abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_7567820
Dit is de enige echte FAQ (Frequently Asked Questions) van het Muziekforum. Scroll naar beneden of klik op een van de onderwerpen in onze inhoudsopgave, die te vinden is onder dit kleine stukje tekst.
Inhoud van deze FAQ:

Een Muziek-forum, wat is dat?
De huisregels van het Muziekforum
Warez
Eigen muziek
Langlopende topicreeksen
Chatten op het enige echte Muziek-chatkanaal!
Projecten in Muziek
Hoe de moderators te bereiken?
Hoe werkt de bot Mozart in #Muziek?
Informatie over spam in Muziek.

[ Bericht 7% gewijzigd door nipeng op 15-10-2006 12:19:56 (Fixed urls) ]
  vrijdag 27 december 2002 @ 22:54:03 #2
3878 Vork
Manisch creatief
pi_7571174
Een Muziek-forum, wat is dat?

Hallo,

Dit is 's Fok!'s leukste forum, het Muziek forum, dat met inmiddels al meer dan 400000 posts het grootste serieuze subforum van Fok! is. Heb je zin om te discussiëren over je favoriete muziek, artiesten, platenlabels, hitlijsten, concerten, de nieuwste releases in de grote boze wereld van de cd, of maak je zelf muziek en heb je de behoefte om dit te delen met je mede fokkers, dan zit je in ieder geval op het juiste forum. Muziek in de breedste zin van het woord!

Het forum wordt dagelijks bezocht door vele mede-muziekliefhebbers van klassiek tot polkametal, van lo-fi tot new-wave, je kunt hier overal voor terecht. Maar ook muzikanten (zowel hobbyisten als professioneel) zijn dikwijls op het forum te vinden. Deze brede groep users, die regelmatig een bezoekje brengen aan Muziek en elkaar op de hoogte houden van het laatste nieuws op het gebied van wat je je ook maar voor kunt stellen dat in verband is te brengen met muziek, hebben het forum gemaakt tot wat het is. Een leuk, actief, informatief, interessant en interactief forum een must voor iedere muziek liefhebber!

pi_7571485
De huisregels van het Muziekforum.

Natuurlijk hebben we een aantal 'huisregels' in muziek waarvan we hopen dat iedereen zich hieraan houdt. Een eerste die me vrij logisch lijkt, is dat je je fatsoenlijk tegenover je medeforumgebruikers opstelt, niet schelden of op een andersoortige manier gemeen doen dus.
Een ander is, dat je mensen en hun muzieksmaak in hun waarde laat, probeer met argumenten te komen waarom je iets niet leuk vindt, in plaats van zomaar iets te voorzien van een kotssmiley en hou er rekening mee dat meningen kunnen verschillen. Hou er ook rekening mee, dat mensen soms jouw muzieksmaak ook niet altijd kunnen waarderen. Je mag altijd zeggen dat je iets niet leuk vindt, maar het gaat om de manier waarop je dat doet.

Soms worden er weleens dubbele topics geopend of dingen gedaan die niet helemaal door de beugel kunnen, je kunt er dan wel met z'n allen leuk op springen met kreten als "SLOTJUH!!!" en "UTFS!", maar als wij iets irritant vinden, dan is het dat, want het werkt sfeerverpestend. Uitspraken als "UTFS" worden dan ook bijna altijd verwijderd. Een moderator zal kijken of het topic dicht moet, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd een link geven naar een reeds bestaand topic. Als je iets ziet wat niet door de beugel kan, dan kun je dat natuurlijk altijd even melden aan PaRoDiUzZ, Beathoven of nipeng. Hoe je dat kunt doen, volgt later.

Tot slot gelden ook hier alle regels uit de centrale Policy van Fok!.

Voor feedback, klachten of iets anders wat het Muziekforum aangaat, kun je in het volgende topic terecht: MUZ Feedback - Planet Rock

Als vuistregel houden wij aan, dat er voor elke release naast een reeds bestaand topic over de artiest of band, een apart topic geopend mag worden. Als een band of artiest met korte interval meerdere concerten geeft, kunnen de verschillende optredens in één centraal topic besproken worden.

