuldig over, aan de andere kant, je opdringen bij iemand die niet op je zit te wachten is ook zo onaardig.

Gelukkig kan hij nu begeleid wonen. Hij heeft een redelijk leven, maar de pillen slaan niet heel erg goed aan. Nog veel terugtrek en verlegen gedrag. Zijn ouders spreekt hij nog wel.

Het is een triest verhaal.
Ik denk dat het dan idd beter is als je geen contact meer probeert te leggen als diegene er zelf niet op zit te wachten. Je weet nooit wat er in zijn hoofd omgaat (en verder kan ik eigenlijk niks zinnigs erover zeggen).
pi_72881236
Ik heb vandaag nieuwe LP's gekocht van Yes, The Moody Blues en Pink Floyd. Lekker zweverige muziek. Ik vind het alleen wel jammer dat ik vaak niet normaal een boek kan lezen omdat ik me niet kan concentreren (komt door de medicatie, zit namelijk slaapmiddel in).
  zaterdag 19 september 2009 @ 14:34:38 #264
262 Re
Kiss & Swallow
pi_72904842
welke medicatie heb je nu?
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_72906242
Nog steeds dezelfde (Zyprexa). Ik slaap er wel goed van in ieder geval.
pi_73214151
Ik zat zo effe te denken.. ik denk dat het beter is als ik een tijdje van internet af ga en me meer met andere dingen ga bezighouden.
  dinsdag 29 september 2009 @ 17:00:58 #267
262 Re
Kiss & Swallow
pi_73214951
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 16:37 schreef Gewas het volgende:
Ik zat zo effe te denken.. ik denk dat het beter is als ik een tijdje van internet af ga en me meer met andere dingen ga bezighouden.
geen slecht idee natuurlijk maar zolang je jezelf effectief bezig kan houden met uitdagende dingen lijkt het me niet erg om zo af en toe eens lekker ongegeneerd over het net te surfen, zolang het maar niet in de weg gaat zitten met je plannen
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_73239386
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 17:00 schreef Re het volgende:

[..]

geen slecht idee natuurlijk maar zolang je jezelf effectief bezig kan houden met uitdagende dingen lijkt het me niet erg om zo af en toe eens lekker ongegeneerd over het net te surfen, zolang het maar niet in de weg gaat zitten met je plannen
Was zomaar een idee gister. En die plannen zijn ook niet zo bijzonder verder. En ik wil nog steeds gaan stoppen met roken (zeg ik al maanden). Wat een rotverslaving zeg.

Ik luister nu John Lennon (had ik vorige week een paar LP's van gekocht).
pi_73336249
Gister was voor mij echt een nutteloze dag... kan me niet eens herinneren wat ik heb gedaan. Vandaag naar de stad geweest. Was aardig druk. Ik heb 3 Moody Blues LP's gekocht, geniaalste muziek die ooit gemaakt is.

Toch denk ik dat internet niet gezond is.
pi_73336258
Oh en ik ben ook aardig moe de laatste tijd, lezen lukt niet goed meer. Ik drink ook af en toe energy drinks maar die werken voor geen meter volgens mij.
  zondag 4 oktober 2009 @ 18:33:26 #271
64108 EgoTrippin
what I mean, not what I say
pi_73363852
Mijn vriendin hoort stemmen en heeft als gevolg daarvan angst om bjiv. naar buiten te gaan of met het OV te reizen. Hoe ik ermee omga: Extra rekening met haar houden, en stap voor stap dingen proberen zodat ze het weer aandurft.

