abonnement Unibet Coolblue
pi_48176429
quote:
Koopstarters lenen zoveel mogelijk om hun eerste huis te kunnen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de belevingen van koopstarters van 20 tot 29 jaar. Starters shoppen net zolang totdat ze een geldverstrekker vinden die het gewenste aankoopbedrag wil verstrekken. Starters accepteren zorgeloos dat ze bij een hypotheekverstrekker tot zes keer hun bruto jaarsalaris kunnen lenen voor de woning van hun dromen.

De gemiddelde koopstarter verdient minder dan modaal. Vereniging Eigen Huis adviseert koopstarters zonder eigen geld om maximaal 4 tot 4,5 keer het bruto jaarsalaris te lenen voor de koop van een woning. Uit het onderzoek blijkt dat starters zich weinig bewust zijn van de risico’s bij het afsluiten van een hogere hypotheeklening. Bij het afsluiten van de hypotheek gaan ze er vaak van uit dat het inkomen zal stijgen. “Ik krijg met mijn studie toch wel een topfunctie” en “Mijn inkomen gaat -zeker weten- verdubbelen de komende jaren”, zijn voorbeelden van uitspraken die tijdens interviews met koopstarters regelmatig werden gehoord.

Hoewel ze zich bewust zijn van hun financiële beperkingen en verantwoordelijkheden, wordt zelden of geen rekening houden met de kosten voor onderhoud en reparatie aan de eigen woning. Verder geloven jongeren dat de gevaren van een maximale hypotheek voldoende worden afgedekt door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

650.000 koopstarters zijn in de komende jaren op zoek naar een eigen woning. Uit het onderzoek blijkt dat ze het regelen van de financiering van hun eerste huis vervelend vinden. Starters kennen of begrijpen de financiële mogelijkheden, beperkingen en voorwaarden van hypothecaire verplichtingen vaak niet. De complexiteit van financiële producten speelt hierbij een rol. Startersleningen en subsidies die de overheid verstrekt zijn vaak niet bekend.

Vereniging Eigen Huis heeft er begrip voor dat koopstarters maximaal lenen, gezien de hoge woningprijzen, maar wijst wel op de gevaren. Els van der Steen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: “Starters zijn vaak tweeverdieners die zich dikwijls tot de nek in de schulden steken. En als het dan vervolgens mis gaat, bijvoorbeeld door relatieproblemen, gaat het financieel ook goed mis. Bij een gedwongen verkoop kan niet worden aangeklopt bij de Nationale Hypotheek Garantie, omdat die een grens stelt bij hypotheken tot 4,5 keer het inkomen en een koopsom van maximaal 240.000 euro. De restschuld die overblijft na gedwongen verkoop van het huis blijft dan op naam van de starter staan. Dat maakt een doorstart naar een tweede woning onmogelijk”.

Vereniging Eigen Huis signaleert dat de geringe kansen van koopstarters een groot maatschappelijk probleem vormen. Zij doet een dringend beroep op minister Vogelaar om bindende afspraken met woningcorporaties te maken. Die moeten worden verplicht om huurwoningen te verkopen. Een groter aanbod van betaalbare woningen zorgt ervoor dat koopstarters op jongere leeftijd een woning kunnen kopen.
Hoe staan de fokkers hier tegenover? Wij lenen ook iets meer dan de 4,5 norm omdat het anders niet haalbaar is om een normale woning te kunnen financieren in de randstad. Maar wij verdienen dat wel modaal als starter en gaan er (hopelijk) de komende jaren er qua salaris op vooruit.
Ik ben benieuwd hoe de rest van de fokkers dit doen....
pi_48176660
Wormerveer is toch nog niet echt randstad?

Ik weet niet op welke norm ik zelf zit maar ik zit bij lange na niet op mijn top gelukkig, heb een appartement in de randstad die met zijn 2en goed te betalen is. In december 05 huis gekocht op toenmalige salarissen wat ondertussen flink gestegen is dus echte killer is die maandlast niet.

Verder wil ik niet bij mijn (schoon) ouders aankloppen om garant te staan, ik wil mijn eigen naambordje op de deur hebben en niet die van hun.
Ik zie dit in mijn eigen omgeving wel gebeuren of het de normaalste zaak van de wereld is.