[ Bericht 7% gewijzigd door nipeng op 15-10-2006 12:28:30 (Kleine updates) ]
  vrijdag 27 december 2002 @ 23:29:00 #4
3878 Vork
Manisch creatief
pi_7572055
Warez
Het is op Fok! en dus ook in Muziek niet toegestaan om warez aan te bieden, maar wat verstaan wij nou onder Warez?

Beeld- en/of geluidsbestanden (of links ernaar) die zijn vervaardigd of vermenigvuldigd zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar. Om het wat minder vaag te houden, komt dat neer op het volgende. Geen mp3's, wav's, divx's, avi's, mpg's, ram's, au's, wmv's (etc.) van gecopyright materiaal zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar, dus ook geen remixes, live-sets, bootlegs en dergelijke ongein. Ongeacht de kwaliteit. Dit valt allemaal onder illegale waren, warez dus.

Ook eigen remixes van bestaande nummers waar een prachtig copyright op zit van de artiesten die op de remix door de mangel zijn gehaald zijn niet toegestaan. Het hergebruiken en verspreiden van dergelijke producten is nou eenmaal strafbaar, tenzij je natuurlijk netjes betaald hebt voor het gebruik en de verspreiding van de originelen, maar wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat dit niet het geval is).

Naast beeld en geluids materiaal is het ook niet toegestaan om cd- of dvd-covers (of links ernaar) op ons mooie forum te plaatsen. Tuurlijk, een plaatje van een album mag wel, maar dan geen loeigrote versie die bij iedereen haarscherp uit de printer kan komen rollen, dan koopt men de cd of dvd maar fijn .

Tjeee, maar wat mag dan wel?

Niet alle mp3's e.d. zijn verboden. Eigen werk of beeld- en/of geluidsbestanden die zijn vrij gegeven door de rechtmatige eigenaar mogen geplaatst worden. Vaak zijn deze te vinden op de website van de artiest. Vermeldt daarom altijd waar je het bestand of de link vandaan hebt gehaald, zodat wij ook kunnen zien dat het om iets legaals gaat.

Fragmenten van gecopyright materiaal is toegestaan, mits deze niet langer duren dan 30 seconden en het een non-commercieel doel betreft. Voor raad-je-plaatje spelletjes of om je medefokkers een stukje van die geweldige band te laten horen is het via deze weg toch nog mogelijk om wat te kunnen laten zien en/of horen.

[Dit bericht is gewijzigd door Seborik op 31-12-2002 17:15]

pi_7572389
Eigen muziek.

Er zijn ook een heleboel mensen die zelf muziek maken, zelf een instrument bespelen of in een band spelen. Misschien vindt je het dan leuk om dat aan je medefokkers te laten horen. Dat kan, we hopen het zelfs van harte.

Wel willen we je dan vragen om voor je eigen muziek één topic te openen en alles over je muziek en dergelijke daar te plaatsen, zo blijft het overzichtelijk.

Aan het plaatsen van eigen materiaal zit geen beperking behalve die van het centrale topic.

Sommige fokkers maken ook samen muziek, het topic daarover kun je hier vinden: Post hier je muzikale ideetjes (deel 12)

[ Bericht 7% gewijzigd door nipeng op 15-10-2006 12:29:58 (Url update) ]
  zaterdag 28 december 2002 @ 00:16:17 #6
3878 Vork
Manisch creatief
pi_7573411
Langlopende topicreeksen

Het Muziekforum kent enkele, belangrijke, minder belangrijke en leuke topic-reeksen, succesvolle en centrale topics waar meerdere delen van zijn geopend. Het kan dan ook zijn dat je pasgeopende topic op slot wordt gezet met een verzwijzing naar een van de centrale topics. Schrik niet, het is geen ramp, maar wel te voorkomen!

Zoek je de titel of uitvoerende artiest van een bepaald nummer en je kunt er maar niet opkomen? Dan moet je in het volgende topic zijn: Help ik zoek een titel/artiest - Deel 114

Voor alle vragen en antwoorden. Bijna eke vraag die in dit topic wordt gesteld heeft een correct antwoord als gevolg en schroom niet om zo af en toe je medefokker ook eens te helpen d.m.v. jouw muzikale kennis!