Verder gedraagt ze zich iets anders door haar medicijnen (Leponex/Clozapine), ze is daardoor rustiger en wat minder spraakzaam. Daardoor moet ik wat meer mijn best doen om goed te communiceren, maar echt een probleem is het niet.
of niet
  zondag 4 oktober 2009 @ 18:38:20 #272
64108 EgoTrippin
what I mean, not what I say
pi_73363970
Oh trouwens, ik heb zelf ook een psychose gehad, misschien ook wel aardig om te vermelden... Dit is nu alweer 2 jaar geleden en ik heb sindsdien geen (positieve) symptomen meer gehad. Misschien wel negatieve symptomen, dan met name depressie/lusteloosheid. Mijn psychose was voor mij een positieve ervaring, en ergens vind ik het jammer dat ik er toen 'uit ben gehaald' door de doktoren...
of niet
pi_73365762
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 18:33 schreef EgoTrippin het volgende:
Mijn vriendin hoort stemmen en heeft als gevolg daarvan angst om bjiv. naar buiten te gaan of met het OV te reizen. Hoe ik ermee omga: Extra rekening met haar houden, en stap voor stap dingen proberen zodat ze het weer aandurft.

Verder gedraagt ze zich iets anders door haar medicijnen (Leponex/Clozapine), ze is daardoor rustiger en wat minder spraakzaam. Daardoor moet ik wat meer mijn best doen om goed te communiceren, maar echt een probleem is het niet.
Door medicatie kan je volgens mij idd wat raar gaan gedragen (praten). Ik denk dat het komt omdat er soort van slaapmiddel inzit.
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 18:38 schreef EgoTrippin het volgende:
Oh trouwens, ik heb zelf ook een psychose gehad, misschien ook wel aardig om te vermelden... Dit is nu alweer 2 jaar geleden en ik heb sindsdien geen (positieve) symptomen meer gehad. Misschien wel negatieve symptomen, dan met name depressie/lusteloosheid. Mijn psychose was voor mij een positieve ervaring, en ergens vind ik het jammer dat ik er toen 'uit ben gehaald' door de doktoren...
Wat was er bij jou positief aan? (Ben ik benieuwd naar )
pi_73365794
Ben gister trouwens in slaap gevallen vlak nadat ik een energydrink ophad en drie bakjes koffie.

[ Bericht 32% gewijzigd door #ANONIEM op 04-10-2009 19:39:01 ]
  zondag 4 oktober 2009 @ 21:16:44 #275
64108 EgoTrippin
what I mean, not what I say
pi_73370986
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 19:37 schreef Gewas het volgende:

[..]

Wat was er bij jou positief aan? (Ben ik benieuwd naar )
Ik ben sinds mijn 19e (nu 9 jaar terug) bezig met de essentiele vragen van het leven en spiritualiteit. Mijn psychose ervaarde ik als een soort spiritueel avontuur, waarin mijn intuitie op volle kracht werkte en ik 'wist' waarom ik hier was en wat ik moest doen. Dat weten was meer een gevoel dan een rationeel begrijpen.

Nu al mijn psychotische verschijnselen voorbij zijn, ben ik voor mijn gevoel weer terug bij af, alsof ik mijn connectie met het 'spirituele' en/of de geestenwereld weer ben kwijtgeraakt.
of niet
pi_73383647
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 21:16 schreef EgoTrippin het volgende:

[..]

Ik ben sinds mijn 19e (nu 9 jaar terug) bezig met de essentiele vragen van het leven en spiritualiteit. Mijn psychose ervaarde ik als een soort spiritueel avontuur, waarin mijn intuitie op volle kracht werkte en ik 'wist' waarom ik hier was en wat ik moest doen. Dat weten was meer een gevoel dan een rationeel begrijpen.

Nu al mijn psychotische verschijnselen voorbij zijn, ben ik voor mijn gevoel weer terug bij af, alsof ik mijn connectie met het 'spirituele' en/of de geestenwereld weer ben kwijtgeraakt.
Hoe hebben ze jou uit de psychose gehaald? Medicatie?
  maandag 5 oktober 2009 @ 09:10:10 #277
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73383695
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 19:37 schreef Gewas het volgende:

Wat was er bij jou positief aan? (Ben ik benieuwd naar )
quote:
Schizofrene personen lijden onder negatieve en positieve symptomen. Positieve symptomen duiden op de aanwezigheid van ongebruikelijke percepties, gedachten en gedragingen zoals wanen en hallucinaties. De negatieve symptomen duiden op de afwezigheid of een gebrek in bepaalde gedragsdomeinen zoals energieverlies, geen plezier meer in dingen kunnen hebben (anhedonie) en lusteloosheid.
pi_73383771
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:10 schreef wallofdolls het volgende:

[..]