Hoi Hekkey
pi_48176855
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 14:20 schreef HekkeySE het volgende:
[..]
Hoe staan de fokkers hier tegenover? Wij lenen ook iets meer dan de 4,5 norm [...]
maar wij gaan er (hopelijk) de komende jaren er qua salaris op vooruit.
Maar daar is in die vuistregel van 4x, of 4,5x salaris dus wel rekening mee gehouden. Die 4,5x is niet bedoeld voor mensen die de komende 40 jaar geen salarisverhoging krijgen.
pi_48176862
Iets meer dan 4 keer ons jaar inkomen
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_48176987
Ik en mijn vriend behoren hier ook niet toe. Ik had een behoorlijke erfenis van mijn ouders en we hebben bij lange na niet maximaal bijgeleend om een huis te kopen. We hebben nu gewoon een knusse eensgezinswoning en kunnen de woonlasten makkelijk betalen
pi_48177107
Wij (starters) hebben gekocht voor ongeveer 3,5x ons gezamelijke jaarinkomen. We (HBO en WO) hebben wel allebei een goede baan, dus dat is een wel een voordeel.

Ik denk ook dat veel starters zichzelf in de problemen brengen omdat ze allerlei aannames doen die heel anders uit kunnen gaan pakken, zoals:

- De huizenprijzen blijven stijgen (zie Amerika, inflatie, recessie?)
- We gaan veel meer verdienen (arbeidsongeschikheid, werkloosheid, minder werken ivm kinderen, recessie?)

Daarnaast kiezen veel mensen voor een korte rentevast periode omdat ze zo lekker lage maandlasten hebben. Alleen zijn de rentes nu alweer aan het stijgen, dus als straks hun periode tegen het einde loopt dan zitten ze weer met hogere maandlasten. Op zich geen probleem als de hierboven genoemde aannames kloppen. Maar als dat nou niet zo is...
Alle moslimterroristen, of ja een heleboel, die zijn bereid te sterven voor een hoger doel, want dan mogen ze maagden neuken, minstens een honderdtal, maar dat is nog altijd minder als ik met carnaval.
  dinsdag 10 april 2007 @ 14:48:22 #7
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_48177528
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 14:20 schreef HekkeySE het volgende:

[..]

Hoe staan de fokkers hier tegenover? Wij lenen ook iets meer dan de 4,5 norm omdat het anders niet haalbaar is om een normale woning te kunnen financieren in de randstad. Maar wij verdienen dat wel modaal als starter en gaan er (hopelijk) de komende jaren er qua salaris op vooruit.
Ik ben benieuwd hoe de rest van de fokkers dit doen....
In mijn tje draag ik de lasten van een appartement in A'dam. Iets minder dan cd 4.5 norm, ik kan de maandlasten enz vrij makkelijk betalen, ook omdat ik maandelijks mijn rente aftrek laat storten ipv jaarlijks, dat heb ik nu zo geregeld, zodat ik het nu maandelijks wat ruimer heb, mocht ik over een paar jaar meer verdienen, dan ik dat altijd jaarlijks laten terug komen....mocht het dan nog bestaan...uiteraard.
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_48177572
Wat ze alleen vergeten te melden is dat je als alleenstaande starter met een redelijk goede baan nooit een huis kan kopen van 4,5x je jaarsalaris vanwege de prijs van een huis.

Momenteel heb ik een goede baan en verdien ik een aardig bedrag. Maar als ik dat jaarsalaris pak en dat x4.5 doe, kom ik buh lange na niet aan de prijs van een appartement of kleine woning.

[ Bericht 1% gewijzigd door HansvanOchten op 10-04-2007 15:15:14 ]
Built for Speed
pi_48177920
Een hypotheek van 10.000 euro onder de aankoopprijs van de woning. als starters.

En dat was 3 jaar geleden iets boven 4 keer ons jaar inkomen. Maar ondertussen is ons inkomen wel gestegen, daar zijn we bij de aanschaf van de hypotheek niet vanuit gegaan want we wilde misschien minder gaan werken/kinderen.
Ook hebben we bewust geen beleggingshypotheek genomen.

Ik denk dat het wel mee zal vallen dat starters teveel lenen.
pi_48178031
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 14:57 schreef HarryP het volgende:


Ik denk dat het wel mee zal vallen dat starters teveel lenen.
Dan ben je toch waarschijnlijk een van de weinigen die zo denken.....Staat toch niet voor niets groot uitgemeten bij VEH/nu.nl/telegraaf..

Het is gewoon een kwalijke trend die steeds verder doorzet.....
  dinsdag 10 april 2007 @ 15:04:11 #11
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_48178202
Wat Hans zegt.

Ik ben dus een van die starters die met een tophypotheek zit van zes keer mijn jaarsalaris (Postbank Starterhypotheek, heeft nog geen jaar bestaan ). Ja het is niet ruim, (maar prima te doen!) ja ik loop risico's. Maar wat anders? Ik woon in Delft, huren zou mij maandelijks even veel kosten als wonen, aangezien ik met mijn inkomen niet meer in aanmerking kom voor sociale huur of huurtoeslag) Ik had inderdaad goedkoper kunnen gaan wonen, maar dan had ik 's nachts niet alleen naar huis kunnen fietsen, e.d.