Nu ook een centraal topic voor het zoeken naar tabs! Ik zoek een tab ook algemene tabvragen - deeltje 1

Ook favoriet bij de fokker zijn muziek-relateerde spelletjes. Doe mee, verzin een vraag in een van de volgende topics:
http://forum.fok.nl/showtopic.php/450862
http://forum.fok.nl/showtopic.php/469856

Heb je laatst een prachtige CD gekocht en wil je aan iedereen laten weten dat je een CD hebt gekocht, of zou je graag eens willen weten wat de gemiddelde fokker nou zoal koopt? Dan hebben we daarvoor het volgende topic: http://forum.fok.nl/topic/547249 en voor de DJs is er dan nog deze: http://forum.fok.nl/topic/528648

Laten weten wat je op dit moment luistert is ook http://forum.fok.nl/topic/527060 Let wel, vertel er altijd iets bij, bij datgene wat je op dat moment aan het luisteren bent. Dat maakt het voor de anderen ook leuk om te lezen, ipv alleenmaar te posten.

En tot slot is er voor de Metalliefhebbers nog een prachtig slowchat, ik bedoel discussietopic: http://forum.fok.nl/topic/537402, waar men graag praat over de wereld van de lange zwarte leren jassen, lang haar en antiklit shampoo, geoffende geiten, het drinken van bloed, uitgelopen mascara, leernichten, koekiemonster imitators en natuurlijk ook muziek.

Lekker praten over de nieuwste dis van je favoriete Hiphopartiest kan nu ook in de vaste slowchatreeks: http://forum.fok.nl/topic/558190

Er is nu ook een topic voor de tranceliefhebbers namelijk: http://forum.fok.nl/topic/543937

Voor drum & bass: http://forum.fok.nl/topic/559856

Liefhebbers van Jazz kunnen terecht in wat inmiddels min of meer het centrale Jazz-topic geworden is: http://forum.fok.nl/showtopic.php/457643

En voor avonturen op Indie-gebied is er nu een gloednieuwe centraal topic: http://forum.fok.nl/topic/530666

Techno: van techhouse tot dubby minimalisme: http://forum.fok.nl/topic/526833

Vind hier lotgenoten waarmee je je onbegrijpelijke passie voor IDM en aanverwante elektronica kan delen. Rust even uit in dit oase-topic, dat temidden in de woestijn van muzikale onwetendheid als een elektronische palmboom aan de horizon verrijst.

http://forum.fok.nl/showtopic.php/484214

Voor Doom, Weed en Stoner kun je terecht in http://forum.fok.nl/showtopic.php/487370

Liefhebber van Punkrock, Hardcore(punk) en anti-kapitalistische filosofieën? Hier moet je wezen: http://forum.fok.nl/topic/538673

[ Bericht 9% gewijzigd door Seborik op 12-08-2004 21:04:46 ]
  zaterdag 28 december 2002 @ 00:33:02 #7
27266 Mozart
De Truie Trui!
pi_7573762
Chatten op het enige echte Muziek-chatkanaal!

Al een tijdje is er ook een #muziek chatkanaal op de Fok!-server. Hier wordt voornamelijk gepraat over muziek, maar natuurlijk ook weleens over andere dingen. In dit chatkanaal vinden ook de Luistersessies plaats, waarover je elders in dit forum meer informatie kunt vinden. Het chatten gaat via IRC, waar je een IRC-gestuurd chatprogramma of java-applet met deze mogelijkheid voor nodig hebt. Chatprogramma's kun je onder andere vinden op http://www.download.com , http://www.tucows.com , http://www.mirc.com of http://www.pirch.com .De gegevens van ons chatkanaal zijn:
quote:
IRC Server : irc.fok.nl
Port(s) : 6667
Channel : #Muziek
Ben je nog niet bekend met chatten via IRC, dan kun je in dit topic een uitleg vinden: IRC FAQ

[ Bericht 20% gewijzigd door nipeng op 15-10-2006 12:34:57 ]
*KUCH* R&B is géén muziek!
pi_7574414
Projecten in Muziek

Af en toe hebben we wat speciale dingen in Muziek. Om te beginnen met de tournaments die je het meeste tegen zult komen. Tournaments zijn wedstrijden om het beste van bijvoorbeeld een bepaalde artiest of categorie te bepalen.