[..]




Btw ik ben gister op het idee gekomen om een cd op te gaan nemen met akoestische gitaarliedjes. Alleen mijn opname microfoon komt baggergeluid uit. Straks maar effe een mooie microfoon halen en dan ga ik allemaal liedjes schrijven.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 05-10-2009 09:16:52 ]
  maandag 5 oktober 2009 @ 09:17:20 #279
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73383788
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 21:16 schreef EgoTrippin het volgende:

[..]

Ik ben sinds mijn 19e (nu 9 jaar terug) bezig met de essentiele vragen van het leven en spiritualiteit. Mijn psychose ervaarde ik als een soort spiritueel avontuur, waarin mijn intuitie op volle kracht werkte en ik 'wist' waarom ik hier was en wat ik moest doen. Dat weten was meer een gevoel dan een rationeel begrijpen.

Nu al mijn psychotische verschijnselen voorbij zijn, ben ik voor mijn gevoel weer terug bij af, alsof ik mijn connectie met het 'spirituele' en/of de geestenwereld weer ben kwijtgeraakt.
Ik heb vaak het idee dat mensen met psychoses gewoon geen rem kunnen zetten op hun gedachtenwereld. Het is niet voor niks dat het normaliter tevoorschijn komt in de periode dat je meer verantwoordelijkhijd krijgt.

Ik weet in ieder geval van mezelf dat als ik in wat mn psycholoog een psychotische periode noemde (wat ik fucking bullshit vind;ik ben warrig, maar nooit in die mate) ik dat kon oplossen door niet meer vast te houden aan gedachten, maar te mediteren en alles los te laten.
  maandag 5 oktober 2009 @ 09:21:19 #280
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73383860
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 17:00 schreef Re het volgende:

[..]

geen slecht idee natuurlijk maar zolang je jezelf effectief bezig kan houden met uitdagende dingen lijkt het me niet erg om zo af en toe eens lekker ongegeneerd over het net te surfen, zolang het maar niet in de weg gaat zitten met je plannen
Internetten is killing voor je geest. Computeren sowieso. Het is niet voor niks dat er een norm geldt van 10 minuten pauze per uur computeren.

Uiteraard denken heel veel mensen: oooh bij mij is dt niet zo, ik kan 8 uur computeren op een dag. Wellicht, maar gezond is het niet. Totaal niet
  maandag 5 oktober 2009 @ 09:29:59 #281
31101 _Led_
Visje aaien niemand zeggen
pi_73384005
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:21 schreef wallofdolls het volgende:

[..]

Internetten is killing voor je geest. Computeren sowieso. Het is niet voor niks dat er een norm geldt van 10 minuten pauze per uur computeren.

Uiteraard denken heel veel mensen: oooh bij mij is dt niet zo, ik kan 8 uur computeren op een dag. Wellicht, maar gezond is het niet. Totaal niet
zzz
pi_73384180
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:29 schreef _Led_ het volgende:

[..]

Hij heeft ergens wel een punt, denk ik. Via internet krijg je enorme hoeveelheden informatie binnen en je bent vaak heel erg bezig om van hot naar her te springen. Voor bepaalde mensen is het erg moeilijk om een filter voor die informatie te zetten. Ik las een tijdje terug een onderzoek waaruit bleek dat mensen die veel op internet zitten zich steeds minder goed kunnen concentreren hierdoor.
-
  maandag 5 oktober 2009 @ 09:55:48 #283
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73384407
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:29 schreef _Led_ het volgende:

[..]


Jij bent dus éen van die treurige mensen die ik bedoelde.' ik internet toch de hele dag, dus het is niet slecht'

Die normen zijn er echt niet voor jan lul
  maandag 5 oktober 2009 @ 10:57:29 #284
31101 _Led_
Visje aaien niemand zeggen
pi_73385719
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:55 schreef wallofdolls het volgende:

[..]