Heb toevallig laatst nog met een financieel adviseur gesproken die zei dat ik op zich geen slechte investering had gedaan. Zij raadde mij echter wel aan, dat zodra ik een meer zou gaan verdienen (ben op zoek naar een andere werkgever die wat meer betaald) ik beter wel die hypotheek kon laten omzetten. Dat ga ik dan ook zeker doen en ondertussen heel hard hopen dat ik die rijke man nou eens tegen het lijf loop, haha
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
pi_48178395
Ik verdien straks zo'n 2300 met mijn HBO diploma een modaal salaris. Dan moet ik een huis/flatje vinden van 93000 wat dus niet mogelijk is. Dus ik moet minimaal 3000 verdienen voordat ik een flatje kan kopen in een achterstandsbuurt.
tsja
pi_48178706
Ik zit nu in de situatie dat ik eigenlijk wel met mijn vriendin samen wat wil gaan kopen. Het verhaal klinkt heel alarmerend, maar het blijft verschillend per situatie. Ik heb net een vast contract, goede vooruitzichten, en mijn vriendin heeft al drie jaar een vaste baan. Het blijft altijd een gok, een hypotheek afsluiten, maar om er nou vanaf te zien omwille van dit soort verhalen?

Met 4,5 brutoloon zitten we wel precies in de verwachte prijsklasse (~230.000). Heb binnenkort een gesprek met een hypotheekadviseur, eens kijken wat die ervan zegt
  dinsdag 10 april 2007 @ 15:28:35 #14
71126 ravurion
Beestje moet een naam hebben
pi_48179101
Ik heb met een inkomen van bruto ongeveer 40000 (mij en mijn vriendin) een huis gekocht van 216.000. Hier heb ik nog wel wat extra verbouwingen nodig en overdrachtsbelasting, dus kwam ik uit op een hypotheek van 245000.

Wij hebben dit als volgt voor onszelf geregeld. Mijn inkomsten (26000 per jaar) moeten de rente en aflossing dekken, inclusief vaste lasten en wat te eten. De inkomsten van mijn vriendin (binnenkort vrouw) moeten voor de extra's zorgen.

Nu komt er een loonsverhoging aan binnenkort en dan moet ik in ieder geval weer naar een mooi bedrag gaan (rond 2300 pm vermoed ik). Hierdoor komen we alleen maar ruimer te zitten. Geen problemen dus...

Was huren een optie? ja, mits klein wonen geen probleem is
Is het de investering waard? Ja, mijn smaak, mijn ding, geen weggegooid geld...

Oh ja en ik woon in een dorp in de buurt van eindhoven, daar zijn huizen vrij prijzig en krijgen starters verder niet veel kansen.
_______________________________________________________________________________
Zoals het klokje thuis tikt tikt het nergens, maar nu ik alleen een digitale klok heb is het tikken opgehouden...
  dinsdag 10 april 2007 @ 15:30:59 #15
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_48179188
Wij hebben vorig jaar een huis gekocht op 5x ons bruto jaarinkomen. De lasten zijn prima te dragen. Minder werken gaan we niet, ik werkte al parttime toen we ons huis kochten. We wonen in een eengezinshoekwoning in een nette, nieuwe, kindvriendelijke buurt.

Wij hebben een zogenoemde levenhypotheek: 60% aflossingsvrij, 40% beleggings/kapitaalverzekering.
Niet de allerveiligste hypotheekvorm (misschien dat de beleggingen niet het gewenste eindresultaat opleveren), maar voor ons veilig genoeg.
We hebben de mogelijkheid om (buiten de hypotheek om) extra te sparen, dus dat doen we ook.
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
  dinsdag 10 april 2007 @ 15:31:46 #16
153023 spk2go
like.no.other
pi_48179217
Banken hebben al heel veel gedaan tegen jongeren die erg veel lenen. Vroeger ging men tot 6-8 keer, wat serieus veel is.

Ik kan me met beide kanten inleven. Aan de ene kant denken jongeren dat ze op termijn toch wel samen gaan wonen (= twee inkomens), en aan de andere kant gaan ze als ze eenmaal samenwonen nog groter (=duurder) wonen, met alle consequenties van dien. En je ziet het nu ook: de huizenprijzen blijven stijgen. Waarom zou je dan niet zwaar investeren, over 5 jaar kan je er sowieso uit, omdat je de rente er bijna uit hebt....
Third Day roelt!
  dinsdag 10 april 2007 @ 15:40:40 #17
59704 KatirZan
Klei-kleuter
pi_48179533
Mijn vriendin en ik zijn sinds enkele maanden ook wat "actiever" dan voorheen op zoek naar een woning.