Hier een aantal voorbeelden:

Het Grote Afgelopen Rolling Stones Tournament
Toernooi - duo's - de strijd (2)
Toernooi- solozangeressen - de strijd (3)
Toernooi - solozangers - de strijd (deel 4)
David Bowie Nummer Tournament!
Album Tournament jaren '90 deel 2
Klassieke Componisten Tourn. - Finale / Uitslag!
Toernooi- Bands/groepen - De Strijd (4)
Tournament - Acda & de Munnik deel 2

Een zo compleet mogelijk overzicht is te vinden in "Overzicht toernooien in Muziek".

Een ander speciaal project zijn de luistersessies die af en toe gehouden worden in #Muziek. Dit houdt in dat we met een groep mensen een van te voren bepaalde cd beoordelen.

De Fok!Luistersessies!


Een laatste bijzondere categorie vormen de Top <*> -lijsten. Dit zijn 'hitlijsten' gemaakt door users met stemmen van mensen op Fok!.

Enkele voorbeelden:

De grote Fok! Metaltop 666!
Het grote FOK! single/albumtrack top100 topic

Soms is er ook een speciale muziekmeeting en er is zelfs eens een jamsessie geweest, topics hierover kun je vinden in het Muziekforum.

[ Bericht 14% gewijzigd door nipeng op 21-03-2005 07:08:37 ]
  zaterdag 28 december 2002 @ 01:11:41 #9
36923 Wodan
Hond van de donder.
pi_7574510
Hoe de moderators te bereiken?

Summoner, PaRoDiUzZ en Beathoven kun je bereiken op verschillende manieren.

De eerste en misschien ook wel de makkelijkste methode is door een mailtje te sturen naar een van de volgende adressen (of alledrie):

frostsummoner@hotmail.com
konfuzzed@hotmail.com
beathoven007@hotmail.com

Ook kun je ze bijna altijd wel vinden in #muziek, hoe je ze daar kunt bereiken staat uitgelegd door collega Mozart.

Is het echt heel erg dringend, dan is er natuurlijk ook nog MSN. Summoner kun je bereiken via frostsummoner@hotmail.com, PaRoDiUzZ op konfuzzed@hotmail.comen Beathoven via beathoven007@hotmail.com

Veel plezier met posten in Muziek allemaal!

[ Bericht 18% gewijzigd door Beathoven op 18-06-2005 19:59:43 ]
  woensdag 2 april 2003 @ 23:14:52 #10
9613 Seborik
I, Voyager
pi_9548524
Sinds jaar en dag hebben wij een botje rondhobbelen in het #muziek chat kanaal. Wat begon als een versie waar je weinig tot niets mee kon, is uitgegroeid tot een leuk stukje speelgoed. Toen we net begonnen in het #muziek kanaal met versie 1 van Mozart kon het "beestje" maar een paar commando's. Ook triggerde hij wel eens op bepaalde dingen, wat al snel niet leuk meer bleek te zijn. Inmiddels zijn we toe aan versie 2 van "Mozart". Dit deel van de FAQ is bedoeld om duidelijk te maken wat Mozart kan en hoe jij Mozart kan besturen. Om te beginnen maken we onderscheid tussen vier soorten commando's:


  • Openbare Gebruikerscommando's
  • Privé Gebruikerscommando's
  • Openabare Besturingscommando's
  • Privé Besturingscommando's

    Normale gebruikers van het IRC kanaal kunnen alleen de twee soorten gebruikerscommando's gebruiken. IRC Operators op het #muziek kanaal (zie elders in deze FAQ) kunnen echter ook nog de besturingscommando's gebruiken. Het verschil tussen een openbaar commando en een privé commando is simpel: Een openbaar commando geef je in het normale kanaal. Dat wil zeggen, je tikt het in als normale chat text in het openbare kanaal, waar iedereen dus mee kan lezen. Een privé commando geef je door middel van een Query aan de ircbot, in dit geval Mozart. Een Query wordt ook wel een privé gesprek genoemt en kan worden geopent door dubbel te klikken op de naam van de desbetreffende persoon (in dit geval Mozart).