Jij bent dus éen van die treurige mensen die ik bedoelde.' ik internet toch de hele dag, dus het is niet slecht'

Die normen zijn er echt niet voor jan lul
Vent, wie is er nou psychotisch en loopt bij de psychiater, jij of ik ?

Ga je nog argumenten aandragen voor je "computeren is killing voor je geest" geblaat of blijft het bij losse oneliners ?
Dat "Elk uur computeren 10 minuten iets anders doen" is voornamelijk om je lichaam te strekken en je ogen de kans te geven zich weer op wat dingen te focussen die verder weg zijn.
zzz
  maandag 5 oktober 2009 @ 12:09:56 #285
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73387524
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 10:57 schreef _Led_ het volgende:

[..]

Vent, wie is er nou psychotisch en loopt bij de psychiater, jij of ik ?

Ga je nog argumenten aandragen voor je "computeren is killing voor je geest" geblaat of blijft het bij losse oneliners ?
Dat "Elk uur computeren 10 minuten iets anders doen" is voornamelijk om je lichaam te strekken en je ogen de kans te geven zich weer op wat dingen te focussen die verder weg zijn.
Ik ben niet psychotisch... nooit geweest ook...had je kunnen lezen

Dat betekent nog steeds niet dat je zo denigrerend hoeft te doen over geestesziekten . Ik begrijp zelfs niet eens wat dat in godsnaam met mijn punt te maken heeft. Het bevestigt alleen jouw inferieure manier van denken over wat er aan complexiteit in je hersenen heerst. Het feit dat jij alles wat jij in je leventje doet voor granted neemt zegt niet dat mensen die een andere mening hebben idioot zijn .

Wat betreft onderbouwing mis ik de concrete bronnen, maar ik wil je gerust doorverwijzen naar medici die hierover hun mening hebben. Ik heb wel een aardig stukje tekst gevonden van éen of andere vrstrooide professor
quote:
Wanneer men de knop van de PC of terminal aanzet, heeft niemand het gevoel dat men met iets gevaarlijks bezig is. Veiligheidsriemen, een speciale bril, beschermende handschoenen, dat soort dingen is helemaal niet nodig. Af en toe wordt er wel eens gewezen op mogelijke straling, op rugklachten door een onjuiste houding, maar dat is vaak eenvoudig te verhelpen of nauwelijks meetbaar. Met wat ergonomie denkt men ervan af te zijn. Over wat de gebruiker op een minder bewust niveau wordt aangedaan willen we liever niets weten. Vrijwel niemand die in een VR-experiment binnenstapt, ziet dat als een hersenspoeling. Over computerverslaving wordt wel hier en daar gesproken, maar het is vaak niet meer dan een smalend praten over computerweduwen en `freaks', die al hun tijd achter de buis zitten. Toch zit er wel degelijk ook echte verslaving achter, het computeren wordt soms een obsessie, men is er voortdurend mee bezig. Niet iedereen is er gevoelig voor, maar de meeste gebruikers herinneren zich toch wel de euforie van de computerbeginner, het gevoel dat ze nu meester ¦waren op een nieuw terrein met ongekende mogelijkheden, dat de wereld nu open lag. Dat soort gevoelens zijn vergelijkbaar met wat sommige drugs veroorzaken, en horen psychologisch gezien inderdaad bij een `dependency-cycle'.
  maandag 5 oktober 2009 @ 12:19:05 #286
31101 _Led_
Visje aaien niemand zeggen
pi_73387749
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 12:09 schreef wallofdolls het volgende:

[..]