De reden? Haar opleiding gaat ze binnenkort afronden en ze heeft al een goed baan-aanbod gekregen waar ze op in gegaan is.

Zelf werk ik al enkele jaren en verdien absoluut niet slecht voor mijn leeftijd. Ik zit met mijn bruto jaarloon op iets minder dan Modaal, zo zal zij ook beginnen bij haar komende baan.

Samen verdienen we genoeg om een redelijk bedrag mee te krijgen van de bank (laten we zeggen, rond de 250.000 euro).

Echter, wij zullen ook niet in 1 keer een woonhuis op volle kosten gaan kopen, zeker hier in de buurt is dat al bijna niet te doen (Randstad, gemiddeld huis kost rond de 280.000 euro) en schrijven ons ook constant in voor de zogenaamde "MGE" woningen. Starterswoning dus.

Een starterswoning hier in de buurt, van rond de 100 vierkante meter, gaan "al weg voor 170.000" euro. Kijk je een beetje beter, dan ben je voor 1,5e ton klaar. Dit kunnen wij dus redelijk netjes betalen zonder er te veel bij in te moeten leveren.

Echter, na enkele berekeningen die we samen uitgevoerd hebben zal het beter zijn om in de huidige situatie een hypotheek af te laten sluiten. Op het moment zitten we samen ook op een bruto jaarloon welke boven het modale inkomen ligt. Echter, volgens de bank kunnen wij hier maximaal 210.000 euro op meekrijgen. Als je NHG wilt (wat wij dus willen) dan ligt dat bedrag op 170.000 euro...

Dat schiet dus niet erg op.

Mijn tip voor starters : Kijk wat je maximaal mee kan krijgen, trek daar 20.000 euro vanaf en zoek dan een huis/apartement die 10 a 20.000 euro onder dat uiteindelijke bedrag ligt, dan kan je het goed betalen.

Daarnaast gaat het er natuurlijk ook over hoe je voor de rest met je geld omgaat... 400 euro per maand aan nieuwe kleding schiet al niet op, hetzelfde geldt voor je retesnelle internetlijn van 20mbit voor 60 euro per maand.... 6mbit voor 40 is dan al snel genoeg, 3mbit voor 25 gaat er ook nog mee door....

Mobiele telefoons en vaste telefoons kan je tegenwoordig combineren etc...etc....
  dinsdag 10 april 2007 @ 16:04:39 #18
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_48180353
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 14:49 schreef HansvanOchten het volgende:
Wat ze alleen vergeten te melden is dat je als alleenstaande starter met een redelijk goede baan nooit een huis kan kopen van 4,5x je jaarsalaris vanwege de prijs van een huis.

Momenteel heb ik een goede baan en verdien ik een aardig bedrag. Maar als ik dat jaarsalaris pak en dat x4.5 doe, kom ik buh lange na niet aan de prijs van een appartement of kleine woning.
Gek....ik wel...in A'dam zelfs en ik zit zelf onder die 4.5 norm en zo bizar veel verdien ik ook weer niet. en nee het is geen appartement in een achterstands buurt ofzow...gewoon netjes in stadsdeel westerpark. Wellicht heb ik gemazzelt met de koopprijs...dat kan.
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_48180782
De grote verleiding is inderdaad dat je weet dat je binnen 5 jaar veel meer gaat verdienen. Starters, in de branche waarin ik ben opgeleid, hebben behoorlijke baanzekerheid en een zeer grote kans op een loonstijging van een procentje of 15 per jaar.

Maar ach, wij hebben straks twee inkomens en geen kinderen, een heel groot huis is niet nodig. Een mooi appartementje in een leuke wijk ligt zeker binnen ons budget.
  dinsdag 10 april 2007 @ 16:25:02 #20
34775 Metro2005
Mind explorer
pi_48181064
ik zit op 4,5x mijn jaarsalaris qua hypotheek. Verdien niet erg veel maar huren schoot niet echt op (6 jaar ingeschreven en gereageerd en nog niks!) , de files begonnen met naar het leven te staan dus toch maar de stap genomen en een huis gekocht.
Vrees alleen met grote vrezen het moment dat de rentevastperiode afloopt, en wat de rente op dat moment gaat doen
maarja, what choice do i have. Heb al een strontgoedkope woning gekocht (85.000 euro), veel goedkoper en je kan alleen een schuur kopen. Ben dan ook al hard aan het sparen om evt tegen het aflopen vd rentevast periode wat af te kunnen lossen. Maarja, je moet wat ik ga overigens in mijn scenario niet uit van loonsverhoging, simpelweg om dat ik dat niet zo snel zie gebeuren bij mijn huidige werk. en ander werk heb ik ook zo 123 niet aan mijn neus hangen.
Childhood is over the moment you know you're going to die.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
pi_48181432
Ik en mijn vriendin hebben begin vorig jaar een huis gekocht, allemaal heel leuk echter wisten we van te voren dat er nog een kleine hobbel aan zat te komen. Aangezien mijn vriendin nog wat moest terug betalen aan een instantie. Daardoor hebben we besloten om het huis om mijn naam te kopen en heb ik de hypotheek op mijn naam staan.