    Openbare Gebruikerscommando's:
  • !fact <nummer>
    Al sinds het begin van Mozart's bestaan kun je grappige weetjes of quotes opvragen uit de database, ook wel 'facts' genaamd. Als het commando wordt aangeroepen zonder argument <nummer> dan laat Mozart een willekeurige fact zien. Als het argument <nummer> wel gebruikt wordt dan pakt hij de fact welke onder dat nummer schuilgaat.

  • !stats
    Dit commando zorgt ervoor dat de URL op het scherm komt te staan. De URL wijst naar een site waarop statistieken bijgehouden worden over het kanaal zelf. Mocht je niet op IRC kunnen komen en toch de statistieken willen bekijken dan kun je hier een kijkje nemen.

  • !search [amg|forum|fp|google|images|imdb|muziek|news|pfm|user] <zoek text>
    Een relatief nieuwe feature van Mozart is toch wel de zoekfunctie. Hiermee kun je zoeken naar een willekeurige text <zoek text>. In de lijst hieronder staat precies op welke sites je kunt zoeken:
    quote:
  • amg: Zoeken op All Music Guide (alles over Muziek).
  • forum: Zoeken op het Fok!forum.
  • fp: Zoeken op de Fok! Frontpage.
  • google: Zoeken op Google.
  • images: Zoeken op Google Images (plaatjes/fotobestanden).
  • imdb: Zoeken op de Internet Movie DataBase (alles over Films).
  • muziek: Zoeken in het "Muziek" subforum op Fok!.
  • news: Zoeken in de Google Nieuwsgroepen.
  • pfm: Zoeken in de reviews van "Pitchfork Media".
  • user: Zoeken naar een user op het Fok!forum.
  • Deze schakelopties, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn verplicht.

    Privé Gebruikerscommando's:
    Er zijn twee manieren om een Privé commando uit te laten voeren; door middel van een Query en door middel van het letterlijk aanspreken van een mod. Een query heet ook wel een privé gesprek en kan je door middel van '/query <naam>' plaatslaten vinden OF nog makkelijker: Dubbelklik op de gewenste naam en er opent een nieuw venster voor je. De tweede methode is wat makkelijker als je het eenmaal door hebt. De meeste IRC clients ondersteunen tegenwoordig wel het zogenaamde TAB-completion (afmaken van een username door 1 druk op de TAB-toets). Door 'Moza[TAB]' (waarbij [TAB] de TAB-toets indrukken is) in te typen en vervolgens een ':[SPATIE]' achter te plakken (er moet nu staan 'Mozart: ') kun je een commando invoeren. Mozart is zo slim om naar het eerste deel te luisteren en vervolgens het commando uit te voeren.


  • fact add <gewenste text>
    Ook jij kan uiteraard weetjes of quotes toevoegen aan de database van Mozart. Dit doe je door een zogenaamde 'fact add' commando te geven. Hierbij is het <gewenste text> argument verplicht.

  • fact info <nummer>
    Om te kijken wie een 'fact' heeft toegevoegd, wanneer het is toegevoegd of hoe groot het wel niet is, kun je hiervoor het 'fact info' commando gebruiken. Het argument <nummer> is het gewenste op te zoeken nummer.

  • fact list
    Wil je weten hoeveel 'facts' Mozart bevat? Dan kun je dit opvragen met behulp van het 'fact list' commando.

    Om Mozart onder controle te houden beschikken de kanaal operators over een zut extra commando's. Vele commando's spreken voor zich en zullen geen verdere uitleg krijgen, op de basisinfo na.

    Openbare Besturingscommando's:
  • !op: Geeft Operator status aan bevoegde personen. Kijkt hiervoor naar een registratie bij NickServ en hostmask.
  • !neer: Omgekeerde van het '!op' commando.

    Privé Besturingscommando's:
  • fact ban <nickname>
    Mocht iemand teveel keer, tot irritaties toe, een '!fact' opvragen, dan kan de Operator de betreffende gebruiker 'bannen' voor het gebruik van deze functies (geldt voor alle fact functies).
  • fact unban <nickname>
    Hetzelfde als hierboven, maar dan om de gebruikers van de banlijst af te halen. Alle 'fact' functies zijn dus weer mogelijk.
  • fact banlist
    Genereert een lijst met alle 'gebande' personen voor de 'fact' functies.