Ik ben niet psychotisch... nooit geweest ook...had je kunnen lezen
O sorry, ik begreep zoiets uit deze opmerking :
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:17 schreef wallofdolls het volgende:
Ik weet in ieder geval van mezelf dat als ik in wat mn psycholoog een psychotische periode noemde (wat ik fucking bullshit vind;ik ben warrig, maar nooit in die mate) ik dat kon oplossen door niet meer vast te houden aan gedachten, maar te mediteren en alles los te laten.
Men zou daaruit toch kunnen concluderen dat je bij een psycholoog loopt / liep en psychotische periodes hebt gehad lijkt mij.
quote:
Wat betreft onderbouwing mis ik de concrete bronnen
Inderdaad.
quote:
maar ik wil je gerust doorverwijzen naar medici die hierover hun mening hebben. Ik heb wel een aardig stukje tekst gevonden van éen of andere vrstrooide professor
Meh, da's een stukje text zonder bronvermelding.
Kom maar met die lijst medici en publicaties.
zzz
  maandag 5 oktober 2009 @ 12:31:23 #287
262 Re
Kiss & Swallow
pi_73388034
nou ja, het is wel aangetoond dat onder de conspiracy doom denkers op het internet een verhoogde kans is op schizofrenie, maar dat is ook niet vreemd aangezien dt ook een symptoom kn zijn
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 02:15:43 #288
64108 EgoTrippin
what I mean, not what I say
pi_73414217
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 09:06 schreef Gewas het volgende:

[..]

Hoe hebben ze jou uit de psychose gehaald? Medicatie?
Ik ben een korte tijd opgenomen geweest, en heb daar medicatie gekregen (Zyprexa). Die medicatie heb ik na een paar keer al geweigerd, wat gelukkig mocht. Op een gegeven moment mocht ik een half uur naar buiten zonder begeleiding, en ben ik weggelopen uit de inrichting. Ik ben toen bij mijn ouders gaan wonen, terwijl ik nog gedeeltelijk psychotisch was. De symptomen zijn daarna geleidelijk afgenomen, zonder medicatie.
of niet
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 15:36:08 #289
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73426238
quote:
Op maandag 5 oktober 2009 12:19 schreef _Led_ het volgende:

[..]

O sorry, ik begreep zoiets uit deze opmerking :
[..]

Men zou daaruit toch kunnen concluderen dat je bij een psycholoog loopt / liep en psychotische periodes hebt gehad lijkt mij.
Ze hadden het niet bij het rechte eind. Aangezien ik het zelf ook totaal niet herkende. Maar goed, dat zou niks moeten uitmaken in de waarde van mijn mening. Mijn mening is -zoals jij wel impliceerde - niet minder waard omdat ik psychotisch zou zijn toch?
quote:
Meh, da's een stukje text zonder bronvermelding.
Kom maar met die lijst medici en publicaties.
Het gaat mij er niet om dat er bewijzen zijn. Wat is een bewijs? Elke zoveel tijd komt er weer een zogenaamd bewijs (wat uiteindelijk niets meer is dan een aanwijzing) over de oorzaak van bepaalde symptomen. Ik wil in ieder geval aantonen dat er meerdere kijkwijzen zijn dan de kijkwijzen die gangbaar zijn.

Ik bedoel, als je de gemiddelde psychiater of psycholoog vraagt wat er nou precies gebeurt, dan weten ze het ook niet. Wat doen antipsychotica? Ze weten dát ze werken, maar ze wten nog amper hóe ze werken. Is dat wel wetenchappelijk bewijs? Dacht het niet, maar zo wordt t wel gepresenteerd.

En het is nog helemaal niet zo'n gek idee dat je hersenen van slag raken van misschien het gebruik, maar met name het misbruik van bepaalde multimediale toepassingen.
pi_73432534
hier is een stukje over internetverslaving. klikkerdeklik

er is wel onderzoek naar gedaan hoor, maar dan kom je echt in de doctoraalsfeer, wat niet de meest leesbare stof betreft
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 19:08:33 #291
156288 wallofdolls
Making love with my ego
pi_73432804
Vaak wordt 'er is geen officieel onderzoek naar gedaan' gezien als 'het is niet zo' . Als dat zo is zou 99% van het universum niet kloppen. Bij wijze van

Maar goed, om de link weer even met dit topic te leggen. Ik denk dat er een verband is tussen computergebruik en geestesziekten . IK bedoel, ik denk dus dat computeren niet uitermate goed is voor mensen die niet helemaal gezond in het hoofd zijn en ik vermoed dat dit voor gewone mensen ook het geval is. Of dit nou komt door de computer zelf of het misbruik hiervan weet ik niet .
  dinsdag 6 oktober 2009 @ 19:39:26 #292
107058 Lord_of_the_String
vechter voor waarheid
pi_73433790
quote:
Op donderdag 17 september 2009 13:31 schreef Godshand het volgende:
15 jaar terug, had ik een hele goede vriend. We hadden een 2mansformatie hij gitaar, ik drums. Geweldige muziek

Ik was zn beste vriend.