Deze hypotheek ligt zoals het er naar uitziet volgens het bovenstaande verhaal in de risico groep. Als ik dan even alleen uitga van mijn salaris. Echter komt er aan het einde van dit jaar weer geld vrij, dan is mijn vriendin klaar met het terug betalen van haar schuld. Deze slokt nu haar hele salaris op, afgezien van de kosten die ze heeft.

Als ik dan alleen naar mijn salaris kijk en de kosten die we maandelijks maken dan mogen we niet klagen. We kunnen rond komen en nog wat leuke dingen doen, natuurlijk niet zoveel meer als voorheen maar dat is logisch. Onze vriendengroep bestaat uit stelletjes die ook allemaal sinds een aantal jaren samenwonen. Het uitgaan is zo ie zo minder geworden.

Ik denk dat het bovenstaande verhaal niet voor iedereen geld, het is natuurlijk ook je eigen verantwoordelijkheid hoe je met je geld omgaat. Een dure internet verbinding zoals iemand hierboven al aangeeft is niet heel slim. Elke maand dure kleding kopen van rond de 300 euro zal ook niet bijdrage aan een gezonde financieele situatie. En dan maar een jaartje niet op vakantie op iets aan je huis te doen. Zo ging dat vroeger ook bij mijn ouders als ze gingen verbouwen, dan sla je een jaartje vakantie over. Echter tegenwoordig moet het allemaal tegelijk wat niet altijd kan.
-
  dinsdag 10 april 2007 @ 16:50:24 #22
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_48182029
Precies, ik heb nog altijd ¤ 600,- te besteden per maand aan eten en kleding e.d. Daar zijn dan al mjin vaste lasten, ook de periodieke, zoals gemeentebelasting in meegerekend. Daarbij heb ik een baan zónder dertiende maand of bonus, reiskostenvergoeding of andere leuke extra's, dus dat kan ook alleen maar beter worden Mijn autoowtje is 17 jaar oud, maar ik ben wel twee keer op wintersport geweest dit jaar (wel low-budget, maar nog steeds super!) Vakantie vier ik dit jaar in Tsjechië, waar vrienden van mij een eigen huisje hebben. Daar rij ik dan met mijn bakkie heen. En de H&M heeft hartstikke leuke kleren!

Nee hoor, ik red mij prima!
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  dinsdag 10 april 2007 @ 17:01:02 #23
115121 Arizona
The Grand Canyon State
pi_48182495
Ik denk dat het inderdaad heel belangrijk is om een goed inzicht te hebben in je uitgavenpatroon.

Wij hadden het voordeel dat we al in de situatie zaten, dat ik al parttime werkte en dat we al een dochtertje hadden toen we gingen kopen. Dan heb je niet meer de verrassing wat het je gaat kosten als je op een gegeven moment minder gaat werken en wat de bijkomende kosten van een kind zijn.

Wij hebben voor boodschappen, kleding en "luxe" iets van 800 in de maand te besteden. Dit is voor ons drieën voldoende. Dit is na aftrek van de vaste lasten en spaargeld voor onszelf en onze dochter.
I'm gonna love you 'til the heavens stop the rain
I'm gonna love you 'til the stars fall from the sky
For you and I
pi_48186450
Ik heb dus wel max geleend. Mijn hypotheek is ruim 5x mijn jaarsalaris. En eigenlijk hadden ze het ook nog berekend over mijn salaris zonder wisseldienstentoeslag en dan is het zelfs bijna 8x mijn jaarsalaris. Maar ach, ik heb totaal geen moeite met het betalen van mijn maandlast.
pi_48186479
Hmm, met mijn huidige salaris kan ik dan wel een mooie garagebox kopen hier in Utrecht, misschien wel één met een tuintje!

Toch maar op zoek naar een huurwoning voor de komende jaren.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')