  • search ban <nickname>
    Mocht iemand teveel keer, tot irritaties toe, een '!search' opvragen, dan kan de Operator de betreffende gebruiker 'bannen' voor het gebruik van deze functies (geldt voor alle search functies).
  • search unban <nickname>
    Hetzelfde als hierboven, maar dan om de gebruikers van de banlijst af te halen. Alle 'search' functies zijn dus weer mogelijk.
  • search banlist
    Genereert een lijst met alle 'gebande' personen voor de 'search' functies.

  • command ban <nickname>
    Mocht iemand teveel keer, tot irritaties toe, een commando (bestaand of niet bestaand) opvragen, dan kan de Operator de betreffende gebruiker 'bannen' voor het gebruik alle commando's.
  • command unban <nickname>
    Hetzelfde als hierboven, maar dan om de gebruikers van de banlijst af te halen. Alle commando's zijn dus weer mogelijk.
  • command banlist
    Genereert een lijst met alle 'gebande' personen voor de commando 'bans'.

  • quit
    Laat Mozart het kanaal verlaten.

  • addnick <nickname>
    Zet <nickname> op de zogenaamde 'accesslist'. Hierdoor kunnen gebruikers alle Mozart besturingsfuncties gebruiken.
  • delnick <nickname>
    Haal <nickname> van de 'accesslist' af.
  • accesslist
    Dit commando genereert een lijst van iedereen die op de accesslist staat.

  • do msg <text>
    Met dit commando kun je Mozart laten praten.
  • literal <IRC commando>
    Voor de echte die-hards (lees: nerds) is er een 'literal' command, waar je een heel IRC packet in 1 keer mee kunt versturen. Alles is dus mogelijk.

    En dan nog het volgende:
    Mozart is nog steeds in 'ontwikkeling'. Dat wil zeggen dat er steeds meer functies toe worden gevoegd, mits ik tijd vrij heb. Mocht je een functie in Mozart willen hebben dan kan je me altijd mailen. Het mail-adres is bekend.

    Anthraxx

    [ Bericht 4% gewijzigd door Seborik op 08-07-2004 01:51:08 ]
  • pi_13750759
    Help, wat is spam.

    Spam is het onverschoond aanprijzen van een eigen site of produkt voor eigen (commercieel) gewin.

    Help, wat is geen spam.

    In Muziek is spam niet het plaatsen van een link naar een bandsite met informatie erbij. Niet altijd is het immers de site van de persoon zelf en indien het toch de site is van de persoon zelf, vraagt deze persoon altijd om feedback over zijn muziek of over de site van zijn of haar band. In Muziek geldt de regel dat elke band of artiest één topic voor zijn of haar muziek mag openen om er een mening over te vragen, dit wordt niet aangemerkt als spam.

    Reacties als spam e.d. worden verwijderd. Indien mensen herhaaldelijk en alléén op dit soort topics reageren met spam, is het mogelijk dat er verdere stappen worden ondernomen.

    Het is mogelijk dat bandsites toch als spam worden aangemerkt indien de informatie die bij de site geleverd wordt in het topic zelf wordt gegeven summier of niet bestaand is.

    Help, waarom dit topic als er al een FAQ is.

    Het is kennelijk nodig.

    PS.

    Ow ja, er moet nog bij dat het ook spam is, indien het een ander forum betreft of op een andere manier concurrerend kan zijn voor Fok.

    Ook zijn de gewone spamregels van kracht.

    Peter Pan Speedrock.

    Indien het ontopic zou zijn dan mag het (soms, tenzij het serieuze concurrentie is dus).

    Er is toch af en toe wat onduidelijk en de bovenstaande post is natuurlijk een beetje cynisch.

    Als je wat over je band wil posten is dat helemaal ok, maar vertel er dan ook wat bij, alleen een link hebben mensen zo weinig aan.

    [ Bericht 6% gewijzigd door nipeng op 17-10-2006 21:29:35 ]
    abonnement bol.com Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')