...

Hey man, het is dat je het over 15 jaar terug hebt, anders zou ik me persoonlijk aangesproken voelen door je. Want ik heb ook schizofrenie, en ik herken me erg in die vriend die je omschrijft. Ik heb zelf ook meerdere relaties gewoon niet meer vol kunnen houden. Dit heb ik altijd heel jammer gevonden. Ik weet niet hoe goed het ziekte-besef van je vriend was, maar ik kan je zeggen, dat ik ondanks dat men mij soms niet herkend, wel degelijk nog goede herinneringen aan die vriendschappen heb. Ik herken me zelf soms niet, en als het erg fout gaat, dan leef ik in die psychose en besef achteraf pas dat ik mezelf niet helemaal was. Mijn zus herkent mij nog wel, maar mijn moeder zegt ook een andere mij te kennen, als wie ik soms ben. Dit kan per dag nog weleens verschillen.

Maar wat ik even kwijt wou: je moet niet onderschatten wat je voor die vriend nog zou kunnen betekenen. Dat hij jou tot op het laatst nog vertrouwd heeft, zegt heel wat. Jij bent misschien de enige persoon die hem op dit moment kan helpen zijn oude zelf wer terug te vinden. Misschien is hij in jouw ogen veranderd, hij heeft net als elk mens herinneringen aan de tijd dat het nog goed ging en voelt zich misschien heel machteloos tegenover zijn ziekte. Die erotomane waan is niet zo vreemd; misschien was ji als gewone vriend wel het laatste beetje intermenselijke liefde dat hij nog ervaren heeft en heeft hij zich uit alle macht proberen vast te klampen aan dat wat hij nog kende als betrouwbaar en liefdevol. Dat dat zulke vormen aanneemt is opzich heel vergeeflijk.

Er is een kans dat hij zichzelf niet meer is omdat hij zijn bizarre gedachten niet kan rijmen met hoe hij zichzelf in zijn herinneringen kent van voor dat hij ziek werd. Ik heb dit zelf doorgemaakt; ik besloot dat ik mijn oude ik moest verwerpen en een nieuwe persoonlijkheid moest opbouwen die wel overeenkwam met de bizarre gedachten en ervaringen die ik had. Door mezelf te onttrekken aan de mensen die mijn oude ik kenden, kon ik die waan aardig goed volhouden en was ik zelfs blij met mijn nieuwe ik. Totdat ik weer eens contact met familie had, of de herinneringen weer boven kwamen drijven. Ik kwam tot de ontdekking dat het de bedoeling is dat ik één bepaald persoon moest zijn in dit leven, en dat ik op een gegeven moment besloot te proberen iemand anders te zijn, zodat ik mezelf beter kon accepteren, maar dit werkt niet. En zodra je vriend dit snapt en weer leert zijn oude ik ontdekken (waarbij hij mensen nodig heeft die die oude ik kennen) zal het misschien beter gaan.

Zonder interventie bestaat de mogelijkheid dat hij zichzelf voor de rest van zijn leven in deze waan houd, en dan zul je hem ook zeker nooit meer herkennen.
"Ego is de god die de regels maakt vandaag. Waarheid is onbelangrijk,
beter dan de ander lijken is het ideaal." Lord of the String Oktober 2015
pi_73433846
ik vermoed dat het net zo werkt als veel andere dingen op dat gebied: een groep mensen zal gewoon gevoelig blijken te zijn voor de invloed van computergebruik. iedereen is nu eenmaal anders. de een kan naar hartelust en met veel plezier computeren en de ander wordt er ziek van. zo is het met meer dingen. sommige mensen kunnen prima met alcohol omgaan en sommigen worden alcoholist.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_73435300
quote:
...en dat ik op een gegeven moment besloot te proberen iemand anders te zijn, zodat ik mezelf beter kon accepteren, maar dit werkt niet
Dan ga je tegen jezelf vechten en dat werkt idd niet.
  woensdag 7 oktober 2009 @ 02:31:20 #295
114845 Sh0g
Orenji-kun
pi_73446107
Dit vinden jullie vast ook wel interessant.

http://131.211.194.110/si(...)41ad9a47f917cd110c56

Dr. Iris Sommer (Psychiatrie, UMCU) zal het bewustzijn vanuit neurowetenschappelijk perspectief belichten. Hoe kunnen inzichten uit de neurowetenschappen ons helpen om het bewustzijn beter te begrijpen? Om tot een antwoord te komen zal Sommer haar verhaal illustreren via haar eigen onderzoek naar schizofrenie. Wat kan schizofrenie ons vertellen over bewustzijn? En hoe kunnen moderne technieken, zoals fMRI, ons verder helpen bewustzijn te concretiseren?

De lezing komt binnen enkele dagen online, dus ff bookmarken.
  woensdag 7 oktober 2009 @ 03:35:23 #296
107058 Lord_of_the_String
vechter voor waarheid
pi_73446275
hebben jullie de nieuwe naamgeving al meegekregen>

Disfunctionele Perceptie Syndroom..

hoe vinden mijn lotgenoten dat? Ik was net een beetje gewend aan het idee dat mijn psychoses mijn persoonlijkheid veranderen en ik dus in feite met twee geesten rondloop. een gezonde en een zieke. afhankelijk van welke de overhand heeft is mijn perceptie correct of incorrect, en er is bij mij geen MPS ofzo geconstateerd, dus persoonlijk vind ik schizofrenie (gespleten geest) eigenlijk ook wel passen. Ze gaan bij de term DPS weer uit van de symptomen, namelijk vertekende perceptie, en verstoord denken, terwijl in mijn ervaring de oorzaak in een patroon van zgn. "memes" in de geest zit.

Meme is een engels woord, waar ik zo even geen goede nederlandse vertaling voor weet (ik ben tweetalig) dus hier even de engelse verklaring:

Meme 1. [n] a cultural unit (an idea or value or pattern of behavior) that is passed from one generation to another by nongenetic means (as by imitation) ; "memes are the cultural counterpart of genes"

en van Wikipedia:

A meme (pronounced /ˈmiːm/, rhyming with "cream"[1]) is a postulated unit or element of cultural ideas, symbols or practices, and is transmitted from one mind to another through speech, gestures, rituals, or other imitable phenomena. (The etymology of the term relates to the Greek word mimema for "something imitated".)[

culturele voorprogrammering als het ware.. zoals de moslims allemaal een irrationele, voorgeprogrammeerde haat tegen het westen hebben, bijvoorbeeld. (oeps, wat zeg ik nou?? jaja! truth hurts!)
"Ego is de god die de regels maakt vandaag. Waarheid is onbelangrijk,
beter dan de ander lijken is het ideaal." Lord of the String Oktober 2015
pi_73618097
Zou iemand zijn of haar 'bizarre' gedachten is met ons willen delen? Hoe anders is de perceptie tijdens een psychose dan voor of na een psychose? Zijn de gedachten na een psychose te relativeren?
Vind het interessant, heb zelf ook best een bizarre psychose gehad na het roken van een joint maar de volgende dag kan ik hier, nadat het afgematte gevoel en niet helder kunnen nadenken verdwenen zijn, rustig over nadenken en dit goed relativeren..

LordsOfString: jij bedoelt dat je door imitatie van gedrag een bepaald denkpatroon ontstaat? Bijvoorbeeld als je moeder zich constant zorgen maakt, jij je ook zorgen gaat maken op een gegeven moment? Of heb je hier een ander voorbeeld van?

[ Bericht 10% gewijzigd door MarkMG op 12-10-2009 18:43:42 ]
quit quitting
  maandag 12 oktober 2009 @ 20:26:41 #298
64108 EgoTrippin
what I mean, not what I say
pi_73623350
quote:
Op maandag 12 oktober 2009 18:26 schreef MarkMG het volgende:
Zou iemand zijn of haar 'bizarre' gedachten is met ons willen delen? Hoe anders is de perceptie tijdens een psychose dan voor of na een psychose? Zijn de gedachten na een psychose te relativeren?
Mijn psychose was een beetje als een droom, een van de fundamentele ideeen was dat mijn werkelijkheid gemanifesteerd werd door mijn gedachten. Dit idee was zo sterk dat bijna alles wat ik dacht meteen waar was, ik ervaarde dat als een grote persoonlijke kracht waardoor mijn gedachten zich snel manifesteerden in de buitenwereld. Ook hoorde ik stemmen (terwijl ik alleen was), van mensen die ik kende. Ik ervaarde dit als een vorm van telepathie. Bij mij waren de stemmen niet gemeen of negatief.

Achteraf zal ik niet zeggen dat alles wat ik heb ervaren een illusie/hallucinatie is geweest, maar wel dat ik dingen verkeerd geinterpreteerd heb of door elkaar gehaald. Ik geloof in 'andere ordes' van de werkelijkheid waar je in bepaalde toestanden mee kunt verbinden, en dat dit in een psychose gebeurt. Ik geloof dat onder andere psychedelica, hypnose, meditatie en dromen ook tot dit soort verbindingen kunnen leiden.

Het moeilijke is om alles een plek te geven en om te begrijpen wat 'echt' is en wat niet, of wat bij welke 'orde van de werkelijkheid' hoort. Hoe alles verbonden is, of juist niet... Een van de vragen die je zou kunnen stellen, is of er zoiets bestaat als je eigen verbeelding, wat dat precies inhoudt. Sjamanen geloven hier bijvoorbeeld niet in... Zij geloven dat je voortdurend telepatisch in verbinding staat met alles en iedereen, je eigen verbeelding is dan het reizen van je geest naar verschillende plekken. Ik denk dat dit soort kennis, die in onze cultuur heel erg zeldzaam is, veel inzicht zou kunnen geven in (onder andere) psychoses.

Overigens mag het geen psychose heten als je een relatief korte ervaring hebt door het roken van een joint of andere psychedelica, als je weer 'normaal' bent als het middel is uitgewerkt. Dat noem ik eerder een trip. Je zou kunnen zeggen dat je een psychose hebt, als de trip langere tijd aanhoudt terwijl je niet meer onder invloed bent.

[ Bericht 7% gewijzigd door EgoTrippin op 12-10-2009 20:31:57 ]
of niet
pi_73625805
quote:
Op maandag 12 oktober 2009 20:26 schreef EgoTrippin het volgende:
Dat noem ik eerder een trip. Je zou kunnen zeggen dat je een psychose hebt, als de trip langere tijd aanhoudt terwijl je niet meer onder invloed bent.
Interessant om te lezen!

Is het dan zo dat een psychose, zoals iemand met schizofrenie die ervaart, een maand kan duren? En de tijd tussen de psychosen door voelt iemand zich weer helemaal 'normaal'?
quit quitting
  maandag 12 oktober 2009 @ 23:09:25 #300
64108 EgoTrippin
what I mean, not what I say
pi_73632247
quote:
Op maandag 12 oktober 2009 21:15 schreef MarkMG het volgende:

[..]

Is het dan zo dat een psychose, zoals iemand met schizofrenie die ervaart, een maand kan duren? En de tijd tussen de psychosen door voelt iemand zich weer helemaal 'normaal'?
Mijn 'psychotische periode' duurde langer dan een maand, en gedurende die tijd heb ik me eigenlijk geen moment echt 'normaal' gevoeld. Ik had in die periode een aantal korte heftige episodes met daartussen rust, maar wel de hele tijd met psychotische gedachten/beleving.
of niet